Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7567549 www.bgdnes.bg

Лечителят Владимир Найденов: Няма нелечими болести!

Лек срещу псориазис има, патентовах го и в ЕС

Кой е той

Владимир Найденов е роден през 1947 г. в Пазарджик. Председател е на Националната браншова камара на търговците на едро с лекарства. Магистър-фармацевт е и член на управителните съвети на Българската търговско-промишлена палата, на Стопанската камара, на Международната екологична организация "Леонардо". Найденов е дългогодишен участник в лекоатлетическите маратони в Ню Йорк, а личното му постижение на 42 км и 150 м е 3 ч. и 41 мин. Владимир Найденов е женен, има двама синове.

- Г-н Найденов, вече получихте патента си от ЕС за екстракт от билки, с който успешно лекувате псориазис. Това е успех за България, като се има предвид, че заболяването е нелечимо и има периоди на обостряне, както и ремисии. Колко време работихте над продукта си?

Реклама

- Доста години работих по него. Продуктът е изцяло на билкова основа. Получихме патента за неговата защита след близо 8,5 години труд. Трудно ни дадоха т.нар. разрешително, опитваха се с месеци да търсят алгоритъма на продукта, за да разкрият тайната ми на лечение, но не успяха. Дори една английска фирма закупи осем кг от крайния билков вариант с идеята да го изследва и разбере как се е получил, но нищо не откри. На място ми задаваха какви ли не въпроси относно извлека, но накрая можем да се поздравим с този патент. Няма химия в него, от екологично чисти билки е направен и е без странични действия.

- Освен самия продукт какво включва комплексното лечение на болните?

- Ние не лекуваме като Кашпировски - с един сеанс стотици едновременно. Подходът ни към всеки пациент е строго индивидуален, съобразен с конкретните особености. На всеки 15 дни проверяваме как върви лечението. Освен вътрешни лекарства и мазила задължително е спазването на диета, напълно здравословна и осъществима. Трябва да се избягват кафе, цигари, алкохол, газирани напитки, свинско и изобщо тлъстото месо. Никакво пържено, само варено и печено и колкото може повече плодове и зеленчуци с някои малки изключения от тях - малини, къпини, киви и подобни. Препоръчваме повече движение, по-малко стрес.

- Откъде тръгна идеята за този продукт?

- Преди години с един колега Драган Чирич работихме и той ме помоли да направим мехлем за внучката му, която е с акне. Започнахме с различни литературни справки и близо година смесвахме комбинации, докато стигнем до тази рецептура. После патентовахме изготвения продукт в България и сега вече имаме издаден и защитен и патент от Европейския съюз. Тайната в продукта е извлекът, който се получава от различните билки. Той така е ситуиран в цялата схема, че техните вещества взаимно да се подпомагат. Междувременно съвсем скоро голям фармацевтичен гигант ми предложи 15 млн. да им продам патента. Отказах. 216 милиона души в света боледуват от псориазис, а те искат, като го купят патента, да спрат продукта ми, за да не се конкурира с техните кортизонови препарати, с които лекуват псориазис. Вярно е, че за България това са много пари, но не се съгласих в името на тези болни хора, на които знам колко им е трудно.

- Само с кортизонови препарати ли се лекува традиционно псориазисът?

- Да, особено у нас, а кортизонът е много опасен за организма, той се изчиства за 11 години от тялото. През 1986 г. двама кандидати за Нобелова награда отричат приложението на кортизоните в дерматологията, но ние тук продължаваме да използваме старите знания още от професорите, които са ни учили на тях, а иновации не прилагаме.

- Странно е да сте учили традиционна медицина, а да работите повече с билкови продукти.

- Не е странно! От билките е започнала и традиционната медицина. Природата е създала за всяка болка билка. В нашата фармацевтична промишленост от години не е имало нов продукт, само се въртят старите. Хората постоянно правят иновации и включват повече изчистени лечебни средства. Иначе аз имам около девет патента, все неща, които са иновации в лечението на заболявания.

Реклама

- Сироп срещу простудни заболявания имате, разработен преди години на десетото изложение на научно-техническото творчество на младежта (ТНТМ), патентовахте ли го?

- Не, това беше един от първите ми продукти на билкова основа. Наградиха го със златен медал. После една лаборатория го открадна, патентова го и досега го произвежда. След това направих т.нар. мексикански очила, с които се чете по-лесно от хора с висок диоптър. И тях не съм патентовал, но и за тях ме наградиха със златен медал. Иначе в екип сме създатели на т.нар. "стеноки" - това е бързо писане на машина, с което на световния конкурс в Амстердам нашата Петя стана световен шампион. Тогава бихме и американската стенописна машина, която първо пишеше със символи, после преработва и тогава е готова с крайния текст. А ние нашата я направихме посредством срички и излизаше направо в готов вид целият текст. Помня, че тогава ген. Семерджиев опита да придвижи това изобретение напред, но нещата се разсъхнаха.

- Фреш продуктите, съдържащи билки, които да се разтварят в устата, ако нямаме вода, тях патентовахте ли?

- Да. Основният ни довод беше, че невинаги можеш да имаш вода подръка, а така във ефервесцентната форма ги слагаш в устата и те се топят. Направихме и такива билкови бонбони, които бързо се усвояват от организма с алое и други билки в зависимост от това какво точно ви боли, бързо да се получи облекчението, ако не разполагате с течност да ги преглътнете. Хората са много доволни и от един наш мехлем за възстановяване на хирургически и варикозни рани, на декубитус от залежаване. Много са нещата, с които се занимавам.

- Има ли нелечими болести, както се изразява традиционната медицина, г-н Найденов?

- Не, няма! Преди повече от 25 г. двама американски учени от Агенцията за лекарствени средства откриват в Амазония една билка, която за три месеца ликвидира повечето видове рак. След като публикуват работата си, единият по незнайни причини умира, а другият си отива в катастрофа. Не искам да звуча конспиративно, но е факт, че мафия има. Защото, както се изразяват големите фармацевтични компании - ние не правим лекарства за лекуване, а за поддържане на хората. Един вид карат те да ставаш зависим от тях и да си купуваш продуктите им, но не те лекуват. Това е.

- Разкажете за телемедицината и вашите открития там.

- Ще го кажа простичко, за да ме разберат. От 2006 г. с колега сме разработили т.нар. телемедицински продукт, за който дори имаме патент. Предлагаме в личните ни карти, които сега разполагат с десет "писти" за лични данни, да се пуснат още две, в които да се впише цялата здравна характеристика на пациента. Пример - става ви лошо, звъните на тел. 112. В линейката докторите взимат личната ви карта и чрез четеца, на който е записан здравният ви статус, плюс инжекции, имунизации, всичко, което ви е направено от дете, се вижда от какво страдате и как сте били лекувани. Информацията се изпраща до болницата и докато пристигнете в нея, вече се знае какъв ви е проблемът, без да се чака тепърва да ви правят здравни картини. Освен това, ако сте в провинцията и няма кардиохирург, с тази карта да можете да се свържете с доктор "хикс", специалист и той да сподели на лекуващия ви как да се процедира с вашето заболяване. Не е толкова трудно да се направи това. И знаете ли, сега може и да ви шокирам, но наши представители са разговаряли с представители на Бил Гейтс в Щатите и те са проявили интерес, готови са били да ни съдействат, но им трябва доказателство, че държавата стои зад нас в тази иновация. Досега нито един министър на здравеопазването не ни е обърнал внимание.

За поръчка на книгата "Лечителите на България" на www.trud.cc

Телефон за връзка с Владимир

Найденов: 0898 599-590

Реклама
Реклама
Реклама