Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/7566790 www.bgdnes.bg

Последният спортен генерал

"Баскетболната легенда Цвятко Барчовски почина на 85 г.

Думата на Цвятко Барчовски тежи повече от всичко останало. С подобно реноме си отиде от този свят легендата на българския баскетбол и дългогодишен шеф на спорта. Той почина на 85-годишна възраст след боледуване.

Барчовски водеше битка до последно, дори след като беше покосен от инсулт. Коварният удар не му позволяваше да говори с типичната за него респектираща интонация, но въпреки това думата му продължаваше да тежи.

Реклама

Барчовски започва да тренира баскетбол на игрището на "Славия" на ул. "6-и септември". Успоредно с това играе и футбол. Неговите качества и интелект бързо пленяват треньорите на "белия" клуб и на националния тим.

Барчовски става капитан на отбора, който постига най-големите успехи в историята на мъжкия баскетбол. България завършва на пето място на олимпийските игри в Мелбърн през 1956-а. С негово участие са и единствените два пъти, когато тимът взема медали от европейски първенства - сребро през 1957-а и бронз през 1961-а. Барчовски три пъти е избиран в идеалния състав от финалите от шампионатите на Стария континент. Изиграва над 200 мача за националния отбор. Участва на две олимпиади, едно световно и шест европейски първенства.

Брилянтният център показва своя характер още като играч. По време на финала от Универсиадата през 1961 г. се счепква с една от звездите на Съветския съюз. Разменят се обидни думи. Партията е алармирана от съветските комунисти. Барчовски е снет като капитан на националния отбор. Дори е изваден от тима, но по-късно е амнистиран заради лидерската роля в състава.

Втората част от неговата кариера, както и последвалото треньорство преминава в ЦСКА. Като наставник води "червените" в продължение на 12 години, а националния тим извежда до осмото място в Европа.

С идването на демокрацията Барчовски се впуска в политиката. Поема горещия пост председател на Комитета за младежта, физическото възпитание и спорта през 1992 г. Запазва позицията с ранг на министър в пет различни кабинета (между 1992-а и 2000 г.). В продължение на години водеше битки срещу различни спортни федерации и редовно беше подложен на брутални критики от журналистите.

Реклама

Благодарение на неговите усилия Българският спортен тотализатор запази своя статут на основен източник на доходи за най-добрите родни спортисти, техните треньори и деятели. По негово време беше създадена и антидопинговата комисия.

Поклон пред паметта му!

Процесът "Индиго"

Цвятко Барчовски беше основен подсъдим за трагичния инцидент в дискотека "Индиго" на 21 декември 2001-а. Тогава на стадион "Юнак" загинаха 7 деца. Барчовски беше осъден на три години условно, защото през 1998-а дава под наем терена в качеството на председател на Комитета за младежта и спорта.

Любопитното в случая е, че договорът за стопанисване на стадион "Юнак" изтича през лятото на 2001-а. С анекс от средата на май тогавашният заместник-председател на Държавната агенция за младежта и спорта Борислав Михайлов удължава наема за още година. Срещу настоящия шеф на БФС не е повдигнато никакво обвинение.

Спортно семейство

Спортът винаги е бил част от семейството на Цвятко Барчовски. Той се жени за най-великата българска баскетболистка на всички времена Ваня Войнова, която извежда националния тим до европейската титла през 1958-а.

Техният син Росен е сред звездите на представителния тим и на ЦСКА. Той се реализира успешно като треньор и също беше начело на България. Дъщерята Ивета беше националка.

Реклама
Реклама
Реклама