Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7535900 www.bgdnes.bg

Темида подпука ченгетата от 7-о РПУ за дрога и подкупи

Темида подпука ченгетата от 7-о РПУ за дрога и подкупи Александър Цонев печели ММА битки, а Еджевит Осман монтира дограма Темида погна позабравените ченгета от столичното 7-о РПУ Александър Цонев и Еджевит Осман за наркоразпространение и покриване на дилъри срещу тлъсти суми! След близо година и половина разследване спецпрокуратурата внесе обвинителния акт срещу двамата, а по образуваното дело са проведени вече 3 заседания, научи "България Днес".

Повече от година се забави разследването срещу полицаите. „България Днес“ писа през февруари т.г., че двамата са пуснати срещу подписки, понеже делото им не е внесено в срок. След публикацията обвинителният акт е вкаран в съда. Според него Цонев и Осман като инспектори разузнавачи 4-та степен в районното са се сговорили да вършат престъпления. Те са подведени под отговорност за престъпна група, но понеже са само двама, а за банда са необходими трима участници, е използван текстът от закона за престъпен сговор. Разследващите разкрили, че в началото на юни 2017 г. в кабинета си двамата се договорили да започнат съвместно да разпространяват наркотици. За целта използвали дилъри и наркомани, които задържали в служебното си качество като полицаи. Освен за наркоразпространението се разбрали да получават подкупи от лица, които установили като закононарушители. В замяна на парите щели да им свалят белезниците и да не предават случаите за разследване от криминалисти. В изпълнение на договорката набелязали жертви, които отговаряли на критериите и месец по-късно започнали да се срещат с тях. Повечето пъти отивали заедно, но имало случаи Осман сам да се среща с дилърите.

Реклама

Намеквал, че имат информация за извършена престъпна дейност и поставял условията си, за да не предприеме действия по служба. За целта фиксирали т.нар. "такса спокойствие" от 2 хиляди лева, която изнудваните трябвало да внасят всеки месец. На 4 октомври 2017 г. Еджевит Осман се срещнал с мъж в София и му казал, че има 1,5 кг марихуана. Събеседникът се троснал, че първия път, в който взел да я пласира, дрогата била добра, но втория път била с ниско качество и клиентите се оплаквали. Мъжът дал поредната сума от 2 бона, за да плати за свободата си. Оказало се, че парите са белязани. Осман е задържан с маркираните банкноти. При акцията в ченгетата колегите им открили към 260 грама коноп и 200 грама марихуана, става ясно от обвинението. Мъжът от срещата се превръща в един от основните свидетели по делото. Запознати твърдят, че той първоначално е бил задържан, а после - пуснат. По всяка вероятност е участвал в разпознаването на двамата задържани служители от 7-о РПУ. По време на досъдебното производство защитата се усъмнява, че той е дал показания като таен свидетел. Адвокатите цитират негови показания като "знам, че", като изтъкват, че това не са преки впечатления. По данни на юристите свидетелят е бил арестуван два пъти от Осман в миналото и затова предполагат, че му мъсти. При разглеждането на първоначалните мерки за неотклонение на двете ченгета магистратите коментират, че според документите тайният свидетел е предал на разследващите марихуаната, която взел от Цонев и Осман, но не ставало ясно кой от кого я е взел, нито къде е станало предаването на дрогата. Наред с работата си в районното Александър Цонев се подвизавал като ММА боец. Той спечелил няколко медала по бразилско жиу-жицу, известно и като бразилско бойно самбо. Имал 4-годишен стаж в системата на МВР. В социалните мрежи дори не криел връзките си с групата на Радо Ланеца, който е от Бандата с чуковете на Таки. Въпреки проблемите си с правосъдието Цонев продължава да се изявява по турнири и да печели призове. Аверът му Осман се е преквалифицирал в монтажник на дограми и слага прозорци и врати на къщи около София.

Безкомпромисни

Александър Цонев със заплатата си от 1000 лв. е купил апартамент в кооперация в столичния квартал "Витоша", вноската за който е 1200 лв. Това се разбра след акцията срещу двамата полицаи. Пред съда Цонев обясни, че за жилището е теглил кредит, който ще изплаща 30 години. Колегата му Еджевит Осман работил в системата от 2000 година. Според спецпрокуратурата Осман знаел много подробности за наркотърговията на дилърите в Студентски град. Обвинителите подозират, че той често злоупотребявал с информацията и предупреждавал пласьорите, че ще им бъдат образувани преписки и дела. Според обвинението двете ченгета били безкомпромисни към дилърите, които отказвали да работят за тях. Защитата подозира, че залавяни бандити пропяват срещу ченгетата, за да им го върнат.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама