Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7560521 www.bgdnes.bg

2700 км пробяга българин

Ел Капитан спи по 4 часа и яде, докато тича

Българин пробяга 2700 километра за 28 дни и продължава да тича. Ултрамаратонецът Тодор Димитров, известен като Ел Капитан, вече измина повече от половината от 5-те хиляди километра (3100 мили) в най-дългото и тежко състезание на планетата "Себенадминаване" в Куинс, Ню Йорк. До два дни се очаква да мине и границата от 3000 километра.

Силистренецът Ел Капитан е един от само осемте мъже, допуснати до мегасъстезанието. Със страхотна преценка той успя да измине точно половината разстояние от 1550 мили за 26 дни.

Реклама

"Ако запази тази скорост, ще успее в рамките на регламента за 52-та дена да изтича 5000 км. Аз вярвам, че ще успее!", категоричен е неговият приятел Калин Христов.

Вече 28 дни Тодор става в 5 часа сутринта и отива до старта с колело. Започва да бяга в 6 часа и приключва тичането в 24 часа. Почива за 15 минути, в които спи. Яде и пие вода, докато бяга. От финала се прибира отново с колелото си и си оставя един час, за да се оправи и да се изкъпе. Спи по 4 часа и отново се мята на колелото към старта.

Тодор получава прякора си Ел Капитан, защото официално е морски капитан II ранг. Той е и доктор от Военната академия "Г. С. Раковски". Тичал още като тийнейджър в родната Силистра, но след няколко състезания като ученик започнал да се занимава с ориентиране и зарязал маратоните. Чак през 2009 година решава да опита пак. Прави самостоятелни тренировки за месец и половина и след това пробягва маратона в Пловдив. Оттогава само вдига летвата на трудността. Въпреки че твърди, че е намалил интензивността на тренировките и си обещал да набляга повече на радостта от бягането, отколкото на спортните резултати. Досега най-големите му постижения са три 6-дневни ултрамаратона, като по време на единия минава 707 километра.

В момента Димитров продължава да тича в "Себенадминаване" в Ню Йорк, като минава по 95 километра дневно. Вечният рекорд до момента е на немеца Мадупран Шверк, който успява да направи средно по 117 километра на ден. Ултрамаратонът ще завърши след 24 дни, когато Тодор Димитров трябва да е изминал 3100-те мили, за да бъде признат за успешно завършил мегасъстезанието.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама