Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7567447 www.bgdnes.bg

Ромчето Мариела с две шестици на матурите

Детето мечтае да стане лекар

Интеграцията не е мит, споделя Албена Костадинова от „Инди Рома 97“

"Мариелка, както и десетки други ромчета като нея, е живият пример, че интеграцията е не само възможна, но и факт. Ние се борим да докажем, че можем и сме пълноправни членове на това общество и сме способни да работим за общото благо на страната", с гордост заявява пред "България Днес" Албена Костадинов от Куклен. Тя е дългогодишен председател на фондация "Инди Рома 97", която повече от 20 години създава програми за обучение, превъзпитание и интергация на ромите. Повод за коментара на г-жа Костадинова е успехът на малката Мариела Рангелова. Тя е едно от двете деца в страната, което изкара пълни шестици на малките матури след 4 клас. Успехът на Мариела идва, след като две години с детето е работено допълнително в дейностите по проект "Всички заедно за по-добро образование и здраве".

Реклама

"Мариела мечтае да стане лекар, като още от сега набляга усърдно над химията и биологията, а ние всички ще помогнем да осъществим както нейния блян, така и този на редица други способни и добри ромчета. Това все пак е нашата работа и призвание. Само искам да посоча, че родителите на момиченцето са със средно образование. Майка й е медицински медиатор, баща й шофьор в Пловдив. Не всички роми са еднакви и не всички сме маргинали", категорична е Костадинова. По думите на жената с кауза най-важното е да се разчупят стереотипите, които пречат на общността да върви напред.

"Вие знаете, че всички са срещу нас. Не само ромите обаче са маргинали. Вярно е, че процентът е по-голям, но има хора, които правят всичко възможно да се променят, да се образоват и да живеят пълноценен живот. Доказват го Мариела, нейните родители и още стотици през годините членове на нашата организация, които са живият пример, че интеграцията е възможна, стига да има воля за работа и желание", споделя председателят на "Инди Рома 97".

Всеки ден с десетки деца от Куклен и Пловдив се работи усилено. В извънкласните дейности те се учат на български, математика, художествени дисциплини и уважение към труда. Освен с малчуганите се работи усилено и с техните родители. Всяка седмица на неговите семинари професионалистите беседват с тях относно превенцията на ранното забременяване и бракове, изгражда се устойчива нагласа в семейството към образованието и още куп други неща. Периодично семействата заедно с децата се водят от възпитателите в Пловдив на театър, кино, музей.

"Ние искаме да докажем, че сме на равна нога с всички останали в тази държава, ако ни се даде еднаква възможност. Защото без образование няма работа и без работа няма образование! Поставянето под общ знаменател е много вредно както за ромите, така и за цялото общество. Много пъти съм била заради това да се откажа, но именно деца като Мариела ми дават сили да продължа да се боря в тази тежка битка", заключава с надежда Албена Костадинова.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама