Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/7550418 www.bgdnes.bg

Босът на плуването Георги Аврамчев: Антъни е готов за отличие

Георги Аврамчев вече девета година е президент на федерацията по плуване. Специално за читателите на "България Днес" той разкри своите очаквания за предстоящото световно първенство за мъже и жени в Куанджу (Кор), което ще се проведе от 13 до 28 юли. Тимът е съставен от Антъни Иванов, Габриела Георгиева, Калоян Братанов, Любомир Епитропов, Лъчезар Шумков, Светлозар Николов. В синхронното плуване ще участват Александра Атанасова и Далия Пенкова.

- Г-н Аврамчев, с какви амбиции заминават нашите плувци?

- За пръв път отиваме с толкова много участници. Очаквам добро представяне от Антъни Иванов. Мисля, че вече е готов за медал на 200 бътерфлай и евентуално още един финал на 100 м. Плуването върви нагоре. Имаме млади и перспективни състезатели. Те ще пристигнат 6-7 дни по-рано, за да се аклиматизират.

Реклама

- 16-годишният Йосиф Миладинов спечели сребърен медал на европейското първенство за юноши, какво да очакваме от него?

- Има още много хляб в Йосиф. Може да участва още веднъж в тази възрастова група и ще бъде много по-силен. Той е от генерацията, която готвим за олимпиадата в Париж през 2024 г. Имаме около 25 млади плувци, с които работим. След пет години вече ще бъдат във възраст за високи постижения. Сега на европейското бяха счупени 9 национални рекорда. Пред юношите предстои и световно първенство за тяхната възрастова група в Будапеща.

- Колко олимпийски квоти смятате, че ще спечелим за Игрите в Токио?

- Мисля, че можем да покрием поне три. Според новите правила за класиране ще бъде много трудно да вземем квота, ако няма "А" норматив. От предишната олимпиада броят на участниците в плувните спортове беше намален. Вече с "Б" норматив е почти невъзможно да се влезе. Хубавото е, че догодина ще имаме право да организираме четири турнира, които са със статут на квалификационни. Когато си у дома, и стените помагат, макар че при нас няма съдии, а хронометъра не може да го излъжеш.

- На какво се дължи този бум на резултатите от новата генерация български плувци?

- Добра организация. Увеличиха се финансовите възможности. Има лагери. Преди две години направихме олимпийски звена. Събираме най-добрите деца, които да се готвят заедно. По този начин се дърпат един друг и се събира перспективен отбор. Талантите се подкрепят. Основното е работата на плувците и техните треньори.

Реклама
Реклама
Реклама