Звездата Есил Дюран в най-откровеното си интервю: ДС ме изнудваше!

Приятел
Автор: Лили Ангелова

Звездата Есил Дюран в най-откровеното си интервю: ДС ме изнудваше!

Накараха ме насила да подпиша декларация за сътрудничество, за да ме пуснат обратно в България

Коя е тя

Есил Дюран (с рождено име Исмигюл Дуран Наим) е родена на 5 юли 1969 г. в Хасково. По време на Възродителния процес е Силвия Горанова. Завършва две консерватории - българската, в класа на Ирина Чмихова, и турската. Основната част от репертоара й е на български език, но изпълнява песни и на турски. Пее също джаз и обича импровизациите. След дълги години работа в чужбина - Англия, Норвегия, Германия, Холандия, Дания, Йордания, Кипър, през 2000 г. прави завой в кариерата си и става една от звездите на "Пайнер". Има няколко самостоятелни албума и диск с най-големите си хитове. През 2005 г. се ражда синът й Харис, дете от композитора Борис Павлов, с когото са заедно повече от 19 години. От известно време певицата успешно се изявява и като моден дизайнер.

- Есил, на юбилея си представихте новата си песен "Аз те мисля, родино". Откъде дойде идеята ви за нея?

- Един ден, докато пътувах за ангажимент, слушах диск с песни на Янко Миладинов. Почувствах със сърцето си неговата песен "Аз те мисля, родино" в изпълнение на Лили Иванова. Казах си: "Защо пък да не я изпея?". В днешното обременено с проблеми ежедневие забравихме в колко красива страна живеем и имаме късмета да сме родени. Една патриотична песен никога не е излишна. Да, не всичко е каквото ни се иска в България, но все пак нещата са и в нашите ръце. Важно е да отбележа, че текстът е на големия ни поет Павел Матев. Благодарна съм за предоставените авторски права на внука му Павел Деспотов, на аранжорите Васил Делиев и Борис Павлов, които се справиха блестящо с оркестрацията. Благодарна съм и на младия режисьор Дуран Дуран, както и на Хасан Азис, който ми разреши да снимаме в комплекса Перперикон.

- Песента е емоционална за вас, с какво я свързвате?

- Така е, тази песен е невероятна. Свързвам я с любовта към родината си и с т.нар. голяма екскурзия, или Възродителния процес, която се случи преди повече от 30 години на рождения ми ден - 5 юли. Тогава бях малка и никога няма да забравя автоматите, обкръженията на района... Сега, като разказвам на съпруга ми, който е от София, той не може да си представи, че съм изживяла такова нещо. Това беше война. От Исмигюл ме прекръстиха на Силвия. Естествено, аз не си бях избрала това име. Заминахме за Турция, но само три месеца и половина останахме там. Имах страхотна носталгия - никога след това не съм усещала нещо подобно. Вероятно защото заминахме със съзнанието, че никога повече няма да се върнем. Сбогуването с приятелите беше непоносимо мъчително, с роднините, които решиха да останат, сред тях - и сестра ми. Къщата ни беше там, а аз, като всеки от зодия Рак, съм силно привързана към дома. Случилото се за мен беше равносилно на убийство. Не можех да се примиря с факта, че никога повече няма да видя България. Това ме съсипа! В България имахме позиции, имахме най-малкото дом. Родителите ми са ужасно трудолюбиви хора, поддържаха една прекрасна ферма и винаги сме имали добър стандарт. И аз, и брат ми искахме да продължим образованието си, не сме хора, които бяха готови да седнат в цеха на една фабрика и да шият ризи цял живот. Решихме да се върнем, макар че ме бяха приели в тяхната консерватория да уча оперно пеене.

- Как ви приеха обратно?

- Ужасно беше всичко! Цял ден ни държаха гладни и жадни, снимаха ни наши и чужди телевизии, някакви журналисти ни провокираха с объркващи въпроси, нарекоха ме "родоизменница", споменаваха за Белене, докато накрая, за да се върнем в България, в дома си, бяхме принудени да приемем това, което ни предлагаха. Нямах никаква представа в какво ме забъркваха, само разбрах, че занапред работата ни ще е "много секретна". Така се случи и моето т.нар. вербуване от ДС. Изнудиха ме! Беше мъчителен и труден момент, но нямам от какво да се срамувам. Нека се срамуват онези, които са принуждавали хора като мен да бъдат поставени в ситуацията да стигнат до подобно решение. Вербуването стана в неутралната зона между Турция и България, нямах избор, исках да остана в България, да се върна в родината. И цялата история се случи на 26 октомври, две седмици преди да падне режимът на Тодор Живков. Затова песента е толкова емоционална за мен, защото обичам родината си, това е моята страна - България. Тогава не осъзнавах какво правя, сега чак разбирам какво е можело да се случи. Това, което тези хора правеха, е престъпление спрямо хората, онази система обаче толерираше именно манипулациите и "смачкването" на хората, на съдбите им.

- Успяхте ли да им простите?

- Да. За да продължи напред, човек трябва да умее да прощава. Не съм убедена обаче, че трябва да забравим Възродителния процес. Младото поколение трябва да помни, за да не позволява подобно нещо да се повтори отново във времето.

- С връщането си ставате звезда със запомнящата се музика, която изпълнявате - тя не е чист фолк, нали така? Не отмина ли този стил?

- Музиката, която съм учила и дълго време съм се подготвяла, е джаз - там ми е силата. Вярно е, че никога не съм успявала да се впиша в истинския попфолк. Обичам да изпълнявам различни неща и да се вдъхновявам от тях. Аз съм от поколението, което е израснало с естрада, рок, джаз, завърших в класа на Ирина Чмихова и от 16-годишна възраст се занимавам с музика. Е, не мога да кажа, че усещам "кръчмарското свирене", но не го отричам. А пък и в момента хип-хопът, така актуален в момента, много си прилича с чалгата, честно казано.

- Така е. Освен запомнящи се песни създавате и парфюм, а през 2013 г. се реализирахте и като дизайнер. Стилът ви е разпознаваем, радва ли ви това?

- Moдата e сериозно предизвикателство! Тази година получих и награда за "Дизайнер на годината" от проф. Любо Стойков. Много ме радва, че хората харесват дрехите ми. Приемам този тип успех като игра, макар може би да съм наследила таланта си от баба ми по майчина линия. Тя се казваше Анифе и бе известна шивачка.

- Имали ли сте гафове на сцената?

- Mного са. Веднъж в продължение на час и половина танцувах с един крак на пръсти заради счупен ток. Още в зората на кариерата си пях в нощен бар на столичен хотел. Без да иска, колежката, с която имахме дует, ме удари с микрофона и разцепи веждата ми. Цялата бях в кръв, а публиката мислеше, че всичко е по сценарий. Като свърши изпълнението, изтичах в гримьорната и сложих лед, за да спра кръвта. Нямаше как да си тръгна, тъй като имахме още две песни. Приключихме участието и право в "Пирогов". Там лекарите въобще не ми повярваха на нелепата история и даже питаха: "Ама вие с микрофоните и такива работи ли правите?". Е, зашиха ме и на следващата вечер пях с огромно количество лилав грим, за да скрия белезите. В Канада пък излязох на сцената с една от любимите си рокли, направена от синджири. Тоалетът тежеше близо 5 кг. Та както пеех, усетих, че връзките на гърба ми се разхлабват, а "железарията" се свлича. Останах почти гола, добре, че бях под роклята със сребърен сутиен и сребърни шорти. Като се прибрах в България, разбрах, че дълго се е говорило за моя "стриптийз"".

- Били сте жури в "Мюзик айдъл" и в "България търси талант". Много ли е труден пътят до големия успех, далечна ли е световна слава?

- Имах невероятния късмет да съм част от журито на най-успешния сезон с маестро Казасян, невероятен човек, учебник. Заедно с Фънки и Люси Дяковска продължаваме да се чуваме понякога по телефона. Колкото до таланта - в момента е по-лесно да станеш популярен чрез тези формати, но е ужасно трудно да се задържиш на върха. Скъпо удоволствие е пеенето, огромен лукс, а за световна слава в България дори не си и помисляме българите. И това едва ли скоро ще се промени.

- Популярни личности се снимат в сериали. Блазни ли ви това?

- Мечтая да се занимавам с дублаж на филми, бих опитала това с удоволствие. Често ходя и на театър, следя сезона, дори синът ми Харис посещава със семейството концерти, опери, постановки. Радва ме, че и той вече има изграден вкус към музиката.

- Изглеждате перфектно за годините си, Есил. След 40-те какво е по-различно за една жена?

- При мен след тази възраст започна осмислянето - сега се харесвам и обичам повече отпреди, научих се да не се оплаквам и да се усмихвам повече. Разбира се, че се дразня от много неща - от консуматорското ни общество, от хората, които не благодарят, постоянно изискват и не оценяват красивото в живота. А мен това ме вдъхновява.

- Мъжът ви Борис ревнува ли ви?

- Не, ревнуват несигурните, тези със собственическото чувство. Ние сме си дали пълна свобода и това е ключовата дума за щастието ни.

- Изневярата предателство ли е?

- Тя е тест за отношенията в двойката, не я разглеждам като предателство.

- Приятели предавали ли са ви?

- Хората се променят и аз съм наясно с това. Боли, разбира се, но съм минала и през това. Разглеждам го като урок от живота. И се опитвам да забравя.

- Как започват утрините ви?

- С оптимизъм в действие. Казвам си: "Няма начин днес да не е по-добре от вчера".

Бойко влезе в "Откраднат живот"

Бойко влезе в "Откраднат живот"

Започнаха снимките на осми сезон на сериала Премиерът Бойко Борисов се появи на снимачната площадка на хитовия сериал "Откраднат живот". Министър-председателят сам се похвали в личния си профил във фейсбук, че е отишъл в болница "Света Анастасия", където се развива действието в драматичната лекарска сага.

Оцелели и близки на жертвите на най-тежкото корабокрушение след Титаник 
няма да получат обезщетение

Оцелели и близки на жертвите на най-тежкото корабокрушение след Титаник няма да получат обезщетение

Парижки съд отхвърли днес иск за обезщетение, свързан с потъването през 1994 г. на естонски ферибот - една от най-тежките трагедии в европейското корабоплаване, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.  Искът бе заведен от над 1000 оцелели и роднини на жертви на корабокрушението, които претендираха за 40,

Пияно голо момиче скочи от 45-метров мост в Португалия (Видео)

Пияно голо момиче скочи от 45-метров мост в Португалия (Видео)

Момиче се съблече и скочи от 45-метровия мост „Ponti di Don-Luis I”, разположен в близост до град Порто, съобщи вестник „Сън”. На кадри, публикувани в Интернет, може да се види как момичето стои с младеж край парапета на моста, след това сваля всичките си дрехи и скача в реката. Според свидетели на инцидента, тя безопасно е излязла от водата,

Софка превърна Гринго в какаду

Софка превърна Гринго в какаду

Гринго вече не е гларус, а какаду. След бурната раздяла с мъжа си Софи го изтри от рамото си. Татуировката, с която ромскaта перла увековечи любовта си към Гринго, вече е какаду. Името на айтоския гларус е заличено завинаги от тялото на певицата. Софи предпочете, вместо да се подложи на болезнени процедури за премахване на татуировката,

Мнения

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Боевски проговори за първи път за бардака

Боевски проговори за първи път за бардака

Световният и олимпийски шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски изплува от нелегалност, за да даде показания по делото за бардака в столичния хотел "Шератон", научи "България Днес"! Процесът се точи на втора инстанция, след като на първа аверите на Боевски бяха оправдани. Неясно защо спецпрокуратурата нито обвини Боевски за вертепа,

Авери на Малък Йоско влизат в пандиза

Авери на Малък Йоско влизат в пандиза

Аверът на сина на Йоско Костинбродския - Иван Йосифов, влиза в пандиза, научи "България Днес"! Петко Стоянов-Пендака е спряган като един от тарторите на банда за наркоразпространение и опити за покушения над магистрати заедно с Малък Йоско. Преди броени дни Пендака призна вината си и сключи сделка със спецпрокуратурата да лежи 4 години в панделата.

Дара заприлича на Галена

Дара заприлича на Галена

Поразителна прилика между младата певица Дара и колежката й от чалгата Галена, видяха нейни фенове. Причината е, че в последно време тийнсензацията се гримира по абсолютно същия начин като Галя и двете носят в един стил косата си. Почитателите на Дара не одобряват промяната й, защото според тях така изглежда

Травестит и прокурор прибират милиони от рушвети в Скопие

Травестит и прокурор прибират милиони от рушвети в Скопие

Спецслужби от България разкриват най-голямата корупционна схема в македонската политика Шоуменът с нежна китка Боки 13 рекетира топбизнесмена Орце Камчев, шефката на спецпрокуратурата хвърля оставка Мегаподкуп от 1,5 млн. евро от най-богатия македонец Орце Камчев към шефа на спецпрокуратурата в Скопие Катица Янева е разкрит с дейно участие на

Кубрат Пулев и Андреа са се разделили

Кубрат Пулев и Андреа са се разделили

Твърде съм млада за сватба и твърде стара, за да участвам в детински игри - наслаждавам се необвързания живот. Tова написа в инстаграм профила си певицата Андреа, която дълго време имаше връзка с боксьора Кубрат Пулев. Често двойката получаваше въпроси, свързани с евентуална сватба и бъдещо поколение.

