Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7560930 www.bgdnes.bg

Експерт за хакерската атака срещу НАП: Това е един IT Чернобил

Ние сме в ситуация на един IT Чернобил. Това каза в предаването „Тази сутрин” експертът по киберсигурност Ясен Танев по повод информацията за хакерска атака върху базата данни на НАП.

Хакерите съобщиха в имейл, адресиран до редакциите на няколко български медии, за безпрецедентния теч на лични данни от български институции.

Реклама

Файловете са истински и са огромни, в тях има информация – ЕГН-та, имена, вноски, заеми, обяви Танев. Той лично е открил и себе си в този масив. Има данни за съдии и прокурори.

„Много е важно, когато стане такъв инцидент, държавата да ни предостави информация. Не трябва да губим вяра, че държавата може да пази данните ни”, коментира експертът.

Той призова държавните институции да излязат с ясна информация за това какво се е случило, също да работят с експертите по киберсигурност от частния сектор.

Базата данни е толкова голяма, че ще бъде изследвана с месеци, а обикновеният човек е заплашен от тази дигитална радиация, защото може да бъдете профилиран, каза още Танев.

Според него е малко вероятно тази хакерска атака да е дело на вътрешен човек. Ясен Танов е категоричен, че тя е добре планирана.

Реклама
Реклама
Реклама