Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7565845 www.bgdnes.bg

Александър Петров, Мистър Гей Европа 2019: Искам един ден да имам дете

Не съм готов за "Мистър Гей Свят" 

КОЙ Е ТОЙ:

Александър Петров е роден на 18 ноември 1987 г. в София. Завършва бакалавър и магистратура в УНСС със специалност "Финансов контрол". Работи като разработчик на видеоигри, което е и хобито му. Преди дни той стана победител в конкурса "Мистър Гей Европа 2019". За изживяването, новите възможности и разкриването четете в следващите редове.

- Г-н Петров, преди дни спечелихте титлата "Мистър Гей Европа". С какво успяхте да впечатлите журито и да надвиете останалите участници?

Реклама

- Трудно ми е да отговоря на този въпрос, може би бях по-искрен, показах истинската си същност и не съм опитвал да залъжа никого. Направи ми добро впечатление, че един от етапите беше изпит, на който трябваше да показваме знания за историята на ЛГТБ (лесбийки, гейове, трансджендъри и бисексуални - б.а.) и общността, бяха засегнати обществено значими теми. Това го няма на конкурса "Мистър Гей Вселена". Тук залагаха освен на външен вид много повече на интелектуалното ниво на участниците. Бяхме останали 5 финалисти и до днес не съм много убеден какъв е начинът, по който съм спечелил журито. Отидох там да се състезавам, но реално не очаквах да победя. Кандидатите не знаеха точките си, които получават от журито, така че дори не съм се замислял за победа. Самото представяне на конкурса се следи доста стриктно. След победата разбрах, че съм имал по-богата ЛГБТ култура, обща култура и политическа конюнктура, по-убедителен съм бил на интервютата, защитил съм по-успешно проекта си и на фотогеничното представяне съм съумял да позирам по-добре. По спомен мисля, че събрах 211 точки от общо 240.

- След тази победа мислили ли сте да се явите и на "Мистър Гей Вселена"?

- Двата конкурса не са обвързани един с друг. Победата ми дава възможността да се явя, но още не съм решил, защото това е като работа. Изисква се нужното внимание, ангажименти, които идват с получаването на короната. Още ми е прясна победата, цялата организация на конкурса и събитията в него, на които трябваше да участвам. Това са 8 дни, пълни с ангажименти, колкото и да е забавно, това е стрес, на който не съм свикнал. На "Мистър Гей Вселена" залагат повече и на външния вид и трябва по-сериозна подготовка, за която вероятно ще трябва да спра да работя и да заживея във фитнеса.

- През какви етапи на състезанието е трябвало да преминете?

- Има 8 изпитания, различен брой съдии на всяко, има юрист, който следи за резултатите, изчисляването и запечатването на пликовете. Така че няма как да знаем предварително кой е победител. На финала се разбира кой печели. Бях изненадан, че спечелих 4 от 8-те категории. Дори и на награждаването съм малко стъписан и изплашен. Трябваше да даваме интервюта пред съдии, различни медии, телевизия. Стресиращо е, ако нямаш опит, както бях аз, защото това е първият подобен конкурс, на който се явявам. Състезаваш се с хора, които също са там за победа.

- Случайно ли се записахте за конкурса, или е било целенасочено?

- Напълно случайно се случи. У нас участвах в 2 проекта - за ЛГТБ видимост в България, другият беше за ХИВ тестване и превенция. Бях част от хората, които говорим по темите. Продуцент за региона на конкурса е видял моето представяне, намери ме, поговорихме и прецени, че ще бъда подходящ кандидат за състезанието, и ми предложи да ме продуцира и излъчи като кандидат за България. Първоначално се изплаших, защото това е голямо предизвикателство, но след това реших, че ако не се явя, вероятно ще съжалявам до края на живота си. Казах си: "Каквото сабя покаже. Отивам за майка и родина". Знаех за състезанието, но никога не съм мислил реално да се пробвам.

- Кой поред е този конкурс, на който се явявате?

- Първият. Преди не съм участвал в подобни състезания.

Реклама

- Очаквахте ли да станете победител?

- Отидох там да се състезавам, но реално не очаквах да победя. Не съм имал предварителна подготовка. Например кандидатите от Белгия, преди да стигнат до "Мистър Гей Европа", имат вътрешен конкурс, където излъчват кой ще представя страната. Представят хореографии и други програми, имат огромна подготовка. Германия също са много напред с материала, но кандидатите им завършиха на второ или трето място след мен. Просто имат по-голяма и състезателна култура. Този вид състезания са много популярни, подкрепят се от много хора.

