Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7528345 www.bgdnes.bg

Вдовица от Хитрино се оправи след поклонение в Мека

 

Оцелялата Шенай плаче от щастие, сбъдва детската си мечта

Чудо в Хитрино!

Втори живот заживя оцелялата при смъртоносния взрив Шенай Хюсеин. Ключът към тоталната промяна се оказа поклонение в Мека, където повече от месец вдовицата лекува физическите и душевните си рани.

Жената, която изгуби 42-годишния си съпруг Танер и 18-годишния си син Дениз, вече е по-спокойна, уравновесена и заредена със сили за ново начало. След като сбъдна детската си мечта да се отдаде на хаджилък в сърцето на Саудитска Арабия, Шенай приема по-леко превратностите на съдбата.

Реклама

При адския взрив в малкото градче на 10 декември 2016 г. загинаха седем души, а 24 къщи бяха сринати до основи. Самата Шенай оцеля като по чудо и прекара няколко дни в болница с рани по цялото тяло, преди да бъде изписана.

"Изпратихме я в Мека, това й беше съкровена детска мечта. Остана малко повече от месец на поклонение. Всички разходи й бяха поети, а с нея замина й малкият й син Юнуз, който също оцеля при взрива. Да бъдат заедно беше също нейно голямо желание. Кметове и общински съветници се обединихме и събрахме пари и за неговото пътуване", сподели пред вестника кметът на Хитрино Нуридин Исмаил.

Шенай и Юнуз са били част от близо 2 млн. мюсюлмански поклонници в Мека по време на Курбан Байрам. Тогава последователи на Мохамед се събират в столицата на Саудитска Арабия от цял свят. Празникът е 70 дни след Рамазан Байрам и се празнува 3 дни от мюсюлманската общност.

"Плака на отиване, плака пак и след като се върна от Мека. Вече се чувства много по-добре и е живото доказателство, че времето лекува всички рани. Надявам се да бъде с нея така и занапред. След това поклонение тя сякаш заживя наистина втори живот", разказа още за чудото Исмаил.

Хюсеин все още не е започнала работа след сполетялата я трагедия. Синът й Юнуз работи и се грижи най-вече за издръжката на семейството, което от месеци живее в една от чисто новите къщи, построени в Хитрино след кървавия взрив.

"Страшно много ми липсват. Болката е неописуема. Трудно преживявам трагедията. Тази мъка никога няма да стихне, а раната никога не ще зарасне. Защо се получи така? С нищо не го заслужихме", сподели пред "България Днес" в емоционален разговор Шенай Хюсеин броени дни след трагедията.

И допълни: "Мъpтвият ми cин Дениз е в pая! И cъпpyгът ми Танер е c него! Милички, бъдете cпокойни! Ще живея вече за дpyгия ми cин - Юнyз. Въpнаx cе от ада".

Реклама
Реклама
Реклама