Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7539238 www.bgdnes.bg

"Ислямска държава" се финансира през България

"Ислямска държава" (ИДИЛ) и подразделението на "Ал Кайда", фронт "Ал Нусра", са терористичните организации, финансирани от задържаните у нас за нерегламентирани преводи по метода "хавала". Това стана ясно вчера в апелативния спецсъд, който разгледа мерките за неотклонение на Башар ал Джазари ал Мургаби и Абдалхай Ибрахим Мохамад Халум, погнати като част от схемата, научи "България Днес".

Шест месеца след гръмката акция, при която бе съобщено за 43-ма задържани, сочени като свързани с незаконните парични преводи във и от страната в особено големи размери, половината от обвиненията им се сгромолясаха в съда. Магистратите начело с шефа на съда Георги Ушев не намериха достатъчно доказателства, че Ал Мургаби и Халум са се наговаряли с останалите четирима обвинени, т.нар. хавалдари, да действат като престъпна организация за финансиране на терористи. Така половината от обвиненията срещу арестуваните падат още по време на разследването.

Реклама

Според съда има достатъчно улики, че хавалдарите са финансирали групировките, като са предоставяли пари и автомобили, които са знаели, че ще бъдат използвани за терористична дейност. Въпреки че при операцията разследващи съобщиха, че десетина терористични организации са получавали пари по особения метод чрез доверени посредници, магистратите цитираха само ИДИЛ и "Ал Нусра". Фронтът се определя като разклонение на "Ал Кайда" в Сирия, за него се сочи, че използва химически оръжия срещу цивилни. Терористите контролират сирийската провинция Идлиб чрез наскоро създадената групировка "Тахрир ал Шам".

Няма никакви доказателства за коя терористична организация са отишли автомобилите, изнесени за Турция, изтъкна адвокат Благой Блажев. Той обясни, че клиентът му Башар ал Мургаби е шиткал евтини коли по 1000-2000 лева, които карал на търговец от Одрин. Какво се случвало след това с возилата, нишката се губела. По думите на юриста терористите се нуждаели от мощни и високопроходими джипове, а не от таратайки. Със сигурност се избирали такива марки автомобили, за които има сервизи в Сирия.

Именно с алъш-вериша с коли се оправдал Башар. Той не попаднал сред първоначално задържаните, тъй като по това време бил в Ливан, за да види емигриралата си майка. Щом разбрал, че е издирван, се предал. Разследващите смятат, че Башар върти търговия с автомобили, които изнася за Турция. Колите са транспортирани до границата със Сирия, където идвали терористите и си харесвали кола.

Адвокатът му се възпротиви, че клиентът му може да отговаря пред закона само ако финансирането е с цел терористичен акт в България. Ако се извършват престъпления в Сирия, каква отговорност може да се понесе по българския Наказателен кодекс, запита защитникът. Той е категоричен, че Башар единствено е въртял бизнес с коли и не е превеждал никакви суми. Освен това юристът уличи в лъжа разследващите, като подчерта, че според спецпрокуратурата Башар обикалял цяла Европа и бил в Швеция. Справка от Гранична полиция обаче показала, че обвиненият не е напускал страната.

Срещу другият обвинен Халум са пропели трима свидетели. Предполага се, че това са шофьори, които били регистрирани като собственици и карали колите до сирийската граница. Когато попаднал в килията, той сам поискал да даде обяснения. Ал Мургаби и Халум за малко да излязат от ареста. Спецсъдът ги пусна срещу парични гаранции от 15 и 20 бона, но апелативните магистрати ги попариха. Те се позоваха на показанията на десетина свидетели и двама анонимни под номера 410 и 411. В домовете на задържаните са открити документи и регистрационни табели на автомобили. Престъпната дейност е осъществявана продължително време, има широк диапазон и е трансгранична - засяга интересите на повече от една държава, обосноваха се магистратите. Те вкараха религиозен мотив в делото, като изтъкнаха, че въпреки дейността в Сирия целта на терористите е всяване на смут сред християните. "Двете терористични организации са включени в списъка на ООН и целите им са хора, изповядващи християнската религия. Повечето от българите също са християни и затова се засягат и техните интереси", отсякоха Георги Ушев, Стоян Тонев и Мария Неделчева.

Изпращат между 100 и 300 милиарда евро

Годишно през хавалдари минават между 100 - 300 млрд. евро, а мрежата действала в световен мащаб, съобщи при акцията зам. главният прокурор Иван Гешев. Като лидер на схемата в България е сочен 60-годишният сириец Мустафа, който живее в София, има семейство и две деца. Над 15 години в България се подвизават и аверите му Ал Мургаби и Халум. И двамата са женени за българки и имат деца.

Реклама
Реклама
Реклама