Вълшебният хакер Кристиян вече е на свобода

Вълшебният хакер Кристиян вече е на свобода

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Ужас! 3 г. баща изнасилва малолетната си дъщеря

Ужас! 3 г. баща изнасилва малолетната си дъщеря

Стоян Владев преподава музика, свирил по казанлъшките кръчми Никой от близките не подозирал за извращенията, момичето накрая се оплакало Баща е арестуван по подозрения за системното изнасилване на 13-годишната си дъщеря. Бруталните извращения над момичето продължили повече от 5 г., сочат данни на разследващите.

Манолова тича по задачи

Манолова тича по задачи

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.

Историческа възстановка на освобождението на Банско на 
фестивала Фолклорна магия

Историческа възстановка на освобождението на Банско на фестивала Фолклорна магия

Зрелищна възстановка на въоръжени комити, които слизат от планината, за да обявят свободата на Банско, а банскалии ги посрещат с народно веселие и цветя, беше акцентът на третия фестивален ден на Национален фестивал за народно творчество „Фолкорна магия“. Впечатляващата демонстрация беше дело на самодейците към НЧ „Никола Вапцаров 1894“ и

Монета доказва - България е била империя

Монета доказва - България е била империя

Реликвата е продадена в САЩ за едва 25 долара Солун е бил наше владение, показва старинното имане Старинна монета от времето на на цар Иван Асен II показва, че България е била империя, а под нейно владичество е бил целият Балкански полуостров. За уникалната находка гръмнаха преди броени дни социалните мрежи,

Най-коментирани

България посреща героите

България посреща героите

Раздават апартаменти, автомобили и сръндаци за четвъртите в света България посреща своите герои! На този ден преди 25 години цялата любов на народа е насочена към футболистите от националния ни отбор. Преди четвърт век те достигнаха до четвъртото място в света, след победи над Гърция, Аржентина, Мексико и Германия.

Боевски проговори за първи път за бардака

Боевски проговори за първи път за бардака

Световният и олимпийски шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски изплува от нелегалност, за да даде показания по делото за бардака в столичния хотел "Шератон", научи "България Днес"! Процесът се точи на втора инстанция, след като на първа аверите на Боевски бяха оправдани. Неясно защо спецпрокуратурата нито обвини Боевски за вертепа,

Страхил Гановски, човекът с лиценза:
Това не е "Мистър Свят", а измислен конкурс!

Страхил Гановски, човекът с лиценза: Това не е "Мистър Свят", а измислен конкурс!

Нашето момче Оливър Стойков ще се състезава през август в Манила "Оливър Стайков е истинският Мистър Свят България. Той бе избран официално през април с конкурс. Това момче Даниел Георгиев не е носителят на най-престижната титла." Това сподели за "България Днес" лицензиантът на марката "Мистър Свят България" - Страхил Гановски.

Силиконово чудовище показа Хазарта (Видео и снимки)

Силиконово чудовище показа Хазарта (Видео и снимки)

Ето това е истинска кифла - не, ами направо звяр! Суперяка гавра с всички силиконови мацки! "Известна" ще е хитът по дискотеките това лято! След като разби класациите с "Гладен", сега Ицо Хазарта идва с ново парче и брутален клип, типично в познатия стил. Този път рапът е смесен с електронна музика и не звучи като обикновен "Ъпсурт".

Андреа си търси мъж в Кипър

Андреа си търси мъж в Кипър

След раздялата с Кубрат пуска все по-разголени снимки Паднаха всички задръжки на попфолк певицата Андреа. След като тя официално прекрати дългогодишната си връзка с боксьора Кубрат Пулев, вече нищо не й пречи да си възвърне стария скандален имидж и да се разголва. Докато беше още прохождаща в шоубизнеса, Андреа често показваше, уж неволно,

Нели Рангелова иска татуировка

Нели Рангелова иска татуировка

Странна мечта има певицата Нели Рангелова. Самата тя призна, че иска да си направи татуировка. 60-годишната изпълнителка явно е решила на стари години да изрисува тялото си. Нели разкри, че когато е на 40, си прави първия пиърсинг в живота и сега две десетилетия след това идва ред и на татуировка. Рангелова предпочита да се нашари на по-кокалесто

"Царско село" съди БФС

"Царско село" съди БФС

"Царско село" се закани да съди БФС! Причината - новият член на Първа лига е глобен с 5000 лева по подозрения за съмнителни мачове. Това се е случило на база сезиране от Експерт по почтеността във футболния съюз. Същата санкция важи и за втородивизионния "Струмска слава". Срещу "Царско село" са подадени общо три сигнала за съмнения за манипулирани

Разяреният питбул бил пържен с ел. нашийник

Разяреният питбул бил пържен с ел. нашийник

Разяреният питбул, който преди ден нападна стопанката и възпитателите си, е бил пържен с електрически нашийник. За да бъде обучавано животното, върху него е използвано средство, което е забранено за употреба според българското законодателство. От приюта, който е отглеждал кучето, са категорични, че нямат общо с озлоблението на животното.

Съседи се оплакват от Джулка

Съседи се оплакват от Джулка

Недоволни комшии от столичния квартал "Редута" се оплакват от Джулиана Гани. Според тях сексапилната пловдивчанка си хвърля отпадъците, където й падне. Квартала пропищя, че Джулка и любимият й Илиян мятат пликове с боклук в малките улични кошчета, а не в големите контейнери. Комшиите са категорични,

Катрин Вачева опасно слаба

Катрин Вачева опасно слаба

Изваяната моделка Катрин Вачева е станала прекомерно слаба. За притеснителната визия на миската сигнализираха фенове в социалните мрежи, след като Катрин се пусна по бански от столичен плувен комплекс. Визията на доскоро апетитната моделка е много

Силно земетресение разлюля Атина

Силно земетресение разлюля Атина

Земетресение с магнитуд 5 по Рихтер бе регистрирано днес край Атина, съобщи Европейско-средиземноморският сеизмологичен център, цитиран от БТА.  Епицентърът на земетресението, регистрирано в 14,13 ч., е бил на 23 километра северозападно от гръцката столица. Трусът е бил на дълбочина 12 километра. Засега няма информация за ранени и за разрушения

Вулканът Етна изригна от нов кратер (Видео)

Вулканът Етна изригна от нов кратер (Видео)

Повишена активност на вулкана Етна в Сицилия засичат експерти от Националния институт по геофизика и вулканология в Италия. Това е изригване от така наречения "нов кратер", разположен в горната част на югоизточния склон на Етна. За последен път вулканът се "събуди" на 14 юли. Снощи специални термални камери са открили образуването на горещи

Улица в центъра на София стана тенис корт

Улица в центъра на София стана тенис корт

Част от ул.Иван Вазов, която в момента е в ремонт бе превърната в импровизиран тенис корт от група ентусиасти. Игрището се намира в непосредствена близост до къщата-музей на великият писател центъра на София. снимка: Мариа

Откриха бактерията ешерихия коли в насипен сладолед в София

Откриха бактерията ешерихия коли в насипен сладолед в София

Проби, направени от Асоциацията „Активни потребители”, показват, че сладоледът, който се продава на улицата, може да бъде опасен. В 4 от 11 от тях са открити бактерията ешерихия коли, предава Нова тв. В разгара на лятото от неправителствената организация решават да проверят какви са качествата на сладоледа,

Вълшебният хакер Кристиян вече е на свобода

Вълшебният хакер Кристиян вече е на свобода

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Карикатура на крак

Карикатура на крак

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,

Манолова тича по задачи

Манолова тича по задачи

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.

Атанас Скатов с трети осемхилядник за този сезон

Атанас Скатов с трети осемхилядник за този сезон

В 04.09 часа българско време алпиниста Атанас Скатов се изкачи на 13-тия по височина връх на планетата вр. Гашербрум 2. Гашербрум II, наречен още от Томас Монтгомъри К4, е тринадесетият по височина връх на Земята със своите 8035 м. Намира се в планината Каракорум на границата между Пакистан и Китай.

Фейсбук и Инстаграм отново се сринаха

Фейсбук и Инстаграм отново се сринаха

Социалните мрежи „Фейсбук” и „Инстаграм” отново бяха недостъпни. Според коментари в сайта downdetector.com „Фейсбук” е отказал в Сърбия, Кипър, Гърция, Ирак, Армения и Грузия, предава Би Ти Ви. Съвсем скоро - в началото на месеца, отново имаше проблем с двете социални мрежи. По-рано през годината също се получаваха сривове,

Късо съединение в електрически стълб

Късо съединение в електрически стълб

Късо съединение в електрически стълб в столицата на бул. България предизвика временно блокиране на движението в посока центъра. В отстраняването на аварията се включиха екипи на енергото и