Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7562403 www.bgdnes.bg

Травестит и прокурор прибират милиони от рушвети в Скопие

Спецслужби от България разкриват най-голямата корупционна схема в македонската политика

Шоуменът с нежна китка Боки 13 рекетира топбизнесмена Орце Камчев, шефката на спецпрокуратурата хвърля оставка

Реклама

Мегаподкуп от 1,5 млн. евро от най-богатия македонец Орце Камчев към шефа на спецпрокуратурата в Скопие Катица Янева е разкрит с дейно участие на българските тайни служби.

Чрез СРС-та и свои хора в политиката на съседната държава родните разузнавачи помагат наяве да излезе корупционна афера от най-висшите етажи на властта.

Пачките от евробанкноти прибира най-известния македонски травестит Боян Йовановски. Имитаторът на чалга певеца Азис се подвизава в публичното пространство с артистичния псевдоним Боки 13. Задържан е на границата с Гърция в понеделник, докато опитва да избяга от страната. Малко преди да му щракнат белезниците, бъдещата кралица на следствения арест получава обаждане, че го чака задържане под стража. Боки събира всичките си налични пари от сейфа в офиса и дим да го няма. Униформените на ГКПП Богородица са предупредени за пристигането му. Хващат го лесно и без инциденти. В джобовете му са намерени 5000 евро.

Минути по-късно ченгетата в Скопие щракват белезниците и на Зоран Милевски, който му помага в престъплението. Още същия ден двамата получават обвинение за рекет и пране на пари. Експресно са изправени пред съда, който постановява тъмница за следващите 30 дни, докато трае следствието. Оставането им зад решетките може да бъде удължено неколкократно.

В съдебната зала става ясно, че Боки 13 и Милевски са поискали и получили рушвет от „бизнесмен“, чиято самоличност засега е публична тайна. Македонските медии са единодушни, че става дума за топбогаташа Орце Камчев. Преди 2 г. сп. „Форбс“ го определя за най-богатия македонец с авоари за 228 млн. евро. През април 2018 г. травеститът и аверът му обясняват на олигарха, че срещу него има събрани доказателства за финансови престъпления и трябва да отвърже кесията, ако иска да си няма проблеми с правораздавателните органи. Камчев приема заплахата сериозно. Боки 13 е сред най-близките хора на Катица Янева, която е ръководител на Специализираната прокуратура за борба с организираната престъпност. Двамата често обядват и пазаруват заедно, а снимките от софрите и шопинга им са качени в социалните мрежи. На всичко отгоре синът на Катица - Лазар Янев, е директор по маркетинга в телевизията на Боки 1ТВ.

Реклама

Камчев, който е главният инвеститор на предишния режим на избягалия от македонското правосъдие в Унгария експремиер Никола Груевски, усеща, че нещата отиват на зле и търси помощ. Негов кум и доверен човек е бившият шеф на македонските спецслужби Сашо Миялков. Сивия кардинал от управлението на ВМРО-ДПМНЕ поддържа лични връзки с колегите си от София. Неофициално им иска помощ. Получава я под формата на предложение Камчев да стане почетен консул на България в Скопие, за да получи дипломатически паспорт на страна от ЕС. Тогава задържането му със скълъпени обвинения става доста трудно. Бизнесменът приема подадената ръка и се подмазва с интервю за скопското издание „Фактор“, в което обяснява, че „България ни е най-близка от всички като страна и народ“.

Никога преди това Камчев официално не изразява топли чувства към България. Малко преди появата на интервюто неговата финансова империя заедно с турската „Аджибадем“ купуват софийските болници „Токуда“ и „Сити клиник“. Бизнесмените от Босфора отдавна са в играта с него, тъй като от години най-голямата частна болница в Скопие „Аджибадем Систина“ е тяхна обща собственост. Инвестицията в българските медицински заведения е оценена на 250 млн. евро. Македонските печатни издания спекулират, че това са част от мръсните пари на Груевски, Миялков и Камчев.

„За да няма съмнения в сделката, на преден план се появява „Аджибадем“, която има репутация в медицинската сфера. Но българските спецслужби са наясно с врътката, сятятат медийни експерти в Скопие. Те трябва да я одобрят и да гарантират, че всичко е легално. Миялков щедро стимулира заветното „да“ на колегите му, които не забравят жеста и правят всичко възможно кумецът му да придобие дипломатически статут“, твърдят посветени в тъмните сделки на разузнаванията от двете страни на границата. „Скандалното предложение Камчев да стане български почетен консул в Македония се провали, когато медии от Скопие и София раздухват случая и нещата не могат да станат тихомълком“, допълват те.

Изправен пред угрозата от огромен скандал, кабинетът „Борисов 3“, спира назначението на Камчев. Провалът на плана с дипломатическото тескере води до друг вариант. Предлагат му да наеме лична охрана, проверена от български специалисти. Същото така му пращат и най-модерна техника за шпионаж. Съветът за СРС-та е да се използват по време на срещите с рекетьорите.

Информацията за това споделя дългогодишният главен редактор на скопския вестник „Дневник“ Бранко Героски. Печатното издание е собственост на Орце Камчев, който има приятелски отношения с журналиста.

„Чрез съдействие на приятелска държава са събрани куп доказателства за искания подкуп. Освен СРС-та тази страна осигурява и проверена лична охрана за изнудвания бизнесмен“, обяснява Героски в онлайн изданието „Пулс“. Журналистът не назова Камчев по име, както и „приятелската“ страна, но за всички в Скопие е ясно какво има предвид.

Окрилен от новите си покровители, богаташът се счита за недосегаем и отказва да брои пачките на Боки 13 и Зоран. През ноември 2018 г. спецпрокуратурата на Катица Янева го арестува заедно с десетки служители от неговата бизнес империя. Обвиняват го в пране на пари, организирана престъпна група и куп други престъпления.

Чрез съпругата на Камчев Боки 13 предлага сделка – 8 млн. евро да излезе от ареста със свалени обвинения или 5 млн. евро да получи по-лека присъда. Обяснява на жената, че предложението идва от най-високо ниво в спецпрокуратурата. На два транша травеститът и Зоран Милевски получават парите. Средствата не са взети на ръка в куфарче, а са замаскирани като съвместни бизнес проекти. Бодигардовете на Камчев записват всички срещи на видео, а имат и разпечатки от телефонните обаждания и есемес.

През март т.г. Върховният съд пуска Камчев на свобода с мотива, че срещу него няма никакви доказателства. Още в първите му дни извън килията Камчев е посетен от Боки 13. Пита го дали сделката за остатъка от сумата остава в сила. Едва тогава олигархът събира кураж да подаде сигнал в полицията за рекета. Службите в Скопие проверяват случая повече от 3 месеца и в понеделник се задействат. Часове по-късно Катица Янева подава оставка с мотива „лични причини“. Мандатът й като началник на спецпрокуратурата изтича на 15 септември.

Реклама
Реклама
Реклама