Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7566187 www.bgdnes.bg

Днес се открива Роженският събор

Родопска гайдарска сюита в изпълнение на над 300 гайдари ще звучи днес на откриването на Националния събор на народното творчество и животновъдство "Рожен 2019", съобщиха организаторите от сдружение "Рожен- наследство в бъдещето".

Спектакълът за откриване на събора със 100-годишна традиция е с участието на ансамбъл "Родопа", Валя Балканска, Петър Янев. Над 3500 изпълнители от цялата страна ще участват в Националния фолклорен конкурс, който е част от събора. На Роженска сцена ще бъде представена за първи път и авторската фолклорна песен, посветена на освободителя на Родопите полк. Владимир Серафимов, предава БТА.

Реклама

През трите съборни дни от 19 до 21 юли точно в 12 часа на обяд ще се извива Роженско хоро, в което организаторите очакват да се включат хиляди гости на събитието. Изпълненията на участниците във Фолклорния конкурс са на 4 сцени в съборното селище на фона на 320-метрово българско знаме, разгърнато на поляните.

Изложения на продукти от български ферми, занаятчийски произведения, етнографски и музейни изложби са включени в програмата на събора. В първия ден на фестивала ще бъде открита музейна експозиция "Рожен- духът на Родопите". Етноселище ще представя възстановки на възрожденски къщи от различни етнографски области на страната. Програмата на първия ден ще завърши с концерт "Рожен - духът на България" от 20 часа на сцена 2.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама