Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7568583 www.bgdnes.bg

Мишо Вандала оправдан за убийството на Шмид

Свидетели срещу Йоско мрат като мухи

Красимир Гочев и Хрисим Хрисимов очистени, след като заковават Костинбродския

Оправдан на втора инстанция е Михаил Туцов - Мишо Вандала, сочен за убиец на Красимир Гочев-Шмид! Софийският окръжен съд даде 20 години затвор на обвинения, но през март т.г. апелативните магистрати отменят присъдата и го оневиняват, научи "България Днес".

Реклама

Шмид е първият свидетел, намерил смъртта си, след като проговаря срещу гангстера от село Безден Йосиф Йосифов - Йоско Костинбродския. Гочев е свидетелствал срещу небезизвестния Йоско Костинбродския и е напълно възможно отговори за убийството да се търсят именно около Йоско, заявяват лаконично от прокуратурата. Пропелият 34-годишен мъж е убит минути след 22 часа на 20 май 2014 г. в Своге. Покосяват го 6 изстрела от автомат "Калашников".

Легално Шмид се занимавал с дърводобив и продажба на автомобили. В мотивите си магистратите признават, че жертвата е забъркана във враждата между два ромски клана, намесени са Любо Къдравия, към когото гравитирали Йоско Костинбродския и Иван Може, а от другата страна били Ицо Папата и Шмид. Съперничеството между двете групи било на "бизнес" основа - кой да контролира пазара на наркотици и проституция в региона.

Конкретни прояви на войната между двете фамилии били побой, нанесен от Шмид върху сина на Йоско, ограбването и оскверняване на гробовете на майката и чичото на Къдравия по поръчка на Шмид, които предизвикали ответна реакция. Любо Къдравия е задържан през 2012 г. за подготовка на убийства, а Шмид си дал сметка, че е поръчан. Разбрал, че за живота му вече са платени пари и го грози непосредствена опасност от покушение.

Предупрежденията за живота му ставали все по-интензивни между 2011 и 2014 г. Близките му дори разказали за случай край автомивка, където били спрели две коли, а Шмид отишъл да види кой иска да го гърми. Според него основните му врагове били Любо Къдравия и Йоско Костинбродския. "Краси ми сподели, че не го е страх от Любо циганина, защото може и да има пари, но е страхлив, но Йоско е голяма беля и може да го убие", разказва авер на Шмид.

Месец преди убийството Шмид започва да се чувства некомфортно, под напрежение, тревожил се за нещо, започнал да забравя, не чувал, като му се говори, спомнят си негови познати. Десет дни преди покушението служител на кино "Арена Запад" чува, че Красимир Гочев е поръчан и скоро ще бъде ликвидиран. "Това са глупости, не се притеснявай", отвърнал Шмид. Разследващ журналист, разпитан по случая, твърди, че са платени 50 хил. евро за главата на мишената.

Реклама

Михаил Туцов - Мишо Вандала става заподозрян, тъй като дни след убийството на Шмид си купува джип „Ауди Q7“ за 30 бона. Според разследващите произходът на парите не е доказан. Освен това Вандала е закован по куцукащата си походка от един анонимен свидетел под номер 1 и двама очевидци, които се намират в паркирана кола на метри от местопрестъплението. Свидетелите разказват как извършителят приближил към жертвата си с куфарче в едната ръка и оръжие в другата. Стрелял няколко пъти и се оттеглил бързо, придвижвайки се с особена походка, подскачайки, като различните свидетели оприличават на скокове на сърничка или маймуна.

През 2000 г. Мишо Вандала претърпял катастрофа, счупил си таза и си изкълчил тазобедрената става. Левият му крак останал по-скован, което водело до леко провлачване на крака и по-рязко стъпване на ходилото. При забързан ход тези промени се възприемат като подклякане или подскачане, уточняват вещи лица по делото. Те обясняват, че подсъдимият може да бъде разпознат от свидетелите при следствен експеримент, но няма как да бъде накаран сам да тича, за да се разобличи.

