Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7567479 www.bgdnes.bg

БСП: Да не ни пипат петолъчката!

След като Чинията получи $185 000 от САЩ

Туристи вече ще плащат, за да разгледат паметника

Да не ни пипат петолъчката! Така скочиха активисти на БСП, след като стана ясно, че чинията на Бузлуджа ще бъде реставрирана по проект срещу 185 хиляди долара от фондация "Гети".

Реконструкцията на паметника, който от години се превръща в руина, стана един от десетте монумента, които тази година ще получат безвъзмездно финансиране, за да бъдат реставрирани. Работата по проекта ще се извърши от екип от утвърдени български и чуждестранни специалисти, в който ключова роля ще има авторът на паметника - академик Георги Стоилов. Част от проекта е Дора Иванова - български архитект и ръководител на инициативата за опазване на Бузлуджа.

Реклама

Именно опазването на оригиналния вид на чинията притесни социалистите, разказаха активисти на БСП пред "България Днес". Те се притесняват, че проектът, който ще изготви екипът, може да промени визията на паметника. Подкрепи ги и историкът и бивш член на БСП проф. Искра Баева. "Ако го възстановяват, няма как без петолъчката", разясни проф. Баева. Социалисти веднага започнаха да се жалят, че жестът за реконструкция е удар по БСП. "Трябваше ние да си възстановим паметника, нашите родители са го построили", ожали се активистка на столетницата след новината.

Все още не е ясно и кой ще получи колосалната сума от 185 хиляди долара. Паметникът се управлява от област Стара Загора, въпреки че преди време премиерът Бойко Борисов прехвърли на червените паметника. След това обаче преди две години премиерът Огнян Герджиков им я отне и върна на държавна грижа. Парите обаче ще отидат не за "саниране", а за изготвяне на предпроектно проучване и идеен проект. За тази цел ще се създаде дигитална база данни, състоянието на носещата конструкция ще бъде обследвано и ще се изчисли доколко тя може да бъде запазена и как трябва да бъде укрепена. Именно тази част на проекта притеснява най-много БСП, тъй като от партията се опасяват да не се премахне символът от паметника - петолъчката. Кулата с червената звезда е била факт още от първите чертежи за строеж на паметника.

"Кулата с петолъчката я имаше, но идеята на проекта беше друга тогава - кръг с шест подпори. Но това е свято място! За целия народ, за цяла България", коментира създателят на паметника Георги Стоилов. По думите му проектът как да се спаси чинията ще отнеме между половин и една година. Стоилов разкри още, че ще се проучи и как паметникът ще може да се самоиздържа и да носи приходи. Проверка показала, че 94% от туристите били съгласни да плащат входна такса, за да разгледат чинията отвътре. Предвижда се след реставрирането паметникът да стане платен за посещения, разясни още Стоилов.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама