Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7523292 www.bgdnes.bg

Българин отвори четири училища в Испания

Наш сънародник отвори четири училища в Испания! Съби Атипов от благоевградското село Кочан пристига в Памплона преди повече от 20 години. Децата му са родени в Испания и говорят български, но само в семейството. С годините мъжът успява да отвори учебните заведения в няколко испански града в областта, където над 400 деца изучават български език, литература и история. Ръководената от Съби Атипов културна асоциация е организатор и на първия събор на българите в Памплона.
"Една от основните ни цели е да запазим майчиния език и децата да знаят историята на своите предци, откъде са, какъв народ сме. Те трябва да познават освен езика и българската история. Да знаят за Ботев, за Левски за другите наши велики хора", споделя българинът.
В област Навара живеят около 70 000 българи и според Съби децата им искат да изучават говоримо и писмено български. Затова през 2007 година със собствени средства и с помощта на близки и приятели откриват първите български училища там. В тях децата учат безплатно, а над 20 квалифицирани учители преподават различни предмети.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама