Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7528670 www.bgdnes.bg

Добрият рушветчия от ДАИ не заслужава затвор

Искането и приемането на рушвет от служител в ДАИ не е престъпление, заслужаващо затвор. Щом държавният служител е човек с добра характеристика и чисто съдебно минало, той без проблеми може да избегне влизането на топло. Това става ясно от прелюбопитно решение на Окръжен съд - Хасково. За капак шокиращата присъда преди няколко дни е потвърдена и на втора инстанция от Пловдивския апелативен съд. Така на практика заканите на всевъзможни държавни органи, прокурори и съдии за нулева толерантност към корупцията са пратени в кошчето за боклук.

С решението си двете съдебни инстанции признават за виновен бившия инспектор от автомобилната администрация в Хасково по обвинението в искане и приемане на подкуп. Като допълнително утежняващо обстоятелство магистратите приемат и факта, че Василев е приел рушвета, за да не свърши работата си, за която взема заплата, допълват магистратите. По закон за подобно престъпление наказанието е лишаване от свобода до осем години и глоба до десет хиляди лева. Категоричното изискване на Наказателния кодекс не е пречка магистратите да заменят пандиза на Василев с пробация, 100 часа общественополезен труд и глоба от 5000 лв. За да може "справедливостта да възтържествува", от провинилия се бивш държавен служител се отнемат в полза на държавата и прибраните 20 евро рушвет. Заради липса на конкретните пари жестоката конфискация е заменена със задължението да заплати левовата им равностойност в размер на 39,12 лева.


Приблем при милостивата присъда не е и фактът, че казусът с рушвета на инспектор Петър Василев преди време придоби международна известност. Жертва на рекета е турски шофьор на ТИР, който записва на видео любопитната си комуникация със служителя на ДАИ.
Самата случка се разиграва на 30 май 2015 г. малко преди граничния пункт Капитан Андреево. На публикуваните в интернет кадри се вижда как инспектор Василев се качва на стълбите на кабината и обявява, че тирът има технически проблем. Чужденецът не се съгласява с мотив, че камионът е нов, но номерът не минава.
Следва диалог между инспектора и тираджията относно размера на дължимата "такса".
На клипа ясно се чува въпросът на турския тираджия: "Пари ли да давам?". Следва невъзмутимият отговор на инспектор Василев: "Ми к'во искаш, контрол ли да ти правя?".
На въпрос на тираджията: "Кач евро?" (Колко евро), даиджията отговаря: "Ти си знаеш, комшу, маави (сини), йок кармазъ (не червени)" - т.е. синята банкнота (20 евро), а не червената (10 евро). Следва размяна на банкноти и проблемът е решен.
За довиждане инспектор Василев подава на тираджията квитанция и двамата се разделят доволни. "Ето това е контролът (подава квитанция). В България, всичко... И финиш", усмихнато обяснява даиджията и допълва: „Хайде, комшу... С усмивка".
Ден по-късно турският шофьор публикува клипа във фейсбук под заглавие "Рушвет по пътя на завръщането". За видеото бързо се разчува и у нас. След обилно медийно отразяване прокуратурата се самосезира, а Василев е уволнен от ДАИ. В стремежа си да демонстрират борба с корупцията обвинителите се свързват с турския шофьор и негов колега, видял случката. При разпита си тираджията предоставя и оригиналния запис. Изготвената експертиза на видеото категорично доказва, че то не е манипулирано. В същия момент анализът на кадрите показва, че заснетият инспектор от ДАИ с огромна вероятност е именно Петър Василев. Заключението на експертите е прието и от съда. В мотивите си към осъдителната присъда магистратите посочват, че видеото се припокрива с показанията на турските шофьори, което дава основание на съда да приеме за факт искането и приемането на 20-те евро, за да не извърши проверка на ТИР-а.
След ясното решение започват странности. Магистратите приемат, че предвиденото в НК наказание до осем години затвор е прекалено тежко за случая на Петър Василев. Като смекчаващи обстоятелства са приети чистото съдебно минало, липсата на отрицателни характеристични данни и криминални прояви и малката стойност на приетия подкуп.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама