Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7523174 www.bgdnes.bg

Очите отсвири Кравата

Наркобосът не искал да вижда кръвния си враг

Несебърският Ал Капоне спря да ходи на делото за стрелбата срещу него на Слънчака

Несебърският наркобос Димитър Желязков - Митьо Очите не искал да вижда повече кръвния си враг Божидар Кузманов - Божо Кравата, научи "България Днес". Според запознати екстрадираният от Турция по друго дело мафиот Очите не желаел по никакъв начин да се среща очи в очи с Кравата, което неизбежно се случва в съдебната зала.

Реклама

Димитър Желязков заявил, че не желае повече да бъде призоваван като свидетел по делото в спецсъда, където повече от година тече процесът срещу организираната престъпна група на Божидар Кузманов. Кравата и още девет души са обвинени в убийства, рекет, наркоразпространение и сексуална експлоатация.

Спецмагистратите уважили искането на Митьо Очите, на което той има право по закон. Според юристи е много възможно Желязков да промени позицията и в някакъв момент да пожелае да присъства в залата, за което няма законови пречки. Източници от ъндърграунда споделили пред запознати, че нямало шанс босът им да пожелае да се вижда очи в очи с кръвния си враг Божо Кравата. Зевзеци се шегуват, че това можело да се случи само ако на Очите му стане изключително тегаво в килията и му се прииска да поеме глътка свеж въздух, та макар и с разходка под конвой до спецсъда.

Бандата на Божидар Кузманов попадна под ударите на Темида след престрелка в ресторант "4you" в Слънчев бряг преди три години. Фаталният сблъсък между аверите на Митьо Очите и тези на Божо Кравата се разиграва на 8 юни 2016 г. Тогава между двете групи избухва престрелка, която трае около 30 секунди. В нея е убит гардът на несебърския наркобос - Александър Алексиев - Сашо Водолаза. Самият Желязков е надупчен с куршуми и оцелява по чудо. Вследствие на тежките си наранявания Очите претърпява няколко операции у нас и в чужбина.

Версията на хората на Очите е, че те не са стреляли, а са били посрещнати с огнена канонада от аверите на Божо Кравата, които пък твърдят обратното.

До момента все още не е изяснено коя от хипотезите е вярна, тъй като все още не са разпитани всички свидетели и не са събрани и анализирани всички доказателства по случая. В процеса се очаква показания пред спецсъда да дадат над 130 свидетели, сред които и чужди туристи, станали по неволя очевидци на гангстерския екшън. Разпитите на по-голяма част от тях предстоят.

На последното заседание, което продължи до късно вечерта в понеделник, обяснения пред магистратите са дали седем свидетели. Според присъствали в залата показанията им не са хвърлили особена светлина върху фактологическата обстановка, разиграла се във фаталния ден на Слънчака. Подробно за случилото се е бил разпитван готвач от заведението. Той казал, че по време на пукотевицата бил в кухнята и правел топки от тесто за пици. Човекът нищо не чул и нищо не видял от разиграващото се в салона за клиенти на заведението. Горе-долу в същата сюжетна линия били и обясненията на двама охранители, които пазели на бариера пред ресторанта, докато в него ехтели изстрелите. Двамата пазачи вече почти нищо не си спомняли за инцидента, но пък имали проблясъци, че преди шест години се случил инцидент с въпросната бариера, при която тя била счупена. Този факт нямал отношение към казуса с престрелка, обясниха запознати. Показания пред съда дала и сервитьорка, която също нищо не чула и нищо не видяла.

Реклама

Процесът срещу групата на Божо Кравата ще продължи през юли. Най-рано през есента се очаква в залата да бъдат разгледани експертизи от досъдебното производство, от които се очаква да се разбере кой точно по кого е стрелял и версията на коя от двете групировки е вярна.

Митьо обвинен за дрога

Самият Димитър Желязков е зад решетките във връзка с обвинение по друго дело за организирана престъпна група за дрога, палежи и рекет. В биографията си той има излежана присъда за наркотици.

Очите изчезна от страната в началото на август 2018 г. Димитър Желязков изчезна от страната, докато край морето течеше спецакция срещу бандата му. След като минал през Гърция, Очите е спипан в хотел в Истанбул заедно с бившия общински съветник от Несебър Бенчо Бенчев, ексдепутата от ДПС Несрин Узун, две жени и техни охранители. Митьо Очите остана в турски арест до екстрадицията му в средата на февруари 2019 г., а компанията му беше предадена на българските гранични власти. Обвинение за укривателство бе повдигнато срещу Бенчо Бенчев. Разследването по случая бе удължено с два месеца наскоро, тъй като се очакват отговори на съдебни поръчки, които българските прокурори са направили към колегите си от Турция.

Реклама
Реклама
Реклама