Звездата Есил Дюран в най-откровеното си интервю: ДС ме изнудваше!

Приятел
Автор: Лили Ангелова

Звездата Есил Дюран в най-откровеното си интервю: ДС ме изнудваше!

Накараха ме насила да подпиша декларация за сътрудничество, за да ме пуснат обратно в България

Коя е тя

Есил Дюран (с рождено име Исмигюл Дуран Наим) е родена на 5 юли 1969 г. в Хасково. По време на Възродителния процес е Силвия Горанова. Завършва две консерватории - българската, в класа на Ирина Чмихова, и турската. Основната част от репертоара й е на български език, но изпълнява песни и на турски. Пее също джаз и обича импровизациите. След дълги години работа в чужбина - Англия, Норвегия, Германия, Холандия, Дания, Йордания, Кипър, през 2000 г. прави завой в кариерата си и става една от звездите на "Пайнер". Има няколко самостоятелни албума и диск с най-големите си хитове. През 2005 г. се ражда синът й Харис, дете от композитора Борис Павлов, с когото са заедно повече от 19 години. От известно време певицата успешно се изявява и като моден дизайнер.

- Есил, на юбилея си представихте новата си песен "Аз те мисля, родино". Откъде дойде идеята ви за нея?

- Един ден, докато пътувах за ангажимент, слушах диск с песни на Янко Миладинов. Почувствах със сърцето си неговата песен "Аз те мисля, родино" в изпълнение на Лили Иванова. Казах си: "Защо пък да не я изпея?". В днешното обременено с проблеми ежедневие забравихме в колко красива страна живеем и имаме късмета да сме родени. Една патриотична песен никога не е излишна. Да, не всичко е каквото ни се иска в България, но все пак нещата са и в нашите ръце. Важно е да отбележа, че текстът е на големия ни поет Павел Матев. Благодарна съм за предоставените авторски права на внука му Павел Деспотов, на аранжорите Васил Делиев и Борис Павлов, които се справиха блестящо с оркестрацията. Благодарна съм и на младия режисьор Дуран Дуран, както и на Хасан Азис, който ми разреши да снимаме в комплекса Перперикон.

- Песента е емоционална за вас, с какво я свързвате?

- Така е, тази песен е невероятна. Свързвам я с любовта към родината си и с т.нар. голяма екскурзия, или Възродителния процес, която се случи преди повече от 30 години на рождения ми ден - 5 юли. Тогава бях малка и никога няма да забравя автоматите, обкръженията на района... Сега, като разказвам на съпруга ми, който е от София, той не може да си представи, че съм изживяла такова нещо. Това беше война. От Исмигюл ме прекръстиха на Силвия. Естествено, аз не си бях избрала това име. Заминахме за Турция, но само три месеца и половина останахме там. Имах страхотна носталгия - никога след това не съм усещала нещо подобно. Вероятно защото заминахме със съзнанието, че никога повече няма да се върнем. Сбогуването с приятелите беше непоносимо мъчително, с роднините, които решиха да останат, сред тях - и сестра ми. Къщата ни беше там, а аз, като всеки от зодия Рак, съм силно привързана към дома. Случилото се за мен беше равносилно на убийство. Не можех да се примиря с факта, че никога повече няма да видя България. Това ме съсипа! В България имахме позиции, имахме най-малкото дом. Родителите ми са ужасно трудолюбиви хора, поддържаха една прекрасна ферма и винаги сме имали добър стандарт. И аз, и брат ми искахме да продължим образованието си, не сме хора, които бяха готови да седнат в цеха на една фабрика и да шият ризи цял живот. Решихме да се върнем, макар че ме бяха приели в тяхната консерватория да уча оперно пеене.

- Как ви приеха обратно?

- Ужасно беше всичко! Цял ден ни държаха гладни и жадни, снимаха ни наши и чужди телевизии, някакви журналисти ни провокираха с объркващи въпроси, нарекоха ме "родоизменница", споменаваха за Белене, докато накрая, за да се върнем в България, в дома си, бяхме принудени да приемем това, което ни предлагаха. Нямах никаква представа в какво ме забъркваха, само разбрах, че занапред работата ни ще е "много секретна". Така се случи и моето т.нар. вербуване от ДС. Изнудиха ме! Беше мъчителен и труден момент, но нямам от какво да се срамувам. Нека се срамуват онези, които са принуждавали хора като мен да бъдат поставени в ситуацията да стигнат до подобно решение. Вербуването стана в неутралната зона между Турция и България, нямах избор, исках да остана в България, да се върна в родината. И цялата история се случи на 26 октомври, две седмици преди да падне режимът на Тодор Живков. Затова песента е толкова емоционална за мен, защото обичам родината си, това е моята страна - България. Тогава не осъзнавах какво правя, сега чак разбирам какво е можело да се случи. Това, което тези хора правеха, е престъпление спрямо хората, онази система обаче толерираше именно манипулациите и "смачкването" на хората, на съдбите им.

- Успяхте ли да им простите?

- Да. За да продължи напред, човек трябва да умее да прощава. Не съм убедена обаче, че трябва да забравим Възродителния процес. Младото поколение трябва да помни, за да не позволява подобно нещо да се повтори отново във времето.

- С връщането си ставате звезда със запомнящата се музика, която изпълнявате - тя не е чист фолк, нали така? Не отмина ли този стил?

- Музиката, която съм учила и дълго време съм се подготвяла, е джаз - там ми е силата. Вярно е, че никога не съм успявала да се впиша в истинския попфолк. Обичам да изпълнявам различни неща и да се вдъхновявам от тях. Аз съм от поколението, което е израснало с естрада, рок, джаз, завърших в класа на Ирина Чмихова и от 16-годишна възраст се занимавам с музика. Е, не мога да кажа, че усещам "кръчмарското свирене", но не го отричам. А пък и в момента хип-хопът, така актуален в момента, много си прилича с чалгата, честно казано.

- Така е. Освен запомнящи се песни създавате и парфюм, а през 2013 г. се реализирахте и като дизайнер. Стилът ви е разпознаваем, радва ли ви това?

- Moдата e сериозно предизвикателство! Тази година получих и награда за "Дизайнер на годината" от проф. Любо Стойков. Много ме радва, че хората харесват дрехите ми. Приемам този тип успех като игра, макар може би да съм наследила таланта си от баба ми по майчина линия. Тя се казваше Анифе и бе известна шивачка.

- Имали ли сте гафове на сцената?

- Mного са. Веднъж в продължение на час и половина танцувах с един крак на пръсти заради счупен ток. Още в зората на кариерата си пях в нощен бар на столичен хотел. Без да иска, колежката, с която имахме дует, ме удари с микрофона и разцепи веждата ми. Цялата бях в кръв, а публиката мислеше, че всичко е по сценарий. Като свърши изпълнението, изтичах в гримьорната и сложих лед, за да спра кръвта. Нямаше как да си тръгна, тъй като имахме още две песни. Приключихме участието и право в "Пирогов". Там лекарите въобще не ми повярваха на нелепата история и даже питаха: "Ама вие с микрофоните и такива работи ли правите?". Е, зашиха ме и на следващата вечер пях с огромно количество лилав грим, за да скрия белезите. В Канада пък излязох на сцената с една от любимите си рокли, направена от синджири. Тоалетът тежеше близо 5 кг. Та както пеех, усетих, че връзките на гърба ми се разхлабват, а "железарията" се свлича. Останах почти гола, добре, че бях под роклята със сребърен сутиен и сребърни шорти. Като се прибрах в България, разбрах, че дълго се е говорило за моя "стриптийз"".

- Били сте жури в "Мюзик айдъл" и в "България търси талант". Много ли е труден пътят до големия успех, далечна ли е световна слава?

- Имах невероятния късмет да съм част от журито на най-успешния сезон с маестро Казасян, невероятен човек, учебник. Заедно с Фънки и Люси Дяковска продължаваме да се чуваме понякога по телефона. Колкото до таланта - в момента е по-лесно да станеш популярен чрез тези формати, но е ужасно трудно да се задържиш на върха. Скъпо удоволствие е пеенето, огромен лукс, а за световна слава в България дори не си и помисляме българите. И това едва ли скоро ще се промени.

- Популярни личности се снимат в сериали. Блазни ли ви това?

- Мечтая да се занимавам с дублаж на филми, бих опитала това с удоволствие. Често ходя и на театър, следя сезона, дори синът ми Харис посещава със семейството концерти, опери, постановки. Радва ме, че и той вече има изграден вкус към музиката.

- Изглеждате перфектно за годините си, Есил. След 40-те какво е по-различно за една жена?

- При мен след тази възраст започна осмислянето - сега се харесвам и обичам повече отпреди, научих се да не се оплаквам и да се усмихвам повече. Разбира се, че се дразня от много неща - от консуматорското ни общество, от хората, които не благодарят, постоянно изискват и не оценяват красивото в живота. А мен това ме вдъхновява.

- Мъжът ви Борис ревнува ли ви?

- Не, ревнуват несигурните, тези със собственическото чувство. Ние сме си дали пълна свобода и това е ключовата дума за щастието ни.

- Изневярата предателство ли е?

- Тя е тест за отношенията в двойката, не я разглеждам като предателство.

- Приятели предавали ли са ви?

- Хората се променят и аз съм наясно с това. Боли, разбира се, но съм минала и през това. Разглеждам го като урок от живота. И се опитвам да забравя.

- Как започват утрините ви?

- С оптимизъм в действие. Казвам си: "Няма начин днес да не е по-добре от вчера".

Любо Нейков готви БУБОЛЕЧКА

Любо Нейков готви БУБОЛЕЧКА

Отиваме при господа политиците в Брюксел с "Вражалец" "Ураааа, ще си сготвя буболечката. Обичам я". С тези думи големият комик Любо Нейков се снима до гигантско четириного, което изглеждаше почти колкото него на височина. "Няма да е лошо да почна да се уча да готвя и тези животинки. И в тях сигурно има полезни вещества",

Българско вино от немския сорт Дорнфелдер обра овациите на престижен конкурс

Българско вино от немския сорт Дорнфелдер обра овациите на престижен конкурс

Face to Face на New Bloom Winery оглави класация на Concours Mondial de Bruxelles България е безспорен победител в престижна класация на един от най-авторитетните световни конкурси - Concours Mondial de Bruxelles, за десетте най-добри вина от Централна и Източна Европа. Четири от вината в топ 10 са именно от нашата страна

Борисов: Искам оставката на Михайлов, недопустимо е България да се свързва с расизъм

Борисов: Искам оставката на Михайлов, недопустимо е България да се свързва с расизъм

Премиерът Бойко Борисов поиска оставката на Борислав Михайлов и в социалните мрежи.  На правителственото заседание, провело се по-рано днес, министър Кралев обяви, че правителството прекратява всякакви взаимоотношения с българския футбол, включително и финансови, до подаването на оставка на президента на БФС Борислав Михайлов

Замесен в НАПЛийкс хакна данните на 330 000

Замесен в НАПЛийкс хакна данните на 330 000

"Белият хакер" Кристиян купонясва в дискотеки InstaKilla продава информация за зоофили и сексманиаци Българският хакер, подвизаващ се под псевдонима InstaKilla, е ударил три форума за сексуални услуги. Това съобщи специализираният сайт за новини в сферата на технологиите ZDnet. Името на InstaKilla бе намесено в гигантското източване на данни от

Мнения

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Мелиса грее до Боатенг

Мелиса грее до Боатенг

Мелиса Сата отново се носи на крилете на любовта. Тя буквално грее в присъствието на съпруга си Кевин-Принс Боатенг, отчетоха медиите в Италия. Моделката и халфът се събраха след почти едногодишна раздяла. И не пропускат да покажат колко са щастливи заедно. За последно го направиха на ревюто на известна марка в Милано

Затвор грози Алонсо

Затвор грози Алонсо

Световният шампион с Испания Шаби Алонсо може да се озове в затвора. Той е обвинен в данъчни измами за няколко милиона евро. Ако се докаже, че е виновен, може да лежи до пет години. Бившият халф на "Реал" е поредният футболист с проблеми с данъчните след Кристиано Роналдо и Лионел

Рафиня заби моделка

Рафиня заби моделка

Рафиня може и да се оказа ненужен в "Барса" и пратен под наем в "Селта", но има с какво да се похвали. Бразилецът успя да свали секси мацка. Новата приятелка на футболиста е манекенката Абрил Релай де Йонг. Тя е холандка, но от години живее в Барселона заради модната си кариера. Красавицата е родена на 5 януари 1997 година и е на 22

Ето го петорния килър от Чикаго

Ето го петорния килър от Чикаго

Кристоф Марек е обвиненият за петорното убийство в Чикаго, научи "България Днес".  Трима българи,  американец и полякиня бяха застреляни в дома си в Чикаго, докато вечеряли. Инцидентът станал в събота около 17,30 часа в апартамента на семейството на улица „Уест Ървинг Парк” в Чикаго. Според полицията в Чикаго убиецът е 67-годишен мъж,

Фен аут от стадионите

Фен аут от стадионите

Фен на мексиканския "Тигрес" ще получи доживотна забрана да посещава мачове. Причината е, че докосна гърдите на футболистката на тима София Хуерта. Запалянкото я помолил да си направят селфи след края на контролата на отбора с "Хюстън Даш" на университетския стадион в Монтерей. Тя откликнала и дори взела телефона му

Калканджиева се подиграва с цяла България

Калканджиева се подиграва с цяла България

"Чух, че в София е много студено! А пък ние отиваме на плаж в Капри! Целуваме ви!", гаври се Жени Калканджиева с ниските температури, които обхванаха цялата страна в последните дни. Скандалната миска е в Италия на женско море с приятелки и се отдава на голяма забава далеч от

Бриаторе бесен на бившата

Бриаторе бесен на бившата

Бившият собственик на тима от Формула 1 "Бенетон" Флавио Бриаторе е бесен на екс съпругата си Елизабета Грегорачи. Причината е разюздания й начин на живот в последно време. Мадамата сменя мъжете като носни кърпички от няколко месеца насам. Първо се бе събрала с последния си приятел Франческо Бетуци. Но дни след това замина на почивка в Дубай с

Жажда гори Боби Турбото

Жажда гори Боби Турбото

Борислав Захариев, по-известен като Боби Турбото, трескаво пресича улица в центъра на София и връхлита в магазин, подгонен от люта жажда, видя "България Днес". Актьорът, станал известен в предаването "Сблъсък", видимо се поуспокоява, след като се запаси с бутилка

Сашо Дойнов търка талони с усмивка

Сашо Дойнов търка талони с усмивка

Сашо Дойнов търка талони за паркиране, видя "България Днес". Комикът бе забелязан в центъра на столицата, където любезно си закупи талони от служителка на градска мобилност. Дойнов използва капака на автомобила си, за да може удобно да изтърка билета, след което го снима с телефона си и го изпрати.

Крауч и Аби едва не умрели

Крауч и Аби едва не умрели

Бившият национал на Англия Питър Крауч и съпругата му Аби Кланси едва не загинали по време на романтична разходка с лодка край бреговете на Сардиния. Това разкрива самият той в новата си автобиографична книга. Футболистът и половинката му изпаднали в ужасяваща борба на живот и смърт, за да освободят яхтата и да избегнат разбиването в назъбени

Най-коментирани

Калканджиева се подиграва с цяла България

Калканджиева се подиграва с цяла България

"Чух, че в София е много студено! А пък ние отиваме на плаж в Капри! Целуваме ви!", гаври се Жени Калканджиева с ниските температури, които обхванаха цялата страна в последните дни. Скандалната миска е в Италия на женско море с приятелки и се отдава на голяма забава далеч от

Сашо Дойнов търка талони с усмивка

Сашо Дойнов търка талони с усмивка

Сашо Дойнов търка талони за паркиране, видя "България Днес". Комикът бе забелязан в центъра на столицата, където любезно си закупи талони от служителка на градска мобилност. Дойнов използва капака на автомобила си, за да може удобно да изтърка билета, след което го снима с телефона си и го изпрати.

