Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7562290 www.bgdnes.bg

Край! Инсулинът ми свършва и умирам!

Диабетик е на ръба на оцеляването

Възрастната му майка го спасява след припадък

Доли ТАЧЕВА

Диабетик е на ръба на оцеляването! 49-годишният Аспарух няма пари да си закупи лекарства заради анулирано ТЕЛК решение. От няколко месеца Данаилов не приема нужните медикаменти, защото едва свързва двата края.

"Спрял съм всички лекарства освен инсулина! Умирам ли, какво ще правя, не знам. Дори инсулина го бия по-рядко, за да ми стигне за повече време. Останали са ми още няколко дози и после край! Усещам нечовешки болки, но няма какво да направя", споделя пред "България Днес" изтерзаният мъж.

Реклама

Преди десет години Аспарух претърпява тежка катастрофа. Освен повърхностните рани му се отключва и диабет. По-късно получава и проблеми със сърцето. Налага се операция и лекари му поставят стент. Тогава плевенчанинът получава 72% инвалидност. Преди няколко месеца, когато отново се явява пред комисия, лекарите изненадващо отменят досегашните му проценти.

"Дори не ме прегледаха. Единствената ми грешка беше, че влязох с шапка пред комисията. Зима беше, забравих я на главата си. Това ли ги ядоса, не знам. Не моля за пари хората, искам просто да ми върнат предишните проценти, за да получавам пенсията си, както досега. Тя беше 130 лв., а лекарствата ми са около 140. И 100 лв. да получавам, пак ще се оправя някак", допълва Аспарух, докато с треперещи ръце показва предишните си ТЕЛК решения.

Навремето мъжът е бил изкусен майстор. Припечелвал е добри пари и е можел да подпомага освен себе си и семейството си. Днес никой не го иска на работа заради кризите и припадъците му, който се увеличават, защото не приема нужните лекарства.

"Два-три пъти в месеца ми се случва да имам припадък. Добре че е майка ми, иначе да съм умрял. Но знаете ли какво ми е на мен да ме издържа тя. Неудобно ми е, никой не ми е длъжен", споделя още диабетикът.

76-годишната му майка го намира в къщата му в критичен момент. Аспарух е получил поредната си криза и благодарение на намесата й оцелява.

"България Днес" потърси председателя на ТЕЛК комисията в Плевен - д-р Георги Кънчев, но до приключване на редакционния брой не успяхме да получим коментар от него.

Реклама
Реклама
Реклама