Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7553103 www.bgdnes.bg

Българка с втори рекорд за "Гинес"!

Таня летя по гръб четири минути

Доли ТАЧЕВА

Българка летя по гръб 4 минути и 5 секунди!

Таня Цекова-Шишова подобри световния рекорд на "Гинес" за йога позата "натарадцасана" (равновесно упражнение на един крак) и даде нов повод за национална гордост. 27-годишното момиче издържа на десния си крак двойно повече време, отколкото е записано в книгата за върхови постижения.

"Може би защото имаше състезание преди това, може би защото бях леко притеснена, почувствах нещата по-сложни и по-трудни в този момент. Това е равновесно упражнение и изисква силна концентрация. Най-важното е, че успях да се справя, да намеря вътрешната си увереност и да подобря времето", споделя с широка усмивка пред "България Днес" Таня.

Реклама

За да постигне този резултат, Таня се подготвя около месец и половина преди Международния фестивал по йога, който се проведе в Банкя в края на юни. Подтиква я нейният учител по йога. Първоначално Таня се съгласява на шега. У дома гъвкавото момиче успява да издържи в позата 5-6 минути и събира кураж за състезанието.

Това е втори рекорд, който Таня подобрява. Миналата година тя разби на пух и прах времето от 2 минути и 27 секунди, заставайки в поза "скакалец" за цели 21 минути и 26 секунди.

"Много съм щастлива и развълнувана. Догодина може да се пробвам да поставя трети рекорд. Тази година едно момченце подобри миналогодишния ми и съм готова другата година да се пробвам отново", допълва русокосата гимнастичка.

Преди да се захване с йога, Таня 15 години тренира художествена гимнастика, като последните 6 години е в националния отбор. Травма по време на тренировка уврежда гърба й и тя е принудена да спре. Записва да учи кинезитерапия и днес работи по специалността си във Франция. Заедно с мъжа си отглеждат прекрасна дъщеря, която един ден може би ще тръгне по нейните стъпки.

"Виждам я, че й е интересно, тя е много артистична. Хваща постелката и започва да повтаря това, което правя. Когато не се подготвям за състезание, гледам да отделям по 2-3 часа за йога. Невинаги има време, но се старая да го правя редовно", споделя още Таня.

Реклама
Реклама
Реклама