Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7554734 www.bgdnes.bg

Биг Бен навърши 160 години (Снимки)

Британският парламент отбелязва 160-годишнината на часовниковата кула Биг Бен, но познатият звън няма да прозвучи заради продължаващата реставрация, съобщи Ройтерс.

Заради реставрацията 96-метровата кула, която вече се нарича "Елизабет", е заобиколена със скеле. Специалисти обновяват четирите часовника, боядисват металните части и почистват камъните, предава БТА.

Реклама

Камбаната Биг Бен, която дава име на кулата, е на мястото си, но не звъни освен за Нова година. Тя тежи 13,7 тона и звучи като нотата "ми" на всеки час, а четири по-малки камбани отбелязват всеки четвърт час. Часовниковият механизъм е махнат, за да не бъде повреден от прахоляка. Докато завърши ремонта през 2021 г., стрелките задвижва електрически мотор.

Височината на кулата Биг Бен е 96 м. Тя е преименувана през 2012 г. на "Кула Елизабет" в чест на диамантения юбилей от възкачването на престола на британската кралица Елизабет Втора. Кулата е открита през 1859 г., като часовникът е на 55 м височина. Часовникът, създаден от Едуард Джон Денторуен по чертежи на часовникаря любител Едмънд Бекет Денисън, също се нарича Биг Бен.

Диаметърът на циферблата на часовника е 7 м, а дължината на стрелките му е съответно 2,74 м на малката, а на голямата - 4,3 метра. В основата на всеки от четирите циферблата има надпис на латински "Domine salvam fac Reginam nostram Victoriam Primam", който означава "Боже, пази нашата кралица Виктория Първа!".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама