Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7523225 www.bgdnes.bg

Условни присъди за наркооранжерия в Бургас

Илия и Атанас заловени до купища канабис

Стоката, открита във всяка стая на жилището, е за над 30 бона

С условни присъди за ултрамодерна оранжерия за дрога се измъкнаха бургазлиите Илия Бодуров и Атанас Симеонов. Двамата мъже сключиха споразумение с прокуратурата и заради чистото си криминално минало се разминаха с търкането на нара в затвора.

Илия Бодуров получава две присъди – за държане на дрога, която възнамерявал да пласира, и за супермодерната наркооранжерия с 66 саксии канабис. Бургазлията се призна за виновен и по двете обвинения, като получи за тях общо наказание от 3 години, което обаче бе отложено с 5-годишен изпитателен срок. Той ще трябва да плати 6 бона глоба и малко над 100 лв., които ще покрият разноските по делото.

Реклама

Аверът му Атанас Симеонов пък се споразумя за 1 година и 8 месеца с 4-годишен изпитателен срок. Той дори се размина без глоба за извършеното престъпление, разкриват от съда.

Симеонов и Бодуров са закопчани при спецакция на 26 юли 2017 година. Маскирани ченгета щурмуват дома на Илия в центъра на Бургас. Мъжете са заварени насред купчина дрога, докато я разпределят насред хола на жилището. Навсякъде около Илия и Атанас са разпръснати стебла и изсушени листа от канабис. В стаята е открит цял чувал, натъпкан с дрога, растение в саксия и три лампи. В спалнята също е открит канабис, дрогата била консервирана в три буркана.

В апартамента е намерена и специална стая, превърната в модерна наркооранжерия. В помещението се отглеждали 65 саксии с конопени растения с внушителната височина от 2 метра. Оранжерията разполагала със специална техника, която да гарантира добрата реколта: рефлекторни лампи, трансформатори, влагоабсорбатор, вентилатори и климатична система.

На място е арестуван и братът на Илия – Вълчан, който спял в друга част на апартамента по време на акцията. Бургазлията обаче е освободен само след няколко часа, тъй като ченгетата не са събрали доказателства той да е знаел за нелегалната дейност на брат си и неговия авер.

Първоначално е съобщено, че по време на операцията са иззети рекордните 52,5 килограма дрога. По време на делото пък експертиза намалява в пъти количеството. Това е така, защото преди да бъде определено теглото на наркотика, той трябва да бъде изчистен и изсушен.

Според съда конфискуваната по време на операцията дрога е за над 30 000 лева. Според източници на сайта Флагман количество от 5 килограма марихуана може да бъде търгувано на улицата за суми между 50 000 и 100 000 лева, тъй като грам марихуана вървял на цени между 10 и 20 лева.

Реклама
Реклама
Реклама