Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7562417 www.bgdnes.bg

Урсула фон дер Лайен е новият ръководител на ЕК

Тя беше избрана с гласовете на 383 депутати в ЕП

Урсула фон дер Лайен е избрана за председател на Европейската комисия, предаде ДПА. За пръв път в историята жена оглавява Еврокомисията, на този пост тя наследява Жан-Клод Юнкер.

Гласуването за председател на Европейската комисия приключи. Урсула фон дер Лайен е първата германка, която оглавява Еврокомисията. За нея гласуваха 383 евродепутати. За избирането й бяха необходими 374 гласа.

Реклама

Сред приоритетите в работата на Фон дер Лайен се очаква да са ратификацията на Истанбулската конвенция от всички страни-членки на ЕС, нов пакт за миграцията и убежищата, както и удължаване на срока за Brexit.

През деня тя защити приоритетите си пред евродепутатите в пленарната зала в Страсбург. В речта си акцентира още върху равенството на половете, въвеждането на обща минимална европейска заплата в целия ЕС, амбициозна програма за борба с климатичните промени и създаване на общоевропейски механизъм за върховенство на закона.

"Бих предложила един нов пакт за миграция и убежище и рестарт на Дъблинската реформа. Това ще ни позволи да се върнем към едно напълно функциониращо Шенгенско пространство", каза германката. По думите й, светът има нужда от силна Европа, а за да бъде силна тя, трябва и да е единна. Затова трябва да "имаме смелостта да налагаме решения във външната политика чрез квалифицирано мнозинство" изказа вижданията си германката, родена в Брюксел. Именно поради този факт тя изтъкна пред евродепутатите, че първо се чувства европейка, а чак след това германка.

Урсула фон дер Лайен застана зад бежанската кауза, като отбеляза, че "над 17 хил. мигранти се удавиха в Средиземно море, а Средиземноморието се превърна в една от най-смъртоносните граници на света".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама