Нестинарят Иван Георгиев: Прабаба ми е изгоряла жива, докато танцува

Приятел
Автор: БД Онлайн

Нестинарят Иван Георгиев: Прабаба ми е изгоряла жива, докато танцува

Винаги се кръстя, преди да нагазя в жаравата 

КОЙ Е ТОЙ

Иван Георгиев е странджански нестинар. Традицията се поддържа в рода му повече от 200 години. Баща му Михаил Георгиев често е наричан главен нестинар на България. 32-годишният Иван влиза в огъня още като дете и вече 24 години танцува върху жаравата. За магията на древния ритуал четете в следващите редове.

Доли ТАЧЕВА

- Г-н Георгиев, кога за първи път влязохте в огъня?

- Интересното е, че в рода ни само един човек от поколение става нестинар. При дядо ми са били четирима братя, само той танцува. Баща ми има брат, който не е нестинар. Аз имам брат и сестра и само аз съм нестинар. Може би е някакъв парадокс. Може би е някакво съвпадение, но мога да кажа, че нестинарството избира човека, а не човекът нестинарството. За първи път влязох в огъня на 8-годишна възраст. Винаги съм знаел, че ще бъда нестинар. В рода ми поколения назад са танцували. Инициатор за първия ми танц беше баща ми. Състоя се в село Българи през 1991 г. по време на събора.

- Какви са спомените ви оттогава?

- Както при всяко начинание имаше болка, имаше неяснота. Аз бях малък, още учех и се изгарях много. Това е, защото старите нестинари не ти казват абсолютно всички неща, тъй като не е сигурно дали ще станеш нестинар. Казват ти това, което ще е нужно в първия етап.

- Прабаба ви също е била нестинарка. Каква е нейната история?

- Когато дядо ми е бил 3-годишен, са живеели в село Българи. Неговият баща е бил твърдо против този ритуал. Смятал го е за сатанински. В същия ден, когато са започнали да бият камбаните на 3 юни, когато се провеждат нестинарските игри в чест на св. св. Константин и Елена, е завел децата си на къра и заключва прабаба ми у дома, за да не излиза. Старите къщи са били от дърво и на първия етаж винаги е горяло семейното огнище. Когато прабаба ми чува звъна на камбаната, изпада в транс, изважда жаравата на пода и започва да танцува. Цялата общност била събрана на мегдана. Танцували около жаравата, когато виждат, че къщата гори. Втурват се, но тя изгаря до основи. Разказва се, че докато пламъците са обземали тялото й, прабаба ми е продължавала да танцува. Била е в такъв транс, че не е усещала абсолютно нищо. Прадядо ми е събрал каквото може, проклел е селото и е заминал с децата. Напускайки, казва, че никога повече няма да стъпи в Българи. Тогава сестрата на баба ми е казала, че той никога повече няма да дойде, но децата му ще се върнат и ще продължат да танцуват. Така и стана.

- Значи е вярно, че нестинарите изпадате в транс, преди да влезете в огъня?

- Да, така е. Едни го наричат прихващане, други го наричат транс, трети просто концентрация, четвърти пък говорят за попадане в някаква определена честота, в която мозъкът се изключва и тялото е просто в безтегловност. За мен е една огромна концентрация. Опитвам се да се абстрахирам от всичко наоколо. Трябва да се отдадеш на емоцията. Тъпанът те води напред, гайдата ти вдига емоциите и това е всичко, което ти е нужно, за да започнеш да приемаш нестинарството като част от себе си.

- Кое е най-важното за един нестинар?

- На първо място - упорство. Трябва много да го искаш, но и да си готов да платиш цената. Аз платих своята. Трябва да изградиш характер, с който да искаш да се научиш, да преодолееш болката. На втория етап, когато започне обучението, психологическата нагласа трябва да бъде много здрава.

- Навремето се е вярвало, че главният нестинар може да общува със светиите. Разкажете повече за тази легенда.

- При нас главният нестинар се избира от самата общност. Той невинаги е бил най-възрастният, а по-скоро най-можещият. Вярва се, че той е можел да контактува със светиите, да измолва благословия за самата общност, можел е да предсказва. В съвремието главният нестинар има по-скоро представителна функция. Всеки иска да вярва, че може да измолва благословия, но това са неща, които са останали от нашите предци.