- Чувствали ли сте някога дискриминация спрямо избора си? Имали ли сте случай на вербална или физическа агресия спрямо вас?

- Донякъде през годините е имало дискриминация, както и вербална агресия. За щастие, не и на физическа. Казвам го, защото мои приятели не са имали този късмет и са били жертва на посегателства и по-сериозни и чести агресии. Опитвам се да си спомням позитивните неща. Разбира се, в момент на нападение, вербално или физически, няма как да не останеш засегнат, защото нападките и яростта се изливат, когато не очакваш и тогава си най-незащитен и шокиран.

- Какво смятат семейството и близките ви за участието ви в конкурса?

- Всичките ми близки, приятели, семейство и колеги знаеха, че ще участвам, и когато се върнах у нас, бяха много радостни и ме подкрепиха. Колегите започнаха да се шегуват, че вече не може да се говори с мен. Но като цяло отношението им е много позитивно и ме подкрепят. Но знам и че е пълно с хомофобски коментари, гледам да не обръщам внимание на такива неща. Все още се опитвам да осъзная всичко, което се случва. Цялата публичност може би ми идва в повече. Допълнително с титлата, която получих, има и много задължения, които доброволно, разбира се, правя, но това е част от победата. Донякъде е като втора работа, което отнема от времето ми и малко ме стресира.

- Лесно ли се разкрихте и как приеха новината семейството ви?

- Самото разкриване не е станало изведнъж, а поетапно, през годините. Напълно се разкрих пред други хомосексуални, през форуми. После пред приятели, колеги и накрая на родителите. Доста е стресиращ моментът, и е трудно наведнъж пред всички да кажеш. Най-стресиращо е разкриването пред родителите, все пак са най-близките ми хора.

- Усещате ли разлика между прайдовете у нас и в чужбина?

- Разликата е огромна. Германия е доста отворена държава и по-специално в Кьолн тези прайдове са като дългогодишна традиция. Буквално единият ден се осъществява голям уличен фестивал, а на другия ден е прайдът. Коронясването ми се случи вечерта на фестивала, а на прайда присъствах като новия "Мистър Гей Европа". Хората в този регион са много широко скроени и приветливи, с отворени сърца за различното. В Кьолн имаше около 140 камиона, в софийския прайд имаше 1-2, ако трябва да започнем с разликите. Доколкото съм запознат, в Германия миналогодишният прайд събра над милион присъстващи и мисля, че е най-големият в Европа. Хората се радват чистосърдечно на всичко, без упрек, осъждане, докато у нас е една идея по-различно. Тук сме на мисленето "Крийте си децата, да не видят нещо и да не си сменят сексуалната ориентация". Това е абсурдно.

- Има ли добра интеграция на хората с различна сексуална ориентация у нас?

- Тук е много частно. Зависи от работодателя, обкръжението. Имам щастието да работя в чуждестранна компания и нямам проблем на работното място, но не всички имат този късмет. Не мисля, че има нещо като установена система, на някои хора им се налага да крият и лъжат за ориентацията си заради страха да не загубят работата си, при други е по-добре. Относително е.

- Толерантен ли е българинът спрямо хората с различна полова ориентация?

- Не е толкова толерантен, колкото по-развитите държави в ЕС, но хората като че ли започват да одобряват това. Прайдът в София свидетелства за по-позитивното приемане на общността. Българинът бавно ще догони манталитета на европейците. Не става от раз, но вървим по пътя.

- Имате ли партньор?

- За момента не. Може би заради работата и конкурса не съм се фокусирал толкова върху това.

- Обмисляли ли сте за по-сериозна крачка, като например да имате дете?

- Като всеки друг човек съм мислил за продължава на рода. Още не съм достатъчно узрял за това, но ми се иска някой ден да имам свои деца.

- Има такова насаждане на стереотипи в обществото, че хомосексуалните хора са по-екстравагантни, експериментатори. Така ли е?

- Със сигурност част от ЛГТБ обществото притежава тези качества. Този стереотип е създаден, защото може да се направи шоу с общността, харесани са от медиите и това се е изградило като имидж.

- Привърженик ли сте на по-скандалното поведение?

- Ако това не пречи и вреди на околните, не мисля, че бих имал проблем. Всичко трябва да е с доза уважение.

Реклама
Реклама
Реклама