Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7563988 www.bgdnes.bg

Погребват убиеца Чане наесен

От два месеца тялото на двойния килър е в моргата

Искам да се сбогувам със сина си! Не ни го дават!, казва бащата на Стоян Зайков от Костенец

Още поне два месеца ще остане в моргата трупът на двойния убиец от Костенец Стоян Зайков-Чане, разкриват запознати. Разследващите не освобождават тялото на Чане, който застреля жена си Милена на 10 май и братовчед си Валентин. Самият Чане си тегли куршума след 19 дни, когато беше засечен от ченгета край Долна баня.

Реклама

Изготвянето на две нови експертизи са причина за задържането на тленните останки на Зайков, уточниха от Окръжна прокуратура - София. Става дума за комплексно съдебно-медицинско изследване и балистичен анализ. Резултатите от тях са от изключителна важност за изясняване на фактологическата обстановка по случая, обясниха от държавното обвинение. Наблюдатели на кървавия сюжет обясняват, че никой не може да се ангажира със срок, в който разследващите ще получат заключенията на експертите. Това зависи от натовареността на специалистите, които трябва да изготвят анализите. Според криминалисти в най-добрия случай подобни анализи отнемали около два месеца. Едва след това прокуратурата ще реши дали може да предаде тялото на Чане на близките му. До момента родителите на Зайков два пъти са подавали молби до държавното обвинение за освобождаване на трупа. Прокуратурата обаче ги е отхвърлила именно заради необходимостта от изготвянето на новите експертизи.

"Искам да се сбогувам със сина си! Вече втори месец не можем да го погребем", това споделя бащата на самоубилия се Чане - Георги Зайков, пред "Трафик нюз". Тялото на сина му е в Съдебна медицина, където е закарано след смъртта му на 29 май.

Преди време от МВР обявиха, че никой от близките на Чане не иска тялото му, за да го погребе, и вероятно кметството в Костенец ще трябва да извърши траурната церемония. Бащата Георги е категоричен, че това не е вярно. Думите му потвърждава и управникът на града Радостин Радев, който обяснява, че близките на Зайков не са търсили помощ и съдействие от кметството.

"Аз отслабнах с 10 кг, майка му ще умре от притеснения. Разбира се, че искаме да се сбогуваме с детето ни. Добър или лош, той е наш син", казва бащата на Чане. Той и съпругата му Павлина не вярват, че Стоян сам е сложил край на живота си. Според огласената официална информация от МВР Чане се е прострелял с преправена ловна пушка в гърдите, след като е бил обсаден от полицаите край Долна баня.

Събраните данни на разследването сочат, че Чане е застрелял в нощта срещу 10 май 38-годишната майката на сина си - Милена, с която от известно време имали проблеми във връзката. Нападнал я в дома й, пребил я зверски, завързал я и я извлякъл навън, където я убил. След бруталното престъпление Чане се покрива, като оставя още един труп след себе си - този на 42-годишния си братовчед Валентин Петров. Според версията на ченгетата издирваният Чане се крил на тавана на роднината си, когото очистил, за да не го издаде. Дни преди да бъде открит застрелян, Валентин разказа пред медиите, че с Чане са скарани от години, защото той няколко пъти обирал дома му. Братовчедът е застрелян, въпреки че Костенец вече е блокиран от спецчасти на МВР, които търсят Чане заради убийството на Милена.

В крайна сметка гранични полицаи засичат въоръжения беглец край Долна баня. Униформените му нареждат да спре, но той открива огън срещу тях. Когато усеща, че няма да се измъкне, Чане си тегли куршума, гласи официалната версия на разследването. Очаква се тя да бъде потвърдена, след като излязат резултатите от всички експертизи и другите следствени действия.

Остави сина си кръгъл сирак

Кръгъл сирак остана 14-годишният син на Чане и Милена след убийството на майка му и смъртта на баща му. Тийнейджърът Стивън често питал баба си и дядо си кога ще се прости с баща си. След сполетялата го трагедия за момчето се грижи сестрата на Милена, която е получила правата на настойник.

Реклама
Реклама
Реклама