Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7521956 www.bgdnes.bg

Баби и дядовци гледат децата на Баневи

Наследниците на задържаните олигарси идват за ваканцията в България

По график баби, дядовци и роднини гледали във Франция трите непълнолетни деца на задържаните олигарси Евгения и Николай Баневи, научи "България Днес". Наследниците на обвиненото в организирана престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари семейство живеят и учат във Франция. Именно там, на летището в Ница бяха задържани скандалният приватизатор на над 130 предприятия и съпругата му в края на октомври 2018 г. по искане на българската прокуратура. Според постове на Николай Банев от килията арестът е станал пред очите на трите им деца, за които в този момент нямало кой да се погрижи.

Според запознати веднага след като родителите на трите хлапета са прибрани зад решетките, по спешност за Франция е заминала тяхната баба - 77-годишната Мария Банева, майка на олигарха. Тя също бе обвинена като участник в организираната престъпна група на сина си Николай, но с оглед възрастта й не бе наложена най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража". Възрастната поетеса и културтрегерка от Димитровград остана на свобода срещу 10 хиляди лева. На госпожата не бе наложена и забрана да напуска страната, тъй като по преценка на разследващите няма опасност да се укрие или да извърши друго престъпление.

Реклама

Свободата на Мария Банева й позволила да отпътува за Франция, където да поеме всички грижи за трите си внучета - момиче на 13 години и близнаци - момче и момиче, на 9 години. Според близки до семейството бабата се справяла отлично с ежедневните битови ангажименти около отглеждането на наследниците. По думите им възрастната поетеса държала децата да спазват дисциплината и дневния режим, наложени от родителите им, както в училище, така и вкъщи.

Неотложни ангажименти обаче принудили Мария Банева да се прибере до България и тогава по спешност във Франция бил командирован родственик на фамилията от Асеновград. Източниците ни разкриват, че той е известен лекар, който се ползва с голям авторитет в града. Освен това е поетична душа, има издадени няколко стихосбирки, публикувал е и проза. Представянето на творбите му в Асеновград винаги минавало на тържества, които се радвали на голям интерес от страна на местната интелектуална общност. Въпросният възрастен родственик на Баневи имал голям авторитет пред наследниците им. Освен това родителите били убедени, че децата им са в сигурни ръце, докато дядото лекар и поет се грижи за тях. Епизодично, за кратки периоди от време, щафетата за отглеждането на отрочетата на арестуваните поемали и други роднини, сред които и майката и сестрата на Евгения Банева, разкриват запознати.

Почти сигурно било, че след края на учебната година трите деца на Баневи щели да пристигнат за лятната ваканция в България. Те не са се виждали с родителите си от момента на тяхното задържане в Ница в края на миналия октомври. През това време задържаните родители са се чували няколко пъти по телефона с хлапетата, написа в свой пост Николай Банев.

"Последното, което не мога да избия от главата си, са децата на летището - как ги оставихме сами и плачещи, в пълен ужас, че ни отвеждат с белезници пред тях. И на всичкото отгоре съдийките имаха безочието да не признаят общоизвестен факт - че сме арестувани на 26.10.18 г. на гишето на полета за България, и то след като още от 24.10. знаем, че ще ни разпитва Специализираната прокуратура, с уговорен ден и час при следовател Силянова, лично уговорен по телефона!", пише в последното писмо до съпруга си Евгения Банева. То бе публикувано от съпруга й, след като за пореден път спецсъдът отказа да я пусне от ареста в края на май. В деня на делото за разглеждане на мярката трите непълнолетни деца на Банева чакали будни до 1 часа през нощта, за да разберат дали майка им ще излезе на свобода.

"Като разбрали, че пак оставам в ареста и че като се върнат, няма да съм с тях, вили и скимтели като кученца. Не си спомням в историята на българското правосъдие сред арестантите да има случай като моя - майка на 3 малолетни деца, държана в арест 8 месеца, и то по обвинение за финансови престъпления! Не за убийство, не за нанасяне на телесна повреда, не за каквото и да е посегателство срещу личността! Аз в момента в ареста съм най-дълго пребиваващата арестантка. Само една друга жена е по-дълго тук от мен и тя е по обвинение за убийство на баща си по особено жесток начин", пише Евгения Банева до съпруга си.

Реклама
Реклама
Реклама