Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7553126 www.bgdnes.bg

Духът на Колю Фичето прави чудеса

В църква без стенописи 

Дете проговаря и жена оздравява в храма в русенското село Караманово 

Духът на Колю Фичето прави чудеса!

В това вярват жители и гости на русенското село Караманово. В местната църква "Свето Възнесение Господне", която е построена от бележития майстор, болни хора намират изцеление. Интересното е, че в светата обител няма стенописи и затова миряните отдават чудодейната сила в църката на нейния създател Никола Фичев, както е истинското име на световно признания майстор на градежа.

Чудесата започват да се случват миналата година, когато жена на средна възраст посещава църквата. С молитви тя иска да помогне на детето си, което заеква. Това го правело притеснително и другите деца го отбягвали. Майката се обърнала с горещи молби към единствените две икони на Богородица и свети Николай. Скоро след това говорният дефект на момиченцето напълно изчезнал и дори докторите не можели да повярват на внезапното възстановяване.

Реклама

Друга жена също усетила чудодейната сила на мястото. Предстояла й операция, за която много се притеснявала. Също така мъжът й бил пред уволнение и помолила за помощ и за него. Няколко дни след посещението на църквата в Караманово молитвите й дали резултат - операцията минала успешно, а мъжът запазва работата си.

Макар духът на Колю Фичето да има чудотворен ефект, местните силно се надяват да намерят средства, за да изографисат храма. Нужна е и реставрация и на иконите. Местната общност има идея да покани студенти от специалност "Църковни изкуства" на Великотърновския университет, за да съживят библейските сцени по стените на храма.

"Свето Възнесение Господне" е проектиран и изграден от Колю Фичето съвместно с майстори строители от Брацигово. Градежът на църквата започва веднага след изграждането на прочутия мост над река Янтра край Бяла. След като получават покана за градежа, част от строителите се насочват към Караманово. Строителите за по-малко от година издигат сградата. Храмът отваря врати през 1868 г. Фичев е създател на над 20 църкви, камбанарии и мостове (покритият мост в Ловеч е негово дело).

Преди година събраните дарения стигат само за ремонт по сградата на светата обител. Появили се и течове, което наложило спешно реновиране на покрива. Общо са били събрани около 50 000 лева, като повече от половината от тях били използвани за изграждането на камбанарията.

Голяма болка на местните хора било, че църквата нямала камбана. Тогава караманчин, които от дълги години не живее в селото, решил да постъпи благородно и подарил камбана. Тя тежи 70 килограма и струва повече от 3000 лева.

Реклама
Реклама
Реклама