Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7555034 www.bgdnes.bg

Марк Аврелий довежда водата в Стара Загора

Разкриват на туристи пътя от извора до чешмата 

Откриха музей в пречиствателна станция 

Великият римски император Марк Аврелий е управникът, осигурил водоснабдяване и канализация в Стара Загора.

Именно по време на неговото управление древният град Августа Траяна се сдобива с редица нововъведения, сред които най-значимото е осигуряването на питейна вода за жителите. Двадесет века по-късно историята на водата в южния ни град е събрана в музей. Любопитната културна институция има и нетрадиционно място, където е разположена - на територията на Градската пречиствателна станция за отпадни води.

Реклама

С помощта на макет на Стара Загора и на технология от бъдещето в музея е представено функционирането на водоснабдителната и канализационната система по пътя на водата. Посетителите и техните деца могат да научат къде и как се добива водата, как се транспортира тя до населените места, кои са основните елементи на една водоснабдителна и канализационна система и какво представлява един цялостен план на ВиК мрежата в градска среда. Звучи любопитно и изглежда много интересно.

Всичко започва по време на управлението на император Марк Аврелий (161-180 г.). Тогава в града са построени прави улици, десетки жилищни и обществени сгради, градски стени, ограждащи площ от около 50 хектара и подсилени с 40 кули. Появяват се още театър, храмове, пазари, одеон, терми и форум. Векове по-късно са открити и части от храм, посветен на богинята Рома (покровителката на Рим). В запазения надпис освен името на богинята се споменава и името на нейния първожрец - Марк Аврелий Азиатик, който вероятно е изградил храма със свои средства.

Всички тези обществени и лични сгради налагат изграждането на водоснабдяване и канализация, които през вековете се развиват и днес са представени в актуален вариант в музея.

Специалистите от ВиК - Стара Загора, разказват, че водопроводната система на Августа Траяна е била използвана частично и по време на турското робство. Първите данни за научно решаване на проблемите с питейното водоснабдяване тук са от началото на ХХ в., а режимът на водата в Града на липите е ликвидиран окончателно през 2006-2008 г.

Освен в Стара Загора подобни музеи на водоснабдяването и канализацията има в още 3 града - Варна, Смолян и Пазарджик. Идеята е те да се превърнат в постоянен образователен център за придобиване на навици от страна на потребителите за отговорно отношение към водата и опазването на околната среда.

В музей на водата е превърната и старата градска баня „Дели Хамам“ в Ловеч. В него подробно е разказана историята на водоснабдяването в града, както и за "живота" на банята през годините. Любопитно е, че през специално стъкло може да се види древната отоплителна система хипокауст. В римската архитектура това е подподово отопление, при което подът на сградата е повдигнат на равноотдалечени колонки от зидани тухли или керамични тръби, между които циркулира топъл въздух от специално изградени за целта пещи.

Реклама

„Дели Хамам“ е последната хигиенна баня, която е използвана в България. Построена е през XVII век, като в голямото помещение е имало шадраван, а куполът се извисявал на 10 метра нагоре. Водата в банята идвала по глинени тръби от три извора. Имало и пещи, които да топлят водата за басейните.

С музей на водата, който беше открит преди по-малко от две години, могат да се похвалят и в Благоевград. Отделните зали в него показват пътя на водата, както и инструментите и съоръженията, които се използват за доставянето на течността до хората. Мястото често е посещавано от ученици и студенти, които с любопитство изучават процесите. Музеят беше открит по повод 60-ата годишнина на ВиК дружеството в Благоевград.

Любопитни факти за Н2О

- Бебетата и децата имат по-голямо процентно съдържание на вода от възрастните;

- Жените имат по-малко процентно съдържание на вода от мъжете;

- Около 55% от водата, която се изразходва за водното равновесие на организма, се отделя с урината, а 20 на сто чрез потене през кожата;

- Студената вода съдържа по-малко микроби;

- 1 капка в секунда = 1200 литра вода за година;

- Вземането на душ вместо вана спестява седмично вода, достатъчна за 1000 чаши кафе;

- 1/3 от изразходваната вода в домакинството отива в тоалетната;

- За половин час градинската пръскачка изразходва толкова вода, колкото четиричленно семейство за ден.

Реклама
Реклама
Реклама