Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7536175 www.bgdnes.bg

Кървавата Иванка била свързана с килър от украински мафиот

$4,5 млн. наследство стоят зад фамилния раздор

Искам да бъда оправдана!, заяви обвинената за 6 убийства пенсионерката Ройдова

Украински мафиот бил свръзката с килър на пенсионерката Иванка Ройдова, която е подсъдима за поръчката на шест убийства на нейни роднини заради наследство от над 4,5 млн. долара. Митичната фигура на Степан Кара-Стьопата изплува при разглеждането на делото от Апелативния съд в Пловдив. Чужденецът е осъждан заради участие в схема за производство на фалшива валута в Австрия заедно с брат си - легендарния Димитро Кара. Имената на двамата Кара са отдавна известни на полицията покрай разследвания за рекет, изнудване, кражби на коли.

Реклама

Именно към Стьопата се е обърнала Ройдова, за да наеме изпълнител за масовата екзекуция на роднините й, твърди разследването. Пред съда Кара каза, че е знаел за проблемите на Ройдова и я е свързал със свой познат - сърбин бизнесмен, с когото тя се срещнала на Бачково. Свидетелят заяви, че няма представа каква е била темата на разговора.

"Искам да бъда оправдана. Няма никаква причина да бъда тук." Това бяха последните думи пред Апелативния съд в Пловдив на Иванка Ройдова, която се прочу като Кървавата Иванка, след като стана подсъдима за поръчителство на 6 убийства на нейни роднини на Гергьовден в село Браниполе преди три години.

Според прокуратурата 68-годишната жена е поръчала да ликвидират брат й Стойчо, сина и дъщеря му, зетя и двете внучета. Мотивът, изтъкнат от обвинението, е голямо наследство от над 4 млн. долара. Колосалната сума е оставена от покойния баща на Иванка - емигрантът милионер Георги Ройдов, който издъхва в САЩ. В последните години от живота си предприемачът променя завещанието си и оставя всичките си пари на своята болногледачка - Недялка Близнакова от Пловдив.

Иванка Ройдова бе осъдена на 3 години условно от Окръжен съд - Пловдив. Няколко месеца по-късно апелативните магистрати потвърдиха това решение, но този път наказанието бе ефективен затвор. Ройдова бе отведена с белезници от съдебната зала директно в затвора в Сливен. Още няколко месеца по-късно Върховния касационен съд отмени решението на пловдивските магистрати и подсъдимата бе освободена. В мотивите си ВКС поставя редица въпроси, които по време на съдебното следствие са останали без отговор. По тази причина казусът отново бе върнат за разглеждане на Апелативния съд в Пловдив.

Апелативният прокурор Николай Божилов поиска реална присъда, а частните обвинители настояха за увеличение на наказанието. Божилов заяви, че обвиненията срещу Ройдова са напълно доказани, а същото така оспори смекчаващите вината доказателства, заради които първата инстанция е заменила присъдата с условна. Едното от тях е пенсионната възраст на подсъдимата, съобщава сайтът "Трафик нюз".

"Това е доста обидно за една жена. Тя е енергична, жизнена и динамична жена и в случая възрастта й не може да се приеме за смекчаващо вината обстоятелство", заяви прокурорът.

Реклама

Адвокатката на семейство Гергана и Мариян Калестрови - племенницата на Ройдова и нейният съпруг, които според обвинението са две от евентуалните жертви, заяви, че обвиняемата води последователна кампания за злепоставяне срещу Мариян Калестров, като е оповестила, че е сътрудник на ДАНС и предполага връзка между него и участниците в разследването.

В защитната си реч адвокатът на Ройдова - Галя Гълъбова, пледира за невинност и заяви, че не може един човек да бъде осъден по толкова тежки обвинения само на базата на нечии интерпретации. Тя посочи редица противоречия в показанията на агента под прикритие от ДАНС, който е и основен свидетел на обвинението, както и други разминавания в доказателствата. Очаква се до месец Апелативният съд да се произнесе с решение.

Поръчала куче, а не брат си

Върховният касационен съд отменил присъдата от три години затвор на Иванка Ройдова заради куп нарушения и разминавания във фактите при разглеждане на случая от предните две инстанции. Сред тях е и обстоятелството, че на записани разговори с агент под прикритие не се чувало Ройдова да обсъжда убийството на близките си. Според прокуратурата тя ползвала парола. Говорейки за необходимостта от евтаназия на домашното си куче, Ройдова имала предвид ликвидирането на брат си. Още в началото на делото стана ясно, че такова куче наистина съществува, с което тезата на прокурорите олекна. Разпит на ветеринарен лекар установи, че далматинецът на Ройдова имал тумори, което налагало да бъде приспан. Разминаванията между твърденията на лекаря и тайния агент така и не са разгледани от първите две инстанции, подчертават още върховните магистрати.

Реклама
Реклама
Реклама