Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/7555890 www.bgdnes.bg

Отмъщението на Киню

Разтъркайте добре очите си. Ако още не може да повярвате, ощипете се здраво по носа! България детронира световния шампион Германия и е на полуфинал на световното първенство в САЩ! Срещу Италия. Кой можеше да ни спре по пътя към финала, след като вече бяхме екзекутирали уж непобедимите немци?!

Кристиан ИВАНОВ

Добромир ДОБРЕВ

Едва ли някой се съмнява, че шефовете във ФИФА и организаторите на първенството също са си блъскали главите над този въпрос.

Реклама

Историята е разказана подробно в книгата "Българи Юнаци" на КК "Труд".

И отговорът е намерен - Жоел Киню, 44-годишен футболен съдия от Франция. Полуфиналът Италия - България ще бъде последният му мач под егидата на ФИФА. Скоро след това мосю Киню навършва пределно допустимата възраст за рефер на такова ниво. Ясно е, че за главатарите на световния футбол от финансова гледна точка финал между Италия и Бразилия е много изгоден. България е просто една малка страна, която е изпусната по невероятен начин да влезе в голямата игра.

И тогава започват да се случват странни неща.

"Никога нямаше да ни допуснат да стигнем до финала - категоричен е българският нападател Бончо Генчев. - За това бяха взети мерки още преди мача с Италия. Ако бяхме победили, щяха да ни изкарат допингирани. Всичко беше предварително подготвено. Преди полуфинала ненадейно пред хотела ни спряха двама полицаи с мотори. След това влязоха в ресторанта, ние тъкмо сядахме да се храним. Казаха, че имали сигнал, че в храната ни има допинг. Иззеха всички готови ястия. Чакахме часове по-късно да дойдат други продукти, за да можем да се храним. Не знаехме какви съставки има в тях. Освен това не знаехме къде се съхранява храната, която беше конфискувана. Така че в нея можеха да инжектират каквото си пожелаят. Ако бяхме победили Италия, щяха да кажат, че сме взели стимуланти. След полуфинала един от проверените беше Трифон Иванов, той идеално се вписваше в представите за лошия. Веднага щяха да го посочат с пръст и да кажат: "Вижте го само колко е страшен, възможно ли е да не се допингира"?! Просто всичко беше подготвено за финал Бразилия - Италия. Целият свят искаше да гледа този мач. Ние сме прекалено малки, за да ни допуснат там".

Думите на Генчев звучат скандално. Но наистина е трудно да се намери логично обяснение за случката, разиграла се точно преди мача с италианците.

Идва полуфиналът с Италия, а България застрашително се е запътила към това да обърка всички сметки на ФИФА. Ами ако щурите балканци вземат че станат световни шампиони?

"Категорично твърдя, че ако не беше тенденцията да се добута Италия до финал, ако не беше съдийството, ние щяхме да играем с Бразилия за титлата - казва администраторът на нашия отбор Александър Динев. - И съм сигурен, че щяхме да ги размажем бразилците. Не го казвам просто ей така. Казвам го, защото познавам отбора на България".

Факт е, че мачът с Италия започва много зле за нашите. Баджо ни вкарва два гола в рамките на пет минути. Преди да е изминал половин час игра, вече губим с 0:2. Отборът ни изглежда разстроен, но това продължава само няколко минути. Бързо се отърсваме от шока и тръгваме напред. Шут на Краси Балъков облизва гредата в 37-а минута и това е сигнал за още по-мощни атаки. В края на полувремето Наско Сираков се подиграва със защитата на Италия, слаломира между няколко бранители и вратарят Палиука трябва да го фаулира, за да спаси сигурен гол. Реферът дава дузпа. Христо Стоичков е безкомпромисен и намалява резултата - 1:2. През втората част натискът на България става все по-осезаем. Емо Костадинов нахлува в полето на съперника, после прехвърля безпомощния защитник Костакурта и единственото, което италианецът може да направи, е да спре топката с ръце. И той го прави - блокира кълбото като волейболист! Чиста дузпа! Да, но не и според френския рефер Жоел Киню. Той оставя играта да продължи и спасява Италия в тази 70-а минута. До края на мача той има основание поне още веднъж да отсъди дузпа за България, но не го прави. Италия бие с 2:1. ФИФА получава своя финал Бразилия - Италия.

Реклама

"Не можахме да направим това, което си бяхме поставили за цел, но нека не забравяме кой командва футбола и кой беше съдия в този мач", казва след двубоя Христо Стоичков. Италианците са на върха на щастието.

"Невероятно е, че успяхме - радва се героят Баджо. - Толкова е прекрасно, че все още не мога да повярвам. Това беше най-добрият ни мач досега. Играхме много добре през първата част, но през втората преживяхме тежки минути."

Тежки минути ли, синьор Баджо? Ами ако не беше мосю Киню?!

Но България ще изиграе още един мач на световното в САЩ. Двубоят за третото място срещу Швеция. А впечатлен от нашите е дори кралят на футбола Пеле:

"Тройката Стоичков-Лечков-Балъков е решаващо звено за българите, които технически имаха предимство. Стоичков непрекъснато доказва, че трябва да бъде поставян сред най-силните в света. По-големият опит на Италия беше от огромно значение".

Следващата част от поредицата четете на 16 юли (вторник).

Любе Спасов: Реферът е неподготвен

Един от най-добрите български съдии за всички времена Любе Спасов е бил пророк в деня преди мача с италианците. Тогава той предупреждава, че френският рефер Жоел Киню не е добре подготвен.

"Киню е изключително скромен като човек. На терена гледа да не се натрапва. Проблем за него е физическата подготовка. На семинара в Мадрид през 1992 година не можа да покрие теста на Купър и затова не свири на европейското в Швеция", обяснява Любе преди полуфинала. Едва ли самият той може да предположи каква тесла ще ни удари Киню.

"Съдията ни закла" е челното заглавие на спортния ежедневник "7 дни спорт" в деня след фаталния полуфинал. "Френският рефер Жоел Киню си затвори очите и не даде две дузпи за нашите, за да ни заколи безсрамно пред 2 милиарда тв зрители в полуфинала срещу Италия", продължава статията. Селекционерът ни Димитър Пенев е категоричен: "Киню си го върна за "Парк де пренс"!

Хубчев: Заслужавахме финал!

България е заслужавала да играе финал на световното през 1994-а, убедени са всички в отбора. Играчите ни са настръхнали и срещу рефера Жоел Киню.

"Не мога да мълча за онази стопроцентова дузпа, когато италианецът пипна топката с ръка при атаката на Емо. Ако реферът я бе дал, психическото предимство щеше да е на наша страна. Заслужавахме да играем на финала с Бразилия", заявява тогава Петър Хубчев, който сега води "Левски". На подобно мнение след мача е и днешният национален селекционер Красимир Балъков.

"Италианците ни излъгаха. След поредицата от тежки мачове и невероятната жега е нормално да не сме възстановени напълно. Този френски рефер си замълча при три съмнителни положения за още една дузпа, точно когато ги бяхме натиснали през второто полувреме. Не беше редно да ни свири френски съдия, след като елиминирахме французите в квалификациите. Трябваше да бием и да играем финал", отсича Краси.

Статистика

13 юли, Ню Йорк, стадион "Джайънтс Стейдиъм", 74 110 зрители

България - Италия 1:2

Голмайстори: 0:1 Баджо (21), 0:2 Баджо (25), 1:2 Христо Стоичков (44 дузпа)

България: Борислав Михайлов, Трифон Иванов, Цанко Цветанов, Петър Хубчев, Златко Янков, Емил Костадинов (Ивайло Йорданов, 71), Христо Стоичков (Бончо Генчев, 78), Йордан Лечков, Наско Сираков, Илиян Киряков, Красимир Балъков

Треньор: Димитър Пенев

Италия: Палиука, Бенариво, Костакурта, Малдини, Муси, Роберто Баджо (Синьори, 71), Албертини, Дино Баджо (Конте, 55), Берти, Донадони, Казираги

Треньор: Ариго Саки

Съдия: Жоел Киню (Франция)

Реклама
Реклама
Реклама