- Баща ви споделял ли ви е да усеща нещо подобно, както и вие самият осъществявали ли сте такава връзка?

- Вярата по-скоро се изгражда, тя не се дава наготово. В този ред на мисли баща ми винаги се е опитвал да ни държи земни. Да се отдадем на нестинарството, но и да не го комерсиализираме прекалено много. Според старите нестинари кака Елена, така са наричали света Елена, минава пред тях и с менче им гаси жаравата. В този самобитен стил това е тяхната вяра, която в съвремието се заменя от концентрация.

- Как си обяснявате силата, която ви предпазва от огъня?

- Самият факт, че аз нямам страх, когато влизам в жаравата, е може би защото се уповавам на допълнителна сила, било то психическа, било то религиозна. Ако мислех, че няма нещо, което да ме пази, страхът би бил много по-осезаем. В нестинарството има въпроси, но няма категорични отговори. Предполагам и че никога няма да има.

- Към днешна дата колко често влизате в жаравата?

- Танцувам почти всеки ден, на различни места в цяла България. Ходя по фестивали, събори, детски лагери. В момента, в който видяхме, че комерсиализацията е на път да превземе изцяло нестинарството, се опитахме поне да обърнем посоката. Според мен не е достатъчно обичаят да се показва един път годишно. Затова предприехме толкова много стъпки, за да достигне до по-масова аудитория. Ако комерсиализацията е добре овладяна, тогава би могло да има по-голяма популярност и би могло обичаят да се запази дълги години.

- Какви техники използвате, за да се предпазите от огъня?

- Ако трябва да определя техниките, те са не повече от 10%. Останалите 90% е игра на ума. Той трябва да каже на тялото ти, че този огън не пари. Разбира се, има някои предпазни мерки. Първо трябва да се свият леко пръстите, за да не попадне въглен между тях, тъй като там са най-силните сензори в човешкото тяло. Не се правят огромни крачки, трябва ситно да се върви. Общо взето, е това. Другото е емоция и концентрация.

- Имате ли някакъв ритуал, който изпълнявате преди обичая?

- Когато чуя гайдата, затварям очи, прекръствам се три пъти и се опитвам да изпадна в този делириум, за който говорихме. Музиката завладява тялото ми и оттам нататък каквото се случи. По време на съборите е много по-различно и емоционално. Жаравата винаги е повече. Там задължително се излиза с иконата от самата църква. Присъстват всички тези обичаи с тамяна, който всъщност е благословията от светиите. Там са и старите странджанци, които наблюдават с интерес, защото са имали допир до традицията още от малки.

- Вие сте от новото поколение нестинари. Как успявате да съчетаете модерното с архаичното?

- Демонстрирали сме нестинарския танц на много места в чужбина. През 2011 г. пък създадохме един грандиозен спектакъл, чиято премиера беше на 3 март в НДК. Казва се "Огния" и в него за първи път внесохме жарава на вътрешна сцена. Тя се приготвяше в затворена пещ зад НДК и се внесе със специално конструиран съд. Комбинирахме танци с акробатика, танци на кокили, театър, модерни танци. Продължителността на това шоу беше един час и залата се пукаше по шевовете, а отзивите бяха страхотни.

- Има ли бъдеще нестинарството?

- Интересът на публиката се увеличава, но с това и трудностите да намерим нестинари, които да поемат тези отговорности. Проблемът е, че в тези традиции присъства този така наречен "фаст фуд" елемент. Всеки иска бързо да се научи, но се изгарят и малцина от тях се престрашават втори път.

Бойко влезе в "Откраднат живот"

Бойко влезе в "Откраднат живот"

Започнаха снимките на осми сезон на сериала Премиерът Бойко Борисов се появи на снимачната площадка на хитовия сериал "Откраднат живот". Министър-председателят сам се похвали в личния си профил във фейсбук, че е отишъл в болница "Света Анастасия", където се развива действието в драматичната лекарска сага.

Пияно голо момиче скочи от 45-метров мост в Португалия (Видео)

Пияно голо момиче скочи от 45-метров мост в Португалия (Видео)

Момиче се съблече и скочи от 45-метровия мост „Ponti di Don-Luis I”, разположен в близост до град Порто, съобщи вестник „Сън”. На кадри, публикувани в Интернет, може да се види как момичето стои с младеж край парапета на моста, след това сваля всичките си дрехи и скача в реката. Според свидетели на инцидента, тя безопасно е излязла от водата,

Софка превърна Гринго в какаду

Софка превърна Гринго в какаду

Гринго вече не е гларус, а какаду. След бурната раздяла с мъжа си Софи го изтри от рамото си. Татуировката, с която ромскaта перла увековечи любовта си към Гринго, вече е какаду. Името на айтоския гларус е заличено завинаги от тялото на певицата. Софи предпочете, вместо да се подложи на болезнени процедури за премахване на татуировката,

Хората на Слави в паника

Хората на Слави в паника

Дългия държи екипа в неведение Никой не им казва какво ще правят от 31 юли Екипът на Слави Трифонов няма никаква яснота дали само след една седмица ще имат работа и заплати. След последното предаване на 31 юли "Шоуто на Слави" приключва завинаги, а каква ще е съдбата на актьорите и "Ку-ку бенд", не се знае.

Мнения

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Боевски проговори за първи път за бардака

Боевски проговори за първи път за бардака

Световният и олимпийски шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски изплува от нелегалност, за да даде показания по делото за бардака в столичния хотел "Шератон", научи "България Днес"! Процесът се точи на втора инстанция, след като на първа аверите на Боевски бяха оправдани. Неясно защо спецпрокуратурата нито обвини Боевски за вертепа,

Авери на Малък Йоско влизат в пандиза

Авери на Малък Йоско влизат в пандиза

Аверът на сина на Йоско Костинбродския - Иван Йосифов, влиза в пандиза, научи "България Днес"! Петко Стоянов-Пендака е спряган като един от тарторите на банда за наркоразпространение и опити за покушения над магистрати заедно с Малък Йоско. Преди броени дни Пендака призна вината си и сключи сделка със спецпрокуратурата да лежи 4 години в панделата.

Дара заприлича на Галена

Дара заприлича на Галена

Поразителна прилика между младата певица Дара и колежката й от чалгата Галена, видяха нейни фенове. Причината е, че в последно време тийнсензацията се гримира по абсолютно същия начин като Галя и двете носят в един стил косата си. Почитателите на Дара не одобряват промяната й, защото според тях така изглежда

Травестит и прокурор прибират милиони от рушвети в Скопие

Травестит и прокурор прибират милиони от рушвети в Скопие

Спецслужби от България разкриват най-голямата корупционна схема в македонската политика Шоуменът с нежна китка Боки 13 рекетира топбизнесмена Орце Камчев, шефката на спецпрокуратурата хвърля оставка Мегаподкуп от 1,5 млн. евро от най-богатия македонец Орце Камчев към шефа на спецпрокуратурата в Скопие Катица Янева е разкрит с дейно участие на

Кубрат Пулев и Андреа са се разделили

Кубрат Пулев и Андреа са се разделили

Твърде съм млада за сватба и твърде стара, за да участвам в детински игри - наслаждавам се необвързания живот. Tова написа в инстаграм профила си певицата Андреа, която дълго време имаше връзка с боксьора Кубрат Пулев. Често двойката получаваше въпроси, свързани с евентуална сватба и бъдещо поколение.

Вълшебният хакер Кристиян вече е на свобода

Вълшебният хакер Кристиян вече е на свобода

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Ужас! 3 г. баща изнасилва малолетната си дъщеря

Ужас! 3 г. баща изнасилва малолетната си дъщеря

Стоян Владев преподава музика, свирил по казанлъшките кръчми Никой от близките не подозирал за извращенията, момичето накрая се оплакало Баща е арестуван по подозрения за системното изнасилване на 13-годишната си дъщеря. Бруталните извращения над момичето продължили повече от 5 г., сочат данни на разследващите.

Манолова тича по задачи

Манолова тича по задачи

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.

Историческа възстановка на освобождението на Банско на 
фестивала Фолклорна магия

Историческа възстановка на освобождението на Банско на фестивала Фолклорна магия

Зрелищна възстановка на въоръжени комити, които слизат от планината, за да обявят свободата на Банско, а банскалии ги посрещат с народно веселие и цветя, беше акцентът на третия фестивален ден на Национален фестивал за народно творчество „Фолкорна магия“. Впечатляващата демонстрация беше дело на самодейците към НЧ „Никола Вапцаров 1894“ и

Монета доказва - България е била империя

Монета доказва - България е била империя

Реликвата е продадена в САЩ за едва 25 долара Солун е бил наше владение, показва старинното имане Старинна монета от времето на на цар Иван Асен II показва, че България е била империя, а под нейно владичество е бил целият Балкански полуостров. За уникалната находка гръмнаха преди броени дни социалните мрежи,

Най-коментирани

България посреща героите

България посреща героите

Раздават апартаменти, автомобили и сръндаци за четвъртите в света България посреща своите герои! На този ден преди 25 години цялата любов на народа е насочена към футболистите от националния ни отбор. Преди четвърт век те достигнаха до четвъртото място в света, след победи над Гърция, Аржентина, Мексико и Германия.

Боевски проговори за първи път за бардака

Боевски проговори за първи път за бардака

Световният и олимпийски шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски изплува от нелегалност, за да даде показания по делото за бардака в столичния хотел "Шератон", научи "България Днес"! Процесът се точи на втора инстанция, след като на първа аверите на Боевски бяха оправдани. Неясно защо спецпрокуратурата нито обвини Боевски за вертепа,

Страхил Гановски, човекът с лиценза:
Това не е "Мистър Свят", а измислен конкурс!

Страхил Гановски, човекът с лиценза: Това не е "Мистър Свят", а измислен конкурс!

Нашето момче Оливър Стойков ще се състезава през август в Манила "Оливър Стайков е истинският Мистър Свят България. Той бе избран официално през април с конкурс. Това момче Даниел Георгиев не е носителят на най-престижната титла." Това сподели за "България Днес" лицензиантът на марката "Мистър Свят България" - Страхил Гановски.

Силиконово чудовище показа Хазарта (Видео и снимки)

Силиконово чудовище показа Хазарта (Видео и снимки)

Ето това е истинска кифла - не, ами направо звяр! Суперяка гавра с всички силиконови мацки! "Известна" ще е хитът по дискотеките това лято! След като разби класациите с "Гладен", сега Ицо Хазарта идва с ново парче и брутален клип, типично в познатия стил. Този път рапът е смесен с електронна музика и не звучи като обикновен "Ъпсурт".

Андреа си търси мъж в Кипър

Андреа си търси мъж в Кипър

След раздялата с Кубрат пуска все по-разголени снимки Паднаха всички задръжки на попфолк певицата Андреа. След като тя официално прекрати дългогодишната си връзка с боксьора Кубрат Пулев, вече нищо не й пречи да си възвърне стария скандален имидж и да се разголва. Докато беше още прохождаща в шоубизнеса, Андреа често показваше, уж неволно,

Нели Рангелова иска татуировка

Нели Рангелова иска татуировка

Странна мечта има певицата Нели Рангелова. Самата тя призна, че иска да си направи татуировка. 60-годишната изпълнителка явно е решила на стари години да изрисува тялото си. Нели разкри, че когато е на 40, си прави първия пиърсинг в живота и сега две десетилетия след това идва ред и на татуировка. Рангелова предпочита да се нашари на по-кокалесто

"Царско село" съди БФС

"Царско село" съди БФС

"Царско село" се закани да съди БФС! Причината - новият член на Първа лига е глобен с 5000 лева по подозрения за съмнителни мачове. Това се е случило на база сезиране от Експерт по почтеността във футболния съюз. Същата санкция важи и за втородивизионния "Струмска слава". Срещу "Царско село" са подадени общо три сигнала за съмнения за манипулирани

Разяреният питбул бил пържен с ел. нашийник

Разяреният питбул бил пържен с ел. нашийник

Разяреният питбул, който преди ден нападна стопанката и възпитателите си, е бил пържен с електрически нашийник. За да бъде обучавано животното, върху него е използвано средство, което е забранено за употреба според българското законодателство. От приюта, който е отглеждал кучето, са категорични, че нямат общо с озлоблението на животното.

Съседи се оплакват от Джулка

Съседи се оплакват от Джулка

Недоволни комшии от столичния квартал "Редута" се оплакват от Джулиана Гани. Според тях сексапилната пловдивчанка си хвърля отпадъците, където й падне. Квартала пропищя, че Джулка и любимият й Илиян мятат пликове с боклук в малките улични кошчета, а не в големите контейнери. Комшиите са категорични,

Катрин Вачева опасно слаба

Катрин Вачева опасно слаба

Изваяната моделка Катрин Вачева е станала прекомерно слаба. За притеснителната визия на миската сигнализираха фенове в социалните мрежи, след като Катрин се пусна по бански от столичен плувен комплекс. Визията на доскоро апетитната моделка е много

Силно земетресение разлюля Атина

Силно земетресение разлюля Атина

Земетресение с магнитуд 5 по Рихтер бе регистрирано днес край Атина, съобщи Европейско-средиземноморският сеизмологичен център, цитиран от БТА.  Епицентърът на земетресението, регистрирано в 14,13 ч., е бил на 23 километра северозападно от гръцката столица. Трусът е бил на дълбочина 12 километра. Засега няма информация за ранени и за разрушения

Вулканът Етна изригна от нов кратер (Видео)

Вулканът Етна изригна от нов кратер (Видео)

Повишена активност на вулкана Етна в Сицилия засичат експерти от Националния институт по геофизика и вулканология в Италия. Това е изригване от така наречения "нов кратер", разположен в горната част на югоизточния склон на Етна. За последен път вулканът се "събуди" на 14 юли. Снощи специални термални камери са открили образуването на горещи

Улица в центъра на София стана тенис корт

Улица в центъра на София стана тенис корт

Част от ул.Иван Вазов, която в момента е в ремонт бе превърната в импровизиран тенис корт от група ентусиасти. Игрището се намира в непосредствена близост до къщата-музей на великият писател центъра на София. снимка: Мариа

Откриха бактерията ешерихия коли в насипен сладолед в София

Откриха бактерията ешерихия коли в насипен сладолед в София

Проби, направени от Асоциацията „Активни потребители”, показват, че сладоледът, който се продава на улицата, може да бъде опасен. В 4 от 11 от тях са открити бактерията ешерихия коли, предава Нова тв. В разгара на лятото от неправителствената организация решават да проверят какви са качествата на сладоледа,

Вълшебният хакер Кристиян вече е на свобода

Вълшебният хакер Кристиян вече е на свобода

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Карикатура на крак

Карикатура на крак

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,

Манолова тича по задачи

Манолова тича по задачи

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.

Атанас Скатов с трети осемхилядник за този сезон

Атанас Скатов с трети осемхилядник за този сезон

В 04.09 часа българско време алпиниста Атанас Скатов се изкачи на 13-тия по височина връх на планетата вр. Гашербрум 2. Гашербрум II, наречен още от Томас Монтгомъри К4, е тринадесетият по височина връх на Земята със своите 8035 м. Намира се в планината Каракорум на границата между Пакистан и Китай.

Фейсбук и Инстаграм отново се сринаха

Фейсбук и Инстаграм отново се сринаха

Социалните мрежи „Фейсбук” и „Инстаграм” отново бяха недостъпни. Според коментари в сайта downdetector.com „Фейсбук” е отказал в Сърбия, Кипър, Гърция, Ирак, Армения и Грузия, предава Би Ти Ви. Съвсем скоро - в началото на месеца, отново имаше проблем с двете социални мрежи. По-рано през годината също се получаваха сривове,

Късо съединение в електрически стълб

Късо съединение в електрически стълб

Късо съединение в електрически стълб в столицата на бул. България предизвика временно блокиране на движението в посока центъра. В отстраняването на аварията се включиха екипи на енергото и