Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7545703 www.bgdnes.bg

Хващат Жоро Шопа от третия път

След като предишните два опита за екстрадиция се провалиха

Вероятно ще го обвинят за участие в престъпна група

За трети път разследващи се опитват да върнат у нас Георги Семерджиев - Жоро Шопа, научи "България Днес"! В четвъртък отново белезници са оковали ръцете му в луксозното му имение в курорт край Барселона. Поводът е разследване на организирана престъпна група за пране на пари и издадена европейска заповед за арест.

Това е трети арест на Шопа в рамките на 4 месеца, след като предишните два опита да го приберем се оказаха неуспешни. В началото на март Семерджиев бе задържан заедно с милионерското семейство Ветко и Маринела Арабаджиеви. След месеци издирване с Интерпол за данъчни престъпления съпрузите бяха открити в палата на Шопа в Кабрера де мар. Заедно с тях в испанския кауш попадна и домакинът им. Той е заключен по искане на Швейцария да бъде предаден във връзка с разследване на пране на пари и трафик на кокаин. Дни по-късно швейцарските власти се отказват от искането си по неизвестни причини, а Семерджиев се озовава на свобода.

Реклама

Това продължава кратко, защото само няколко дни по-късно испански ченгета пак го заключват. Основание им дава издадена от България европейска заповед за арест. Искането за екстрадицията му е изпратено заради образувано досъдебно производство в Софийската районна прокуратура. То се води за укривателството на Арабаджиеви, като според разследващите Шопа е спомогнал обвинените да избегнат наказателното преследване спрямо тях.

Оказва се, че наскоро испанският съд тихомълком е отхвърлил искането за предаването на Жоро Шопа. Магистратите са подчертали, че евентуалното укриване е станало на испанска територия и затова престъплението е подсъдно на местен съд. С решението си те отказват да екстрадират Семерджиев в България и го освобождават.

Бизнесменът се върнал в имението си, без да подозира, че родните следователи му готвят нов капан. След като екстрадицията за укривателство не успяла, цялото разследване е изискано от специализираната прокуратура. Така папките по случая "Семерджиев" са се озовали на столичната ул. "Черковна", а официалното обяснение е, че столичният играч се разследва за участие в организирана престъпна група. Понеже с бандите се занимава спецправосъдието, разследващите са издали нова европейска заповед за арест, по която се надяват Шопа най-накрая да бъде върнат в България.

Предстои да стартира процедурата по екстрадиция, съобщи вчера говорителят на спецпрокуратурата Сийка Милева. По думите й Шопа ще бъде предаден от Испания, но всъщност това може да потвърди единствено съдът на Пиренеите в следващите седмици или месеци. Ако известният бизнесмен откаже да се върне, процедурата вероятно ще се проточи, както стана с Арабаджиеви. Факт е обаче, че дори да пристигне в България, Георги Семерджиев няма да може да бъде съден за покриването на милионерското семейство. За лош късмет на прокуратурата с укривателството ще се занимават само испанските власти.

По всяка вероятност Жоро Шопа е причислен към групата за данъчни престъпления и пране на пари на Ветко и Маринела, разкриват запознати. Семействата на Арабаджиеви и Семерджиеви са близки от години. Шопа и съпругата му дори кумуват на сватбата на Арабаджиевата дъщеря Алекс със сина на Миню Стайков - Стайко. Синовете на Ветко и Жоро бяха съдружници във фирма "Фешън рентал", която стопанисва известния клуб "Мегами" в столичния хотел "Маринела".

Жоро Шопа е спряган и за дясна ръка на изчезналия кокаинов крал Евелин Банев-Брендо, като е сочен за човека, който върти бизнеса му. Приятелството на двамата датира от детинство и се скрепява през 2002 г. след атентат срещу Банев по Черноморието. Семерджиев също попадна сред дъжд от куршуми пред хотел в софийския квартал "Лозенец" през 2014 г., когато е ранен от няколко куршума, но оцелява.

Реклама

Аверът му Брендо цъфна в сайта на Интерпол

Кокаиновият крал Евелин Банев-Брендо се появи преди дни на сайта на Интерпол. Покрилият се кримигерой от известно време грее на интернет страницата на международната полицейска организация по искане на Румъния, която го дири по обвинения за трафик на кокаин.

Едва отскоро и родните съдебни власти се присетиха да го сложат в списъка с червените бюлетини заради присъдата му от 6 години затвор за пране на 21 милиона лева от дрога. Окончателна присъда от 20 г. за Банев е издадена за него и в Италия. Така Брендо се оказа сред малкото бандити, търсени от две държави. Към искането на България е приложена по-нова снимка, на която кокаиновият крал е с посребряла и зализана на гребен коса.

Реклама
Реклама
Реклама