Бербатов: Бях артист

Бербатов: Бях артист

Отказалият се от футбола миналия месец бивш капитан на България Димитър Бербатов се изказа по адрес на анализаторите, които го описваха като муден и мързелив на терена. "Бях артист на терена - заяви той. - В началото не го осъзнавах, но за мен беше важно да правя нещо различно. Ако ме гледаш, със сигурност няма да заспиш или да смениш канала на

Фицата: Да се пее с маска е тежко

Фицата: Да се пее с маска е тежко

"Тежко е да се пее с маска." Това обясни Филип Аврамов, който бе част от шоуто "Маскираният певец" Фицата се криеше умело в образа на бика, но зрителите решиха, че е време да се покаже кой всъщност стои зад маската. Единствен от четиримата детективи Ники Кънчев успя да познае кой е в образа на Бика. "Това е истинско предизвикателство.

Черната Златка втрещява с крака

Черната Златка втрещява с крака

Че Златка Димитрова е фитнес маниак, се знае отдавна. Много хора дори се възмутиха на формите на Злати, които все повече започнаха да приличат на мъжки заради постоянните тренировки. Оказва се, че часовете във фитнеса се отплащат повече от щедро на плеймейтката, която видимо има повече от женско и изваяно тяло.

Българка е най-красива в ЕС

Българка е най-красива в ЕС

За първи път в историята на конкурса Впечатлих журито с ръченица, сподели красавицата Яна Средкова  Българка е най-красивата омъжена жена в Европейския съюз. Майката на три деца Яна Средкова безапелационно грабна титлата в конкурса MRS Europe 2019, който се проведе в началото на октомври на Канарските острови.

Франция, Великобритания и Германия с декларация срещу турската операция в Сирия

Франция, Великобритания и Германия с декларация срещу турската операция в Сирия

Франция, Великобритания и Германия са поискали да бъде свикан Съветът за сигурност на ООН, за да обсъди турската офанзива в Северна Сирия, съобщи френският държавен секретар по европейските въпроси Амели дьо Моншален, цитирана от Ройтерс и БТА. Пред парламентарната комисия по външни работи на френския парламент Дьо Моншален каза още

Глиган наръга ловец

Глиган наръга ловец

Напук на чумата удрят грамадни прасета Глиган наръга ловец и едва не го остави на място. Все пак авджията успял да гръмне дивото прасе и след лекарска намеса е бил спасен. Случката, която на косъм се е разминала от трагедия, се разиграва край родопското село Черноочене. Прасето луднало, след като било ранено, и намушкало авджията.

Кой ли щипе дупарата на Сузанита?!

Кой ли щипе дупарата на Сузанита?!

Тази певица няма ли баща и майка?! Поредната неморална акция от малката щерка на Орхан Мурад  Нещо по задника я хапе, не е жаба, не е куче, а е... мъжка татуирана ръка. Сузанита е тук с нова порция от любимото - жълти, скандални, възмутителни провокации. Дъщерята на Орхан Мурад не дава на критиците и дъх да си поемат,

Солтарийски ТРУПА пачки на частно

Солтарийски ТРУПА пачки на частно

Дългия се спря, а Борето - не Вокалът на "Ку-ку бенд" през вечер по участия, пее на сватби и на фестивали "Шоуто на Слави" може и да спря, но Борис Солтарийски не спира да печели тлъсти пачки. Вокалистът на "Ку-ку бенд" намери начин лесно да прилапва по някоя друга хилядарка за няколко часа. Солтарийски се е отдал на соло кариера,

Бойко Борисов: Михайлов, подай оставка!

Бойко Борисов: Михайлов, подай оставка!

Премиерът на България Бойко Борисов удари по масата! Той също не издържа на изключително слабите резултати на националния отбор в последните години и реши да предприеме крути мерки. "Призовавам Борислав Михайлов незабавно да си подаде оставката като президент на Българския футболен съюз! След вчерашната позорна загуба на българския национален

Любо Ковачев шофьор за пример

Любо Ковачев шофьор за пример

Любомир Ковачев е шофьор за пример, видяха папараците на "България Днес". Актьорът бе засечен да паркира колата си в центъра на София, без да направи нито едно нарушение. Нещо повече. Ковачев е категорично против пиенето на алкохол по време на шофиране, затова го кара само на вода. Любо е зареден и със слушалки за телефон,

Борисов: Искам оставката на Михайлов, недопустимо е България да се свързва с расизъм

Борисов: Искам оставката на Михайлов, недопустимо е България да се свързва с расизъм

Премиерът Бойко Борисов поиска оставката на Борислав Михайлов и в социалните мрежи.  На правителственото заседание, провело се по-рано днес, министър Кралев обяви, че правителството прекратява всякакви взаимоотношения с българския футбол, включително и финансови, до подаването на оставка на президента на БФС Борислав Михайлов

Мъжът в Чикаго, убил трима българи, писал заплашителни писма до съседите си

Мъжът в Чикаго, убил трима българи, писал заплашителни писма до съседите си

Мъжът, който застреля петима свои съседи в Чикаго през уикенда, имал конфликти с обитателите на жилищния блок и бил залепил заплашителни бележки на входната врата на апартамента си, сочещи, че планира насилие. Това предаде Асошиейтед прес, като се позова на властите в Чикаго. Следователите не са установили точната причина

ПОЛИЦАИ ПРОВЕРЯВАТ РАСАТЕ

ПОЛИЦАИ ПРОВЕРЯВАТ РАСАТЕ

На полицейска проверка бе подложен Боян Расате, видя "България Днес". Двама униформени служители спряха националиста, който се придвижваше с мощен пистов мотор из централните столични улици. Органите на реда провериха документите на Расате, а по време на инспекцията стана ясно, че униформите на полицейските служители май не са много удобни.

Гигс: Джеймс преигра

Гигс: Джеймс преигра

Нападателят на Уелс Даниел Джеймс е преиграл при тежкия сблъсък, който осъществи с хърватския бранител Домагой Вида. Това заяви мениджърът на британците Райън Гигс. Евроквалификацията завърши 1:1. Уелският играч лежа неподвижно на земята в продължение на няколко минути. "Даниел малко преигра при този удар, оставайки толкова дълго на земята.

Икарди и Нара пак голи

Икарди и Нара пак голи

Нападателят на "Пари Сен Жермен" Мауро Икарди и съпругата му Уанда Нара са готови на всичко, за да попаднат в медиите. Те не спират да споделят лични моменти в социалните мрежи и да се забъркват в скандали. Не се свенят и да позират в доста горещи пози. И този път те не изневериха на себе си. Двамата позираха голи за поредната си фотосесия и се

Преслава по бански в Дубай

Преслава по бански в Дубай

Фолкпевицата Преслава отново привлече вниманието върху себе си в инстаграм. Тя публикува екзотична снимка от почивката си в Дубай. На нея певицата е облечена в цветен бански костюм, който показва перфектните й форми.  Снимката веднага събра харесвания и положителни коментари. "Красота за очите", "Супер си!" са само част от тях.

Кабаков с четка от Бундестима

Кабаков с четка от Бундестима

Българският съдия Георги Кабаков получи висока оценка за представянето си на мача Естония - Германия (0:3). Реферът бе похвален дори от Бундестима, въпреки че изгони техен играч още в 14-ата минута. Тогава българинът не се поколеба да вдигне директен червен картон на Емре Джан, който препъна откъсващ се играч на домакините.

Кристина Агилера: Сцената винаги е била моят дом, но тръгването сега на турне е лудост

Кристина Агилера: Сцената винаги е била моят дом, но тръгването сега на турне е лудост

Певицата Кристина Агилера разкри, че й е трудно да комбинира живота си като майка с кариерата си, но че никога не се оплаква, защото обича онова, с което се занимава, съобщи Контактмюзик. Изпълнителката на хита "Beautiful" има 11-годишен син Макс от бившия си съпруг Джордан Братман и 5-годишна дъщеря Съмър от годеника си Матю Рътлър.