Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7537454 www.bgdnes.bg

Оправдан е Прокурора на Куката

За невинен по обвиненията в принуда и отправени заплахи над бизнесмен, за да даде неверни показания, е обявен Димитър Захариев, бивш окръжен прокурор на Плевен. Захариев е известен и с прозвището си Прокурора на Куката.

Повод е воденото в спецсъда дело за участие в банда за рекет и изнудване, ръководена от плевенския кримигерой Камен Балбузанов-Куката. И докато второто дело тепърва ще се решава, то първото почти сигурно ще приключи в полза на ексмагистрата. Причината е смъртта на основния свидетел и жертва на евентуалните заплахи, който дори не е разпитан, става ясно от решение на Софийския апелативен съд. Така подалият доброволно оставка след невъзможноста на ВСС да го уволни Захариев ще може да си поиска и 20-те полагащи му се заплати при напускане на съдебната система, коментираха негови колеги.

Реклама

Самото дело се точи от 2016 г. Повод са множество разговори между прокурора и ключовия свидетел по делото "Октопод", бизнесмена Георги Цветанов. Те са проведени през пролетта на 2015 г. Според обвинението на тях Захариев принуждавал Цветанов да набеди прокурор Светлозар Костов в извършване на престъпление, както и да лъжесвидетелства по делото срещу Алексей Петров, водено от Костов. Захариев го заплашвал, че ако не набеди Костов, ще му бъдат повдигнати обвинения, в това число и за убийство, ще го арестува, а животът и бизнесът му ще бъдат съсипани. За целта Цветанов е трябвало да се отрече от показанията си и да даде нови.

Любопитно е, че две от срещите са записани. Първата от самия бизнесмен, а втората от полицията чрез СРС след подадена от него жалба. Други, в който според бизнесмена Цветанов има и по-неприятни фрази, не са.

Съдържанието на двата записани разговора дават основание да разследването да се форсира. Малко преди самият изнудван бизнесмен да даде показания, той загива при катастрофа, чиито обстоятелства според негови близки са доста съмнителни.

Така освен записаните разговори единствените улики са разкази на други двама свидетели, пред които бизнесменът разказва за срещите си с Прокурора на Куката.

Според решението на Софийския апелативен съд разказите на двамата свидетели далеч не са достатъчни за осъдителна присъда заради липса на гаранция, че " Цветанов им е казал истината". Така обвинението за отправени заплахи срещу прокурор Захариев няма как да бъде доказано, но пък е укоримо заради "доказания опит" да повлияе с разговори на свидетеля.

В присъдата си магистатите допълват, че подобно поведение може да се тълкува като подбуждане към престъпление, но заради липса на такова обвинение няма как да признаят прокурор Захариев за виновен.

Реклама

Магистратите посочват и други пропуски на прокуратурата при изготвянето на обвинителния акт. Те са по двете други обвинения за незаконно държане на оръжие с 86 патрона и на заглушител за телефони. Те са открити в колата му при обиск от полицията в близост до плевенско училище. По тях на първа инстанция прокурор Захариев получи условна присъда.

Втората инстанция не приема изводите на колегите си, че държането на бойни пистолети извън специална бронирана каса е нарушение на закона. Относно заглушителя за телефона в мотивите се уточнява, че притежанието му не е престъпление. Такова може да бъде използването му, но разследващите не са си направили труда да документират подобен факт.

Акционер във фирма на Балбузанов

След повдигането на обвиненията за принуда на свидетел Димитър Захариев е отстранен от работа на 23 юли 2015 г. по искане на главния прокурор Сотир Цацаров. Година по-късно Висшият съдебен съвет го възстановява. През това време Захариев успява да стане акционер в охранителната фирма "Хард Секюрити 2000", а след връщането си продава дяловете. Любопитно е, че самата охранителна фирма според прокуратурата е контролирана от Камен Балбузанов-Куката. Ръководената от Балбузанов банда използва тази и още една фирма, за да принуждава плевенски бизнесмени да плащат за охрана. Разследване на Нова телевизия показа запис как самият прокурор Захариев присъства на подобни бизнес разговори.

Реклама
Реклама
Реклама