Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7555004 www.bgdnes.bg

Саркофаг за главата на света Марина

Църква в Пловдив ще работи и през нощта 

Светинята идва у нас за три дни 

В специален защитен саркофаг идва у нас главата на св. Марина!

Светинята пристига в България за три дни (16-18 юли), като ще бъде донесена в Пловдив от Негово Високопреосвещенство митрополита на Халкида (Гърция) Хризостом.

Повод за посрещането на честната глава на великомъченицата е денят, в който православните християни почитат св. Марина (17 юли). На празника светинята ще бъде в едноименната църква в града под тепетата.

Реклама

Светите мощи идват у нас във вторник, като чрез защитния саркофаг ще бъдат съхранени от наранявания. Миряните ще могат да ги видят именно през защитната обвивка и няма да се докосват директно до тях. Посрещането на светинята ще бъде пред катедралния храм "Св. Богородица" в Пловдив в 18 ч. и с литийно шествие ще бъдат пренесени до митрополитския храм "Света Марина", където Пловдивският митрополит Николай ще проведе Празничната вечерня по случай храмовия празник.

Светите мощи ще бъдат изложени в храма за поклонение, освещение и благословение на вярващите. През празничните дни църквата "Света Марина" ще бъде отворена непрекъснато. Дори и през нощта, за да могат да се поклонят и докоснат до светинята всички желаещи миряни.

Света Марина е живяла във времена, когато в Древен Рим християните са били жестоко преследвани. Тя е обезглавена с меч по нареждане на Олимврий, управител на източните страни. Първоначално той я харесал за своя жена, но щом разбрал за вярата й, започнал да я изтезава. Марина била измъчвана дни наред, но на следващата сутрин винаги се появявала пред съдника си със заздравели рани. Накрая получила смъртта присъда, като сама накарала палача по-бързо да изпълни това, което му било заповядано.

"Тя подложила честната си глава под меча и била обезглавена, а душата й била взета от ръцете Господни и занесена в небесните селения", гласи преданието.

И мощите на св. Климент идваха 

Честната глава на св. Климент Охридски беше донесена у нас от гръцка делегация. Това се случи през 2016 г., като светинята беше показана в София и Пловдив.

Те пристигнаха от гръцкия манастир "Св. Йоан Кръстител", който се намира на няколко километра от град Верия, близо до Солун. Светата обител е древен монашески център, известен и почитан както заради светците, живели в него, така и заради мощите на св. Климент Охридски. Честната главата на светеца се пази именно в манастира "Св. Йоан Кръстител". Друга част от мощите на св. Климент Охридски се съхраняват в манастира "Св. Пантелеймон" в Охрид, Северна Македония.

Реклама
Реклама
Реклама