Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7521938 www.bgdnes.bg

Разбита е най-голямата банда за трафик на мигранти

Над 17 души са задържани в акция "Халифакс"

Тарашат за каналджии край къщата на Димитър Димитров-Херо

Най-голямата група за трафик на мигранти през България е разбита по време на мащабна полицейска акция, проведена в София, Бургаско и Ямболско.

Над 17 души са задържани в понеделник. Те са осигурявали подслон, транспорт, посрещане и изпращане на мигрантите от Афганистан, заплатили хиляди евро, за да стигнат до Западна Европа. Престъпната организация е наследила бандата на афганистанеца Джабаркал Дауд, който попадна зад решетките заедно с още 41 души през 2017 година по време на международната операция "Халифакс", научи "България Днес".

Реклама

Има данни гранични полицаи да са подпомагали дейността на групата, но все още няма категорични доказателства, разкри зам. главният прокурор Иван Гешев.

Бандата е осигурявала пълен пакет услуги по нелегалния канал, обясняват разследващи. Членове на групата са били натоварени със задачата да посрещнат на границата ни с Турция бежанците. Други пък отговаряли за транспорта до бази в Свиленград или циганските махали в София. Мигрантите престоявали 2-3 дни в нелегалните квартири, след което са предавани на хора, които ги изпращали до зелената граница със Сърбия. Заплащането ставало чрез системата халала, човекът, отговарящ за финансирането в България, също е сред задържаните у нас, разкриват от прокуратурата.

Почти всички задържани от групата са български граждани, постоянно пребиваващи чужденци или със статут на бежанци от Ирак или Афганистан.

За съществуването на групата се разбира покрай международната мегаакция "Халифакс" срещу трафик на мигранти през 2017 година, но тогава бандата не е била толкова мощна. Нелегалната дейност се развива с бързи темпове, след като основният конкурент е ликвидиран, разкриват спецченгета.

По време на акция "Халифакс" у нас са задържани 7 от общо 42-мата трафиканти. Оказа се, че българското участие в мрежата за трафик на мигранти е съществено. Почти всички шофьори на лекотоварни автомобили, забъркани в престъпната мрежа, са българи и румънци. На наша територия се оказаха монтирани и тайниците в микробусите - предимно от марката "Ивеко", с български, румънски и британски регистрационни номера. В България пребивава за дълги периоди от време и един от ръководителите на международната мрежа - афганистанецът Джабаркал Дауд. Разследващи тогава установяват, че бандата прекарвала нелегално мигранти от Афганистан, Ирак и Пакистан в страни от Европейския съюз. Бандата успява да направи над 50 курса и да транспортира близо 500 мигранти. На всеки бежанец е прибирана сума от 7000 до 11 000 паунда, разкриват тогава разследващи.

По време на акцията в понеделник в столицата са атакувани три квартала - "Орландовци", "Факултета" и "Модерно предградие". На един от адресите е открита тайна квартира, в която се подозира, че са укривани мигрантите.

Спецакцията застигна и бургаския кв. Крайморие. Тежковъоръжени ченгета отцепиха периметъра около къщата на футболния треньор Димитър Димитров-Херо. До приключване на редакционния брой той не бе открит за коментар. По информация на сайта Флагман районът е блокиран заради издирването на известна фигура от обществения живот на Бургас, който е заподозрян, че е участвал в престъпната мрежа за трафика на мигранти.

Реклама
Реклама
Реклама