Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/7550304 www.bgdnes.bg

25 години САЩ `94: Германия е в нокаут - Айнцу, цвайнцу, дрън!

На 10 юли 1994 година България излиза в може би най-великия си мач в цялата ни история. В четвъртфинал срещу световния шампион Германия нашите са тотални аутсайдери. И до днес головете на Стоичков и Лечков стряскат сънищата на немците. "България Днес" продължава да ви връща четвърт век назад към онова невероятно американско лято, когато станахме четвърти в света.

Кристиан ИВАНОВ

Добромир ДОБРЕВ

Когато Христо Стоичков изрича култовата фраза: "Айнцу, цвайнцу, дрън", никой в Германия не разбира какво иска да каже Ицо. Ще го разберат няколко дни по-късно на четвъртфинала срещу световния шампион. А преди това българските национали от Пеневата чета изумяват света. Те са се отдали на пълен релакс в басейните на своя хотел.

Реклама

"Вярно е, че след като отстранихме Мексико, шефовете разрешиха на футболистите да си поканят жените - разказва администраторът Сашо Динев. - Но играчите си бяха въвели свой вътрешен ред и дисциплина. Не наложена отвън, а истинска. От тях си беше създадена." Момчетата на Димитър Пенев открито се наслаждават на американското си приключение.

"След мача с Гърция в Чикаго отборът стана много сплотен - разказва готвачът на отбора Нейчо Нейчев. - Никога не се е случвало някой да се напие. Бях в компанията на Христо Стоичков, Трифон Иванов, Илиян Киряков, Цанко Цветанов. Всяка вечер играехме карти. След победите започнахме да си правим коктейли. Играчите пиеха шампанско или бира, но никога не са прекалявали. Вярно е, че понякога заедно с журналистите влизаха в басейна, но какво от това?!"

Шефовете също са на висотата на ситуацията. Пловдивските брокери не пестят пари за отбора. "Хората от ръководството много обичаха сладкия живот - спомня си с усмивка нападателят Петър Александров. - Веднъж бяха поръчали лимузини, каквито до този момент бяхме виждали само по филмите. С тях отидохме в центъра на града да се забавляваме. По веселие и купони нямаше кой да ни бие в Щатите. Както отбора, така и нашите шефове! Само треньорският щаб и хората около него си знаят как са издържали с такива твърдоглави футболисти, каквито имаше в нашия тим. Ние се карахме и се веселихме, ругаехме се и се прегръщахме... Бяхме просто невероятна банда", спомня си Александров. Преди мача съвети дава Краси Балъков.

"С германците не трябва да стигаме до дузпи, защото това не е Мексико. Можем да ги бием още в редовното време, защото сме психически по-освободени от тях", пророкува Краси. Капитанът Михайлов обяснява как ще бъде спечелен мачът:

"Трябва да играем сигурно, да сме организирани и да е гъсто в защитата. Не трябва да оставяме свободни пространства, защото в това е силата им. Ще разчитаме на контри".

"В горещината ние ще имаме предимство, защото немците играят физически и хвърлят много сили. Ние играем на пас, технично и с импровизация", казва Цанко Цветанов.

Реклама

"Германците трябва да се страхуват от нас, защото имаме най-силното нападение в Европа", уверен е Боримиров.

И така, тази невероятна банда се изправя срещу световния шампион Германия на 10 юли 1994 г. Мачът е на вече добре познатия "Джайънтс Стейдиъм".

Лотар Матеус бележи след почивката, но след това идват фамозните голове на Стоичков от фаул и плонжът на Данчо Лечков само 3 минути по-късно. Вратарят Бодо Илгнер е на колене! Нокаут! Световният шампион е детрониран!

Немците ни отписват

Преди историческия четвъртфинал Германия няма никакви съмнения, че ще победи България. Победа с 2:0 прогнозира капитанът Лотар Матеус. Той добавя, че българите са силен отбор, но вероятно ще играят много затворено и германската защита няма да има проблеми.

Местните медии отделят пренебрежително малко внимание на България, а говорят повече за евентуалния съперник на полуфинала - Италия.

След шокиращата загуба треньорът на Бундестима Берти Фогтс признава превъзходството на съперника.

"Поздравявам българския отбор с победата и му пожелавам да победи и Италия на полуфинала - казва Фогтс. - Направихме две сериозни грешки и те бяха наказани. След като поведохме с 1:0, не продължихме да играем спокойно и уверено, както трябваше да направим. Авторът на победния гол Йордан Лечков е категоричен: "Гледаме уверено напред към Италия, а после и към финала".

В Америка:

България ще стане световен шампион

Достигането на България до шокиращ за всички полуфинал хвърля в екстаз футболния свят. Нашата малка държава става повече от симпатична на американците и те викат за нас до края.

"Тези дни българският отбор може да се окаже най-удивителната сензация в историята на футбола, като стане световен шампион", пише нюйоркският вестник "Стар Лейджър". В същото време в Германия разкъсват от критики Берти Фогтс и искат главата му. Единствено Франц Бекенбауер казва:

"За бога, не бързайте! Не правете от всичко това трагедия. Загубихме от отбор с първокласни играчи!".

Статистика

10 юли, Ню Йорк, стадион "Джайънтс Стейдиъм", 72 000 зрители

България - Германия 2:1

Голмайстори: 0:1 Матеус (47 дузпа), 1:1 Стоичков (75), 2:1 Лечков (78)

България: Борислав Михайлов, Трифон Иванов, Цанко Цветанов, Петър Хубчев, Златко Янков, Емил Костадинов, (Бончо Генчев, 90), Христо Стоичков (Ивайло Йорданов, 84), Йордан Лечков, Наско Сираков, Илиян Киряков, Красимир Балъков

Треньор: Димитър Пенев

Германия: Илгнер, Колер, Хелмер, Бухвалд, Мьолер, Хеслер (Бреме, 82), Матеус, Фьолер, Бертолд, Вагнер (Щрунц, 58), Клинсман

Треньор: Берти Фогтс

Съдия: Хосе Кадена (Колумбия)

За полуфинала срещу Италия четете в следващата част от поредицата на 13 юли (събота).

Реклама
Реклама
Реклама