Апелативният съд отказва да се съгласи с първата инстанция, че авторството на убийството е установено по непораждащ съмнение начин и чрез верига от доказателства. Анонимният свидетел разказва, че мястото на убийството било добре осветено от улични лампи и видял лицето на стрелеца. Очевидците от колата се кълнат, че било тъмно, а килърът бил с шапка или маска. Противоречия има и относно външния му вид - едните го описват като слаб, с издължено лице, а мистериозният свидетел - като едър.

Съдиите отбелязват, че няма нито едно доказателство, което да подкрепи думите на анонимния свидетел. Те изтъкват, че присъдата не може да почива само на показания на свидетел с тайна самоличност. Магистратите не изключват и евентуална заинтересованост на тайния свидетел. Възможно е зад статута на анонимен свидетел да се крие не лице, което добросъвестно съдейства на разследването, а такова, което го манипулира незаконосъобразно, коментират съдиите. Заради оправдателната присъда е отхвърлен искът за 250 бона кръвнина, предявен от детето на Шмид.

Само няколко месеца след покушението разследващи се похвалиха на пресконференция, че са открили убиеца на Шмид. Оказва се, че доказателствата не стигат, за да издържат в съда. Решението на Върховния касационен съд ще покаже дали убийството на Шмид ще остане неразкрито.

Няма данни и за душманина на друг свидетел срещу Йоско - Хрисим Хрисимов. Той издъхва от куршум, пратен му от неизвестен килър в началото на декември 2014 г. Атентатът става пред частния клуб на жертвата в столичния кв. "Банишора". Там 53-годишният Хрисим е надупчен с 8 куршума, докато изхвърля кошчето от заведението си.

Хрисимов е сочен като организатор на канал за наркотици с участието на шафнери от международните влакове, които минават през България. Разследващите подозират, че трасето за контрабандата се контролирало от Йоско, като по-голямата част от стоката е изнасяна за чужди пазари. Смята се, че участниците в схемата използвали клуба на бившите шафнери, където да се отчитат.

Основният мотив за покушението на Хрисимов според разследващите е свързан с разобличаване на бандата на Костинбродския. Хрисим проговаря срещу Йоско и хората му още през 2003 г. Дава важни подробности, свързани с разстрела на Филип Найденов-Фатик през същата година. Признава, че именно той е осигурил колата, от която килърите открили стрелба по мерцедеса на Фатик, и наел къща в Банкя, ползвана за база от гангстерите. Въпреки разкритията уликите не стигат Костинбродския и аверите му да бъдат осъдени за екзекуцията. Свидетелските показания не се подкрепят от други доказателства.

Твърди се, че още по време на разследването срещу групата прокуратурата е осигурила защита на Хрисим Хрисимов. Пред държавното обвинение той споделя, че е бил заплашван да оттегли показанията си срещу Йоско и компания по делото, по което са оправдани. След влизането на делото "Килърите 4" в съда Хрисимов се е явил в залата на Темида на 19 ноември 2014 г. - броени дни преди да бъде убит, за да даде отново показания за убийството на Фатик и други престъпления на бандата. Пред магистратите той заявява, че е с държавна охрана заради опасенията си да не бъде убит от Костинбродския и бригадата му. По делото няма данни Хрисимов да е бил със статут на защитен свидетел, уточняват от съда.

Дежурни свидетели

Приживе самият Красимир Гочев-Шмид твърди, че Ивайло Тодоров-Близнака и брат му Игор са били притиснати да свидетелстват от един от най-близките хора на Йоско и сина му Иван - Пламен Симеонов-Пуйката. Разследващите няколко пъти прибягват до услугите на дежурния свидетел Близнака, който пропява и по дела срещу други престъпни организации. Той споделя как Шмид и Красимир Цанов-Будин воювали с Йоско Костинбродския за пазара на дрога в някои столични квартали, в Своге и Костинброд. Близнака свидетелства още, че Шмид е поръчал убийството на Костинбродския, но нещо се объркало и лидерът на "Килърите 4" останал жив.

Реклама
Реклама
Реклама