Нестинарят Иван Георгиев: Прабаба ми е изгоряла жива, докато танцува

Приятел
Автор: БД Онлайн

Нестинарят Иван Георгиев: Прабаба ми е изгоряла жива, докато танцува

Винаги се кръстя, преди да нагазя в жаравата 

КОЙ Е ТОЙ

Иван Георгиев е странджански нестинар. Традицията се поддържа в рода му повече от 200 години. Баща му Михаил Георгиев често е наричан главен нестинар на България. 32-годишният Иван влиза в огъня още като дете и вече 24 години танцува върху жаравата. За магията на древния ритуал четете в следващите редове.

Доли ТАЧЕВА

- Г-н Георгиев, кога за първи път влязохте в огъня?

- Интересното е, че в рода ни само един човек от поколение става нестинар. При дядо ми са били четирима братя, само той танцува. Баща ми има брат, който не е нестинар. Аз имам брат и сестра и само аз съм нестинар. Може би е някакъв парадокс. Може би е някакво съвпадение, но мога да кажа, че нестинарството избира човека, а не човекът нестинарството. За първи път влязох в огъня на 8-годишна възраст. Винаги съм знаел, че ще бъда нестинар. В рода ми поколения назад са танцували. Инициатор за първия ми танц беше баща ми. Състоя се в село Българи през 1991 г. по време на събора.

- Какви са спомените ви оттогава?

- Както при всяко начинание имаше болка, имаше неяснота. Аз бях малък, още учех и се изгарях много. Това е, защото старите нестинари не ти казват абсолютно всички неща, тъй като не е сигурно дали ще станеш нестинар. Казват ти това, което ще е нужно в първия етап.

- Прабаба ви също е била нестинарка. Каква е нейната история?

- Когато дядо ми е бил 3-годишен, са живеели в село Българи. Неговият баща е бил твърдо против този ритуал. Смятал го е за сатанински. В същия ден, когато са започнали да бият камбаните на 3 юни, когато се провеждат нестинарските игри в чест на св. св. Константин и Елена, е завел децата си на къра и заключва прабаба ми у дома, за да не излиза. Старите къщи са били от дърво и на първия етаж винаги е горяло семейното огнище. Когато прабаба ми чува звъна на камбаната, изпада в транс, изважда жаравата на пода и започва да танцува. Цялата общност била събрана на мегдана. Танцували около жаравата, когато виждат, че къщата гори. Втурват се, но тя изгаря до основи. Разказва се, че докато пламъците са обземали тялото й, прабаба ми е продължавала да танцува. Била е в такъв транс, че не е усещала абсолютно нищо. Прадядо ми е събрал каквото може, проклел е селото и е заминал с децата. Напускайки, казва, че никога повече няма да стъпи в Българи. Тогава сестрата на баба ми е казала, че той никога повече няма да дойде, но децата му ще се върнат и ще продължат да танцуват. Така и стана.

- Значи е вярно, че нестинарите изпадате в транс, преди да влезете в огъня?

- Да, така е. Едни го наричат прихващане, други го наричат транс, трети просто концентрация, четвърти пък говорят за попадане в някаква определена честота, в която мозъкът се изключва и тялото е просто в безтегловност. За мен е една огромна концентрация. Опитвам се да се абстрахирам от всичко наоколо. Трябва да се отдадеш на емоцията. Тъпанът те води напред, гайдата ти вдига емоциите и това е всичко, което ти е нужно, за да започнеш да приемаш нестинарството като част от себе си.

- Кое е най-важното за един нестинар?

- На първо място - упорство. Трябва много да го искаш, но и да си готов да платиш цената. Аз платих своята. Трябва да изградиш характер, с който да искаш да се научиш, да преодолееш болката. На втория етап, когато започне обучението, психологическата нагласа трябва да бъде много здрава.

- Навремето се е вярвало, че главният нестинар може да общува със светиите. Разкажете повече за тази легенда.

- При нас главният нестинар се избира от самата общност. Той невинаги е бил най-възрастният, а по-скоро най-можещият. Вярва се, че той е можел да контактува със светиите, да измолва благословия за самата общност, можел е да предсказва. В съвремието главният нестинар има по-скоро представителна функция. Всеки иска да вярва, че може да измолва благословия, но това са неща, които са останали от нашите предци.

- Баща ви споделял ли ви е да усеща нещо подобно, както и вие самият осъществявали ли сте такава връзка?

- Вярата по-скоро се изгражда, тя не се дава наготово. В този ред на мисли баща ми винаги се е опитвал да ни държи земни. Да се отдадем на нестинарството, но и да не го комерсиализираме прекалено много. Според старите нестинари кака Елена, така са наричали света Елена, минава пред тях и с менче им гаси жаравата. В този самобитен стил това е тяхната вяра, която в съвремието се заменя от концентрация.

- Как си обяснявате силата, която ви предпазва от огъня?

- Самият факт, че аз нямам страх, когато влизам в жаравата, е може би защото се уповавам на допълнителна сила, било то психическа, било то религиозна. Ако мислех, че няма нещо, което да ме пази, страхът би бил много по-осезаем. В нестинарството има въпроси, но няма категорични отговори. Предполагам и че никога няма да има.

- Към днешна дата колко често влизате в жаравата?

- Танцувам почти всеки ден, на различни места в цяла България. Ходя по фестивали, събори, детски лагери. В момента, в който видяхме, че комерсиализацията е на път да превземе изцяло нестинарството, се опитахме поне да обърнем посоката. Според мен не е достатъчно обичаят да се показва един път годишно. Затова предприехме толкова много стъпки, за да достигне до по-масова аудитория. Ако комерсиализацията е добре овладяна, тогава би могло да има по-голяма популярност и би могло обичаят да се запази дълги години.

- Какви техники използвате, за да се предпазите от огъня?

- Ако трябва да определя техниките, те са не повече от 10%. Останалите 90% е игра на ума. Той трябва да каже на тялото ти, че този огън не пари. Разбира се, има някои предпазни мерки. Първо трябва да се свият леко пръстите, за да не попадне въглен между тях, тъй като там са най-силните сензори в човешкото тяло. Не се правят огромни крачки, трябва ситно да се върви. Общо взето, е това. Другото е емоция и концентрация.

- Имате ли някакъв ритуал, който изпълнявате преди обичая?

- Когато чуя гайдата, затварям очи, прекръствам се три пъти и се опитвам да изпадна в този делириум, за който говорихме. Музиката завладява тялото ми и оттам нататък каквото се случи. По време на съборите е много по-различно и емоционално. Жаравата винаги е повече. Там задължително се излиза с иконата от самата църква. Присъстват всички тези обичаи с тамяна, който всъщност е благословията от светиите. Там са и старите странджанци, които наблюдават с интерес, защото са имали допир до традицията още от малки.

- Вие сте от новото поколение нестинари. Как успявате да съчетаете модерното с архаичното?

- Демонстрирали сме нестинарския танц на много места в чужбина. През 2011 г. пък създадохме един грандиозен спектакъл, чиято премиера беше на 3 март в НДК. Казва се "Огния" и в него за първи път внесохме жарава на вътрешна сцена. Тя се приготвяше в затворена пещ зад НДК и се внесе със специално конструиран съд. Комбинирахме танци с акробатика, танци на кокили, театър, модерни танци. Продължителността на това шоу беше един час и залата се пукаше по шевовете, а отзивите бяха страхотни.

- Има ли бъдеще нестинарството?

- Интересът на публиката се увеличава, но с това и трудностите да намерим нестинари, които да поемат тези отговорности. Проблемът е, че в тези традиции присъства този така наречен "фаст фуд" елемент. Всеки иска бързо да се научи, но се изгарят и малцина от тях се престрашават втори път.

Дух на монах пази Аладжа манастир

Дух на монах пази Аладжа манастир

Светата обител крие мистериозни тайни В подземни тунели са заровени несметни богатства  Доли ТАЧЕВА Дух на митичен монах пази скрити съкровища край Аладжа манастир. Във вековната гора, северно от Варна, където се намира светата обител, се намира гробът на Рим папа. Лобното място на мистичния пазител е оформено като легло, постлано с памук.

Биляна Дол пред "България Днес":
Да, заедно сме с Валери

Биляна Дол пред "България Днес": Да, заедно сме с Валери

Двамата никога не са се разделяли, че да се събират, категоричен е вторият баща на Божинов Сашо Ангелов  Валери Божинов и Биляна Дол са заедно. Това потвърди пред "България Днес" сръбкинята. Запитана дали отношенията им са в подем и отново са на крилете на любовта, Дол отговори лаконично, но красноречиво: "Да, заедно сме!".

Българско вино от немския сорт Дорнфелдер обра овациите на престижен конкурс

Българско вино от немския сорт Дорнфелдер обра овациите на престижен конкурс

Face to Face на New Bloom Winery оглави класация на Concours Mondial de Bruxelles България е безспорен победител в престижна класация на един от най-авторитетните световни конкурси - Concours Mondial de Bruxelles, за десетте най-добри вина от Централна и Източна Европа. Четири от вината в топ 10 са именно от нашата страна

Борисов: Искам оставката на Михайлов, недопустимо е България да се свързва с расизъм

Борисов: Искам оставката на Михайлов, недопустимо е България да се свързва с расизъм

Премиерът Бойко Борисов поиска оставката на Борислав Михайлов и в социалните мрежи.  На правителственото заседание, провело се по-рано днес, министър Кралев обяви, че правителството прекратява всякакви взаимоотношения с българския футбол, включително и финансови, до подаването на оставка на президента на БФС Борислав Михайлов

Мнения

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Мелиса грее до Боатенг

Мелиса грее до Боатенг

Мелиса Сата отново се носи на крилете на любовта. Тя буквално грее в присъствието на съпруга си Кевин-Принс Боатенг, отчетоха медиите в Италия. Моделката и халфът се събраха след почти едногодишна раздяла. И не пропускат да покажат колко са щастливи заедно. За последно го направиха на ревюто на известна марка в Милано

Затвор грози Алонсо

Затвор грози Алонсо

Световният шампион с Испания Шаби Алонсо може да се озове в затвора. Той е обвинен в данъчни измами за няколко милиона евро. Ако се докаже, че е виновен, може да лежи до пет години. Бившият халф на "Реал" е поредният футболист с проблеми с данъчните след Кристиано Роналдо и Лионел

Рафиня заби моделка

Рафиня заби моделка

Рафиня може и да се оказа ненужен в "Барса" и пратен под наем в "Селта", но има с какво да се похвали. Бразилецът успя да свали секси мацка. Новата приятелка на футболиста е манекенката Абрил Релай де Йонг. Тя е холандка, но от години живее в Барселона заради модната си кариера. Красавицата е родена на 5 януари 1997 година и е на 22

Ето го петорния килър от Чикаго

Ето го петорния килър от Чикаго

Кристоф Марек е обвиненият за петорното убийство в Чикаго, научи "България Днес".  Трима българи,  американец и полякиня бяха застреляни в дома си в Чикаго, докато вечеряли. Инцидентът станал в събота около 17,30 часа в апартамента на семейството на улица „Уест Ървинг Парк” в Чикаго. Според полицията в Чикаго убиецът е 67-годишен мъж,

Фен аут от стадионите

Фен аут от стадионите

Фен на мексиканския "Тигрес" ще получи доживотна забрана да посещава мачове. Причината е, че докосна гърдите на футболистката на тима София Хуерта. Запалянкото я помолил да си направят селфи след края на контролата на отбора с "Хюстън Даш" на университетския стадион в Монтерей. Тя откликнала и дори взела телефона му

Калканджиева се подиграва с цяла България

Калканджиева се подиграва с цяла България

"Чух, че в София е много студено! А пък ние отиваме на плаж в Капри! Целуваме ви!", гаври се Жени Калканджиева с ниските температури, които обхванаха цялата страна в последните дни. Скандалната миска е в Италия на женско море с приятелки и се отдава на голяма забава далеч от

Бриаторе бесен на бившата

Бриаторе бесен на бившата

Бившият собственик на тима от Формула 1 "Бенетон" Флавио Бриаторе е бесен на екс съпругата си Елизабета Грегорачи. Причината е разюздания й начин на живот в последно време. Мадамата сменя мъжете като носни кърпички от няколко месеца насам. Първо се бе събрала с последния си приятел Франческо Бетуци. Но дни след това замина на почивка в Дубай с

Жажда гори Боби Турбото

Жажда гори Боби Турбото

Борислав Захариев, по-известен като Боби Турбото, трескаво пресича улица в центъра на София и връхлита в магазин, подгонен от люта жажда, видя "България Днес". Актьорът, станал известен в предаването "Сблъсък", видимо се поуспокоява, след като се запаси с бутилка

Сашо Дойнов търка талони с усмивка

Сашо Дойнов търка талони с усмивка

Сашо Дойнов търка талони за паркиране, видя "България Днес". Комикът бе забелязан в центъра на столицата, където любезно си закупи талони от служителка на градска мобилност. Дойнов използва капака на автомобила си, за да може удобно да изтърка билета, след което го снима с телефона си и го изпрати.

Крауч и Аби едва не умрели

Крауч и Аби едва не умрели

Бившият национал на Англия Питър Крауч и съпругата му Аби Кланси едва не загинали по време на романтична разходка с лодка край бреговете на Сардиния. Това разкрива самият той в новата си автобиографична книга. Футболистът и половинката му изпаднали в ужасяваща борба на живот и смърт, за да освободят яхтата и да избегнат разбиването в назъбени

Най-коментирани

Калканджиева се подиграва с цяла България

Калканджиева се подиграва с цяла България

"Чух, че в София е много студено! А пък ние отиваме на плаж в Капри! Целуваме ви!", гаври се Жени Калканджиева с ниските температури, които обхванаха цялата страна в последните дни. Скандалната миска е в Италия на женско море с приятелки и се отдава на голяма забава далеч от

Сашо Дойнов търка талони с усмивка

Сашо Дойнов търка талони с усмивка

Сашо Дойнов търка талони за паркиране, видя "България Днес". Комикът бе забелязан в центъра на столицата, където любезно си закупи талони от служителка на градска мобилност. Дойнов използва капака на автомобила си, за да може удобно да изтърка билета, след което го снима с телефона си и го изпрати.

Бербатов: Бях артист

Бербатов: Бях артист

Отказалият се от футбола миналия месец бивш капитан на България Димитър Бербатов се изказа по адрес на анализаторите, които го описваха като муден и мързелив на терена. "Бях артист на терена - заяви той. - В началото не го осъзнавах, но за мен беше важно да правя нещо различно. Ако ме гледаш, със сигурност няма да заспиш или да смениш канала на

Фицата: Да се пее с маска е тежко

Фицата: Да се пее с маска е тежко

"Тежко е да се пее с маска." Това обясни Филип Аврамов, който бе част от шоуто "Маскираният певец" Фицата се криеше умело в образа на бика, но зрителите решиха, че е време да се покаже кой всъщност стои зад маската. Единствен от четиримата детективи Ники Кънчев успя да познае кой е в образа на Бика. "Това е истинско предизвикателство.

Черната Златка втрещява с крака

Черната Златка втрещява с крака

Че Златка Димитрова е фитнес маниак, се знае отдавна. Много хора дори се възмутиха на формите на Злати, които все повече започнаха да приличат на мъжки заради постоянните тренировки. Оказва се, че часовете във фитнеса се отплащат повече от щедро на плеймейтката, която видимо има повече от женско и изваяно тяло.

Българка е най-красива в ЕС

Българка е най-красива в ЕС

За първи път в историята на конкурса Впечатлих журито с ръченица, сподели красавицата Яна Средкова  Българка е най-красивата омъжена жена в Европейския съюз. Майката на три деца Яна Средкова безапелационно грабна титлата в конкурса MRS Europe 2019, който се проведе в началото на октомври на Канарските острови.

Франция, Великобритания и Германия с декларация срещу турската операция в Сирия

Франция, Великобритания и Германия с декларация срещу турската операция в Сирия

Франция, Великобритания и Германия са поискали да бъде свикан Съветът за сигурност на ООН, за да обсъди турската офанзива в Северна Сирия, съобщи френският държавен секретар по европейските въпроси Амели дьо Моншален, цитирана от Ройтерс и БТА. Пред парламентарната комисия по външни работи на френския парламент Дьо Моншален каза още

Глиган наръга ловец

Глиган наръга ловец

Напук на чумата удрят грамадни прасета Глиган наръга ловец и едва не го остави на място. Все пак авджията успял да гръмне дивото прасе и след лекарска намеса е бил спасен. Случката, която на косъм се е разминала от трагедия, се разиграва край родопското село Черноочене. Прасето луднало, след като било ранено, и намушкало авджията.

Кой ли щипе дупарата на Сузанита?!

Кой ли щипе дупарата на Сузанита?!

Тази певица няма ли баща и майка?! Поредната неморална акция от малката щерка на Орхан Мурад  Нещо по задника я хапе, не е жаба, не е куче, а е... мъжка татуирана ръка. Сузанита е тук с нова порция от любимото - жълти, скандални, възмутителни провокации. Дъщерята на Орхан Мурад не дава на критиците и дъх да си поемат,

Солтарийски ТРУПА пачки на частно

Солтарийски ТРУПА пачки на частно

Дългия се спря, а Борето - не Вокалът на "Ку-ку бенд" през вечер по участия, пее на сватби и на фестивали "Шоуто на Слави" може и да спря, но Борис Солтарийски не спира да печели тлъсти пачки. Вокалистът на "Ку-ку бенд" намери начин лесно да прилапва по някоя друга хилядарка за няколко часа. Солтарийски се е отдал на соло кариера,

Бойко Борисов: Михайлов, подай оставка!

Бойко Борисов: Михайлов, подай оставка!

Премиерът на България Бойко Борисов удари по масата! Той също не издържа на изключително слабите резултати на националния отбор в последните години и реши да предприеме крути мерки. "Призовавам Борислав Михайлов незабавно да си подаде оставката като президент на Българския футболен съюз! След вчерашната позорна загуба на българския национален

Любо Ковачев шофьор за пример

Любо Ковачев шофьор за пример

Любомир Ковачев е шофьор за пример, видяха папараците на "България Днес". Актьорът бе засечен да паркира колата си в центъра на София, без да направи нито едно нарушение. Нещо повече. Ковачев е категорично против пиенето на алкохол по време на шофиране, затова го кара само на вода. Любо е зареден и със слушалки за телефон,

Борисов: Искам оставката на Михайлов, недопустимо е България да се свързва с расизъм

Борисов: Искам оставката на Михайлов, недопустимо е България да се свързва с расизъм

Премиерът Бойко Борисов поиска оставката на Борислав Михайлов и в социалните мрежи.  На правителственото заседание, провело се по-рано днес, министър Кралев обяви, че правителството прекратява всякакви взаимоотношения с българския футбол, включително и финансови, до подаването на оставка на президента на БФС Борислав Михайлов

Мъжът в Чикаго, убил трима българи, писал заплашителни писма до съседите си

Мъжът в Чикаго, убил трима българи, писал заплашителни писма до съседите си

Мъжът, който застреля петима свои съседи в Чикаго през уикенда, имал конфликти с обитателите на жилищния блок и бил залепил заплашителни бележки на входната врата на апартамента си, сочещи, че планира насилие. Това предаде Асошиейтед прес, като се позова на властите в Чикаго. Следователите не са установили точната причина

ПОЛИЦАИ ПРОВЕРЯВАТ РАСАТЕ

ПОЛИЦАИ ПРОВЕРЯВАТ РАСАТЕ

На полицейска проверка бе подложен Боян Расате, видя "България Днес". Двама униформени служители спряха националиста, който се придвижваше с мощен пистов мотор из централните столични улици. Органите на реда провериха документите на Расате, а по време на инспекцията стана ясно, че униформите на полицейските служители май не са много удобни.

Гигс: Джеймс преигра

Гигс: Джеймс преигра

Нападателят на Уелс Даниел Джеймс е преиграл при тежкия сблъсък, който осъществи с хърватския бранител Домагой Вида. Това заяви мениджърът на британците Райън Гигс. Евроквалификацията завърши 1:1. Уелският играч лежа неподвижно на земята в продължение на няколко минути. "Даниел малко преигра при този удар, оставайки толкова дълго на земята.

Икарди и Нара пак голи

Икарди и Нара пак голи

Нападателят на "Пари Сен Жермен" Мауро Икарди и съпругата му Уанда Нара са готови на всичко, за да попаднат в медиите. Те не спират да споделят лични моменти в социалните мрежи и да се забъркват в скандали. Не се свенят и да позират в доста горещи пози. И този път те не изневериха на себе си. Двамата позираха голи за поредната си фотосесия и се

Преслава по бански в Дубай

Преслава по бански в Дубай

Фолкпевицата Преслава отново привлече вниманието върху себе си в инстаграм. Тя публикува екзотична снимка от почивката си в Дубай. На нея певицата е облечена в цветен бански костюм, който показва перфектните й форми.  Снимката веднага събра харесвания и положителни коментари. "Красота за очите", "Супер си!" са само част от тях.

Кабаков с четка от Бундестима

Кабаков с четка от Бундестима

Българският съдия Георги Кабаков получи висока оценка за представянето си на мача Естония - Германия (0:3). Реферът бе похвален дори от Бундестима, въпреки че изгони техен играч още в 14-ата минута. Тогава българинът не се поколеба да вдигне директен червен картон на Емре Джан, който препъна откъсващ се играч на домакините.

Кристина Агилера: Сцената винаги е била моят дом, но тръгването сега на турне е лудост

Кристина Агилера: Сцената винаги е била моят дом, но тръгването сега на турне е лудост

Певицата Кристина Агилера разкри, че й е трудно да комбинира живота си като майка с кариерата си, но че никога не се оплаква, защото обича онова, с което се занимава, съобщи Контактмюзик. Изпълнителката на хита "Beautiful" има 11-годишен син Макс от бившия си съпруг Джордан Братман и 5-годишна дъщеря Съмър от годеника си Матю Рътлър.