Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7563956 www.bgdnes.bg

Световният шампион по танци Денислав Иванов: Танцувам по 8 часа на ден

Започва да се подготвя за шампионата през 2020 г. в Рим 

Новият световен шампион по танци е българин и е само на 17 години!

Денислав Иванов стига до танцовия връх с много тренировки, воля и хъс.

"По 7-8 часа на ден танцувам, за да поддържам форма. Това са тренировките ми през лятото, през учебно време танцувам по 3-4 часа". Това разказа пред "България Днес" Денислав Иванов.

17-годишният българин от Горна Оряховица става победител преди няколко дни в португалския град Брага, където се състезават над 30 000 участници от 63 държави. Дени бие конкуренцията със съвременен танц, наречен "Прероден". Заради него нашенецът печели първо място при убийствена конкуренция. Оценката на журито за Денислав е 98,3 точки от 100 възможни, като така става безапелационен победител.

Реклама

Това е второ световно първенство за ученика, който през 2018 г. остава на 8-о място в класирането. Освен злато той грабва и сребърен медал за танца си "Неволите на казака" в стил "шоу джуниър". Победата му дава възможност за участие и на следващото световно първенство. Освен титлата Дени печели двудневно танцово обучение в Мадрид, годишна стипендия и участие в трупата на танцовото светило Жан Филип Дюри в Мадрид, както и парична награда от 600 евро.

Въпреки че наесен Иванов ще е 11-и клас, танците не му пречат на ученето и той продължава дори през лятото да тренира. "Очаква ме национално състезание през есента, както и ще се подготвям за световното първенство в Рим през 2020 г.". Първият му сблъсък с танците е, когато е съвсем малък, но го приема като хоби. Сериозните му занимания започват преди 2 г., когато хореографката Александра Драгова го запалва по танца. "Тя ме вдъхнови и ми даде мотивация. Танците, с които спечелих, са специално направени от нея", добави той.

Въпреки невероятните постижения Дени е здраво стъпил на земята и не забравя образованието си. Той е възпитаник на Природо-математическата гимназия във Велико Търново, където учи химия. "Танците не пречат по никакъв начин, отличник съм", признава шампионът. Горнооряховецът дори е решил с какво иска да се занимава след гимназията. "Искам да уча медицина, по-конкретно дентална медицина. Мисля, че бих останал в България, но не знам накъде ще ме отведе късметът, може и в чужбина", сподели Денислав.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама