Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7554054 www.bgdnes.bg

"Библейско опустошение" на полуостров Халкидики след бурята (Снимки)

На гръцкия полуостров Халкидики е обявено извънредно положение след силната буря снощи, която продължи само 20 минути, но в която загинаха шестима души, един се води за изчезнал, ранени са около 100 и са причинени големи материални щети, съобщават гръцките медии.

Според досегашните информации са загинали двама туристи от Чехия, жена и осемгодишно момче от Румъния, мъж и момче от Русия. Един рибар е изчезнал. На мястото са изпратени над 100 спасители, предава БТА.

Реклама

Хараламбос Стериадис, директор на гражданската защита в северна Гърция каза, че става дума за "безпрецедентен феномен", съобщава Би Би Си.

Вестник "Та неа" пише, че след разрушителната буря се виждат пейзажи на "библейско опустошение".

Без електричество са ръкавите Касандра и Ситония, движението по пътищата е затруднено поради падналите дървета. През нощта пожарникарите са получили над 600 повиквания за помощ - за спасяване, за изпомпване на вода и за отстраняване на паднали дървета.

"За първи път в 25-годишната си кариера виждам такова нещо", каза Атанасиос Калцас, директор на Здравния център Неа Муданя, където са настанени ранените. "Стана внезапно, изведнъж." Вятърът духаше със 110 км в час, каза той.

Плажът в Неа Плая изглежда като бомбардиран, а околните заведения са претърпели значителни щети, пише Грийк рипортър.

Реклама

По досегашни данни са ранени 108 души, те са главно с фрактури, четирима от тях са в тежко състояние, но всички са извън опасност за живота.

Сръбският консул в Солун съобщи, че има информация за една сръбска гражданка, пострадала в бурята, но засега няма данни за жертви сред сръбските туристи, предаде Танюг. Тя не можа да потвърди информация на сръбската ТВ Първа за шестима леко ранени сръбски туристи, които според медията са приети в болница в Неа Муданя.

Консулът каза, че буря с по-малки размери е връхлетяла и Солун, където са прекъснати интернет връзките, но сега в града е слънчево. Според нея прогнозите за тази вечер са за нова вълна от лошо време, но с по-ниска интензивност, в тази част на Гърция.

Реклама
Реклама
Реклама