Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7564016 www.bgdnes.bg

Ето го арестувания "бял хакер"

Помагал на ченгетата да разкриват престъпления

Кристиян Бойков зад решетките заради източените данни от НАП

Кристиян Бойков бе задържан за теча на личните данни на повече от 5 милиона българи. Въпреки че е едва на 20 години, той е един от най-добрите специалисти по IT сигурност в България. Бойков дори постоянно е търсен от ГДБОП, за да помага за разкриване на компютърни престъпления.

Арестуваният преди две години, когато още учеше в Търговската гимназия в Пловдив, бе разследван за теч на лични данни от Министерството на науката и образованието. Тогава Бойков разкри, че личните данни на над 1.2 млн. хлапета са били достъпни на интернет страницата на системата за обхват на деца в образователната система "Посещаемо и безопасно училище" и всеки е можел да стигне до тях без идентификация. Заради разкритието от МОН дори обявиха, че ще го наемат на работа, за да запуши пробивите в системата им. Това не се случи, но Кристиян все пак бе награден. След това започва работа в софийския клон на щатска компания по киберсигурност. Тя е с отлични специалисти. Кристиян е от най-добрите във фирмата, а вероятно и в България.

Реклама

Според компютърен специалист, близък до Бойков, младежът е толкова добър, че ако той е хакерът, е изключено да е оставил следа, по която да бъде хванат. Сред повече от хилядата файла има само една подобна диря. Списъкът е манипулиран от потребител с псевдоним "крисссс". Той е подобен на ползвания от Кристиян Бойков "КриссскО". Спецът обаче не вярва, че Кристиян би оставил дори и една-единствена следа. Смята, че тя може да е оставена нарочно от истинския хакер, за да прати разследващите в грешна посока. Друг вариант е да е оставена наистина от Кристиян, но при официалната му работа. Компанията, в която работи, е помагала на НАП за внедряване на различни системи. Спецът казва също, че е невъзможно в рамките на 24 часа да се разкрие подобен пробив. Обикновено това ставало за 2-3 дни, при това много често с помощта на Кристиян.

Способностите на младежа и колегите му много пъти са ползвани от ГДБОП. Той е участвал в разкриването на различни компютърни престъпления заедно с началника на отдел "Киберпрестъпност" Явор Колев. Самият Колев пък стана човекът, който съобщи, че има заподозрян за гигантския теч на данни.

Когато спецченгетата от ГДБОП пристигнали в офиса на компанията на Бойков, разположен близо до КАТ, хората там изобщо не се изненадали. Предположили, че ще се търси съдействието им за разкриване на поредно престъпление или за съдействие по разследването на теча на данни от НАП. Останали безкрайно учудени, когато научили, че Кристиян Бойков всъщност е заподозрян за гигантската афера и идват да го арестуват.

От фирмата, в която работи Кристиян, са категорични, че застават зад него. Не биха го уволнили освен ако категорично не бъде доказано, че той е хакнал НАП и разпространил личните данни на милиони хора. Колегите му обаче не очакват това да се случи.

Грозят го до 8 г затвор

Междувременно Софийска градска прокуратура повдигна обвинение на Кристиян Бойков. Той ще отговаря за това, че от неустановена дата до 15 юли 2019 г. в гр. София неправомерно копирал компютърни данни от сървър на НАП, като деянието представлява немаловажен случай и е извършено срещу информационна система, която е част от критичната инфраструктура. За подобно деяние се предвижда наказание лишаване от свобода от пет до осем години и глоба до десет хиляди лева.

Реклама
Реклама
Реклама