Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7531423 www.bgdnes.bg

Банев без боя за коса в килията

Съдът пак отказва да пусне побелелия милионер

Вадят отново на тезгяха резиденцията на олигарсите в Бояна

С побеляла коса и брада и наедряла фигура се появи закопчаният за пране на пари олигарх Николай Банев в спецсъда в сряда късно вечерта. Тогава за пореден път магистратите отказаха да го пуснат на свобода, която според самия Банев вече му се полага.

Разследваният като бос на организирана престъпна група за пране на над 1,5 млрд. лв. заедно с жена си Евгения и 77-годишната си майка Мария пресметнал, че законовият срок от 8 месеца за задържането му вече е изтекъл. На друго мнение бяха съдиите, които порязаха мераците на Банев да напусне килията, в която според думите му била събрана цялата флора и фауна, т.е. имало най-различни буболечки, хлебарки, мъхове и плесен.

Реклама

Самият Банев твърди в постовете си в социалната мрежа, че условията зад решетките са нечовешки. Вероятно заради мизерната среда, на която той не е свикнал, и заради терзанията около разследването милионерът вече е с изцяло бяла коса и брада, коментират зевзеци. Според тях съществува и друга версия за тотално променената визия на олигарха, а именно - че в ареста не допускат фризьор, който да се погрижи за косата на задържания с ножица и боя. В хипотезата на клюкарите има известна логика, тъй като къдриците на Банев вече не се веят свободно почти до раменете му, а бяха завързани с ластик на опашка на тила. Наблюдатели на развитието на сюжета около скандалните приватизатори на над 130 предприятия коментираха още, че босът на милионерската фамилия даже се е позакръглил, откакто беше екстрадиран от Франция на 6 декември 2018 г.

Николай и жена му Евгения бяха арестувани в края на октомври в Ница, а след малко повече от месец бяха докарани у нас по искане на българската прокуратура във връзка с разследването срещу тях. Именно този един месец, прекаран във френски арест, се оказа камъчето на раздора в пресмятането на срока на задържането. Банев смята, че този период от време трябва да му се зачита като арест и да бъде включен във въпросните осем месеца, след които трябва да бъде пуснат от килията, ако през това време срещу него прокуратурата не внесе обвинителен акт в съда. Спецмагистратите бяха на мнение, че времето, прекарано във френски арест, не се брои. Според тях пресмятането започвало от датата на екстрадицията на олигарсите, т.е. 6 декмеври 2018 г.

За да защити тезата си, адвокатът на Николай Банев - Христо Ботев, цитира директива, рамково решение и решение на съда в Страсбург. За да се разбере чия аритметика при пресмятането на срока за задържане е вярна, защитникът поиска преюдициално запитване до Съда на ЕС. Банев може да обжалва решението на спецсъда за наложената му мярка "задържане под стража" пред апелативната инстанция на 4 юли.

Отново ще бъде обявена на търг резиденцията на олигарсите в столичния квартал Бояна, която се прочу като "мавзолея на Баневи“. Въпреки че те са погасили над 1,5 млн. лв. дългове, непрекъснато излизали още кредитори с финансови претенции към арестуваните милионери.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама