Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7523285 www.bgdnes.bg

Талант на Бербатов е новият Рахманинов

Николай от Русе е считан за един от най-гениалните пианисти в света 

Българче е един от най-талантливите пианисти в света!

17-годишният Николай Димитров има десетки награди от престижни конкурси и е изнасял международни концерти, а наскоро композира и собствена творба. Тя се казва "Кармен - Фантазия и вариации" по "Кармен" от Жорж Бизе и е посветена на класния му ръководител Сребрина Гуглева. Талантът на Николай е забелязан още преди години от Димитър Бербатов, който помага на русенчето чрез фондацията си за млади таланти.

Наскоро Николай постига още един успех - приет е за студент в консерваторията "Принц Клаус" в Грьонинген (Холандия). Музикални експерти в Ниската земя са впечатлени от уменията и успехите на българчето, като го определят като един от най-талантливите пианисти в света. Появяват се и първите сериозни сравнения, като Николай е определен за новия Рахманинов (бел. ред. - Сергей Василиевич Рахманинов, популярен руски пианист и композитор, ученик на Пьотър Илич Чайковски).

Реклама

Впечатляващото е, че Николай стига до студентството, след като за една взема две учебни години наведнъж като самостоятелен ученик. Успехът му по всички предмети е 6,00, а общият успех в дипломата заедно с матурата по български език и литература и професионалната квалификация като пианист-инструменталист е 5,89. Той е възпитаник на Национално училище по изкуствата "Проф. Веселин Стоянов" в Русе.

Младежът е свирил в прочути зали по света като "Карнеги хол" в Ню Йорк, "Роял Албърт хол" в Лондон и "Музикферайн" във Виена. Бил е четири пъти солист на Русенската филхармония, както и на симфонични оркестри в Румъния и Гърция. Носител е на специалната награда за млад талант, която се връчва от БНР в рамките на церемонията "Музикант на годината" и на наградата на общината "Русе XXI век".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама