Мишо Вандала оправдан за убийството на Шмид

Приятел
Автор: БД Онлайн

Мишо Вандала оправдан за убийството на Шмид

Убийството на Красимир Гочев-Шмид може да остане неразкрито

Свидетели срещу Йоско мрат като мухи

Красимир Гочев и Хрисим Хрисимов очистени, след като заковават Костинбродския

Оправдан на втора инстанция е Михаил Туцов - Мишо Вандала, сочен за убиец на Красимир Гочев-Шмид! Софийският окръжен съд даде 20 години затвор на обвинения, но през март т.г. апелативните магистрати отменят присъдата и го оневиняват, научи "България Днес".

Шмид е първият свидетел, намерил смъртта си, след като проговаря срещу гангстера от село Безден Йосиф Йосифов - Йоско Костинбродския. Гочев е свидетелствал срещу небезизвестния Йоско Костинбродския и е напълно възможно отговори за убийството да се търсят именно около Йоско, заявяват лаконично от прокуратурата. Пропелият 34-годишен мъж е убит минути след 22 часа на 20 май 2014 г. в Своге. Покосяват го 6 изстрела от автомат "Калашников".

Легално Шмид се занимавал с дърводобив и продажба на автомобили. В мотивите си магистратите признават, че жертвата е забъркана във враждата между два ромски клана, намесени са Любо Къдравия, към когото гравитирали Йоско Костинбродския и Иван Може, а от другата страна били Ицо Папата и Шмид. Съперничеството между двете групи било на "бизнес" основа - кой да контролира пазара на наркотици и проституция в региона.

Конкретни прояви на войната между двете фамилии били побой, нанесен от Шмид върху сина на Йоско, ограбването и оскверняване на гробовете на майката и чичото на Къдравия по поръчка на Шмид, които предизвикали ответна реакция. Любо Къдравия е задържан през 2012 г. за подготовка на убийства, а Шмид си дал сметка, че е поръчан. Разбрал, че за живота му вече са платени пари и го грози непосредствена опасност от покушение.

Предупрежденията за живота му ставали все по-интензивни между 2011 и 2014 г. Близките му дори разказали за случай край автомивка, където били спрели две коли, а Шмид отишъл да види кой иска да го гърми. Според него основните му врагове били Любо Къдравия и Йоско Костинбродския. "Краси ми сподели, че не го е страх от Любо циганина, защото може и да има пари, но е страхлив, но Йоско е голяма беля и може да го убие", разказва авер на Шмид.

Месец преди убийството Шмид започва да се чувства некомфортно, под напрежение, тревожил се за нещо, започнал да забравя, не чувал, като му се говори, спомнят си негови познати. Десет дни преди покушението служител на кино "Арена Запад" чува, че Красимир Гочев е поръчан и скоро ще бъде ликвидиран. "Това са глупости, не се притеснявай", отвърнал Шмид. Разследващ журналист, разпитан по случая, твърди, че са платени 50 хил. евро за главата на мишената.

Михаил Туцов - Мишо Вандала става заподозрян, тъй като дни след убийството на Шмид си купува джип „Ауди Q7“ за 30 бона. Според разследващите произходът на парите не е доказан. Освен това Вандала е закован по куцукащата си походка от един анонимен свидетел под номер 1 и двама очевидци, които се намират в паркирана кола на метри от местопрестъплението. Свидетелите разказват как извършителят приближил към жертвата си с куфарче в едната ръка и оръжие в другата. Стрелял няколко пъти и се оттеглил бързо, придвижвайки се с особена походка, подскачайки, като различните свидетели оприличават на скокове на сърничка или маймуна.

През 2000 г. Мишо Вандала претърпял катастрофа, счупил си таза и си изкълчил тазобедрената става. Левият му крак останал по-скован, което водело до леко провлачване на крака и по-рязко стъпване на ходилото. При забързан ход тези промени се възприемат като подклякане или подскачане, уточняват вещи лица по делото. Те обясняват, че подсъдимият може да бъде разпознат от свидетелите при следствен експеримент, но няма как да бъде накаран сам да тича, за да се разобличи.

Апелативният съд отказва да се съгласи с първата инстанция, че авторството на убийството е установено по непораждащ съмнение начин и чрез верига от доказателства. Анонимният свидетел разказва, че мястото на убийството било добре осветено от улични лампи и видял лицето на стрелеца. Очевидците от колата се кълнат, че било тъмно, а килърът бил с шапка или маска. Противоречия има и относно външния му вид - едните го описват като слаб, с издължено лице, а мистериозният свидетел - като едър.

Съдиите отбелязват, че няма нито едно доказателство, което да подкрепи думите на анонимния свидетел. Те изтъкват, че присъдата не може да почива само на показания на свидетел с тайна самоличност. Магистратите не изключват и евентуална заинтересованост на тайния свидетел. Възможно е зад статута на анонимен свидетел да се крие не лице, което добросъвестно съдейства на разследването, а такова, което го манипулира незаконосъобразно, коментират съдиите. Заради оправдателната присъда е отхвърлен искът за 250 бона кръвнина, предявен от детето на Шмид.

Само няколко месеца след покушението разследващи се похвалиха на пресконференция, че са открили убиеца на Шмид. Оказва се, че доказателствата не стигат, за да издържат в съда. Решението на Върховния касационен съд ще покаже дали убийството на Шмид ще остане неразкрито.

Няма данни и за душманина на друг свидетел срещу Йоско - Хрисим Хрисимов. Той издъхва от куршум, пратен му от неизвестен килър в началото на декември 2014 г. Атентатът става пред частния клуб на жертвата в столичния кв. "Банишора". Там 53-годишният Хрисим е надупчен с 8 куршума, докато изхвърля кошчето от заведението си.

Хрисимов е сочен като организатор на канал за наркотици с участието на шафнери от международните влакове, които минават през България. Разследващите подозират, че трасето за контрабандата се контролирало от Йоско, като по-голямата част от стоката е изнасяна за чужди пазари. Смята се, че участниците в схемата използвали клуба на бившите шафнери, където да се отчитат.

Основният мотив за покушението на Хрисимов според разследващите е свързан с разобличаване на бандата на Костинбродския. Хрисим проговаря срещу Йоско и хората му още през 2003 г. Дава важни подробности, свързани с разстрела на Филип Найденов-Фатик през същата година. Признава, че именно той е осигурил колата, от която килърите открили стрелба по мерцедеса на Фатик, и наел къща в Банкя, ползвана за база от гангстерите. Въпреки разкритията уликите не стигат Костинбродския и аверите му да бъдат осъдени за екзекуцията. Свидетелските показания не се подкрепят от други доказателства.

Твърди се, че още по време на разследването срещу групата прокуратурата е осигурила защита на Хрисим Хрисимов. Пред държавното обвинение той споделя, че е бил заплашван да оттегли показанията си срещу Йоско и компания по делото, по което са оправдани. След влизането на делото "Килърите 4" в съда Хрисимов се е явил в залата на Темида на 19 ноември 2014 г. - броени дни преди да бъде убит, за да даде отново показания за убийството на Фатик и други престъпления на бандата. Пред магистратите той заявява, че е с държавна охрана заради опасенията си да не бъде убит от Костинбродския и бригадата му. По делото няма данни Хрисимов да е бил със статут на защитен свидетел, уточняват от съда.

Дежурни свидетели

Приживе самият Красимир Гочев-Шмид твърди, че Ивайло Тодоров-Близнака и брат му Игор са били притиснати да свидетелстват от един от най-близките хора на Йоско и сина му Иван - Пламен Симеонов-Пуйката. Разследващите няколко пъти прибягват до услугите на дежурния свидетел Близнака, който пропява и по дела срещу други престъпни организации. Той споделя как Шмид и Красимир Цанов-Будин воювали с Йоско Костинбродския за пазара на дрога в някои столични квартали, в Своге и Костинброд. Близнака свидетелства още, че Шмид е поръчал убийството на Костинбродския, но нещо се объркало и лидерът на "Килърите 4" останал жив.

Проверяват шивашки цехове за жертвите край Негован

Проверяват шивашки цехове за жертвите край Негован

Убитите нямат роднинска връзка Откритите дрехи в бидоните са евтини, произведени са преди 4-5 години Шивашки цехове и пазари са на мушката на криминалисти, разследващи двата разчленени трупа край Негован, научи "България Днес". Вече седмица от полицията не могат да разкрият самоличността на телата, намерени натъпкани в бидони край водоема на

Нищят Миню Стайков за фиктивен износ на брашно

Нищят Миню Стайков за фиктивен износ на брашно

Тирове със стоки минавали границата само на хартия заради схеми с ДДС Дело за митнически далавери през ГКПП "Кардам" от 2009 г. изискано от спецобвинението Далавери с фиктивен износ на зърно и брашно през ГКПП "Кардам" отпреди 10 години се нищят по делото срещу Миню Стайков! Към разследването срещу алкохолния бос за данъчни престъпления е изискан

Демби осъден да плаща за превоз

Демби осъден да плаща за превоз

С присъда заради неизпълнен договор се е уредила фирма на героя от ъндърграунда Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". С решение на Пловдивския районен съд Демби се задължава да изплати принудително 5398,09 лева главница заедно с натрупаните лихви и съдебни разноски за още над хиляда лева на местно транспортно дружество.

Ексхумират Дилинджър, предаден от Анна Акълиева

Ексхумират Дилинджър, предаден от Анна Акълиева

Ексхумация на тялото на легендарния банков обирждия Джон Дилинджър ще бъде направена през септември. Трупът му ще бъде изровен, за да се установи неговата самоличност. Гангстерът е направен на решето през 1934 г., след като влюбената в него българка Анна Акълиева го предава. До ден днешен се носят легенди за истината около смъртта му.

Мнения

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

След ухапване от комар! Обезобразяват дете в Червен бряг

След ухапване от комар! Обезобразяват дете в Червен бряг

3-годишната Евелин с тежка инфекция и изгаряния Тежка инфекция и изгаряния получава дете след ухапване от комар в Червен бряг, научи "България Днес"! Част от кожата на лявата ръка на малката Евелин почти липсва. Майката на 3-годишното момиченце обвинява лекарите в Червен бряг в некомпетентност. Историята е от началото на месеца.

10 лева за непрани дамски гащи

10 лева за непрани дамски гащи

10 лева броят фетишисти, за да си купят носени и непрани дамски гащи. Ароматният бизнес набира популярност в платформите за онлайн търговия, а скандалните обяви зачестяват през последните месеци. "Гащичките ми са напоени със соковете ми и са с неустоимо възбуждащ аромат", гласи една от най-провокативните реклами,

Ексхумират Дилинджър, предаден от Анна Акълиева

Ексхумират Дилинджър, предаден от Анна Акълиева

Ексхумация на тялото на легендарния банков обирждия Джон Дилинджър ще бъде направена през септември. Трупът му ще бъде изровен, за да се установи неговата самоличност. Гангстерът е направен на решето през 1934 г., след като влюбената в него българка Анна Акълиева го предава. До ден днешен се носят легенди за истината около смъртта му.

Шефът на "Канарите"
плаща хиляди на икона

Шефът на "Канарите" плаща хиляди на икона

Атанас Стоев дал обет преди 39 години Хиляди левове е дарил на бачковската чудотворна икона на Пресвета Богородица лидерът и основател на оркестър "Канарите" Атанас Стоев! Музикантът дава обет преди четири десетилетия, че всяка година ще свири в Бачково и със събраните средства ще подпомага съхранението на светинята.

Тотомилионерът от Перник 
жени сина си Жоро

Тотомилионерът от Перник жени сина си Жоро

Перник тръпне в очакване на светско събитие №1 в града за годината! Тотомилионерът Росен Русимов жени големия си син Жоро за красивата Джули. Квартал "Монте Карло" ще похарчи своя най-търсен ерген в събота, 24 август, със сватба, за която дълго ще се пише и говори, разкриват организаторите на тържеството.

Кървави заплахи преди боя на "Герена"

Кървави заплахи преди боя на "Герена"

Пребитият служител на "Левски" Цветан Вълчев е получавал заплахи отдавна, научи "България Днес". Те са били отправени от определена фенска групировка заради работата му в клуба. Първите подобни атаки към него са отпреди повече от година и половина, когато собственик беше Спас Русев. В основата са продажбата на рекламни продукти на "Левски".

Горещи спасителки на плажа!

Горещи спасителки на плажа!

Дениз и Елица са секси морските патрули на "България Днес" Снимки: Ивайло ПЕТРОВ www.ivaylopetrovphotography.eu Черната и русата! Не една, а две горещи спасителки на плажа бдят за спокойствието на народа. И особено за мъжката част. Дениз Хайрула и Елица Младенова са секси морските патрули на "България Днес",

Изродът Мартин млатил Криси с камък в главата

Изродът Мартин млатил Криси с камък в главата

Детето издъхнало от тежка черепно-мозъчна травма С камък е смазал главата на малката Кристин жестокият килър Мартин Трифонов от сливенското село Сотиря. От жестоките удари мозъкът на детето буквално е станал на пихтия. Счупени са били почти всичките й ребра, имала е тежки разкъсвания. Тези смразяващи кръвта детайли станаха ясни от резултатите от

Призрак пази имането на Вълчан войвода

Призрак пази имането на Вълчан войвода

В родното му село Осеновлаг! Проклятие тегне над заровените жълтици Призрак без глава пази имането на Вълчан войвода край родното му село Осеновлаг. Това разказаха пред "България Днес" местни жители по време на събора в чест на легендарния хайдутин. Малкото населено място е сгушено под връх Козница в Ржана планина,

Демби осъден да плаща за превоз

Демби осъден да плаща за превоз

С присъда заради неизпълнен договор се е уредила фирма на героя от ъндърграунда Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". С решение на Пловдивския районен съд Демби се задължава да изплати принудително 5398,09 лева главница заедно с натрупаните лихви и съдебни разноски за още над хиляда лева на местно транспортно дружество.

Най-коментирани

10 лева за непрани дамски гащи

10 лева за непрани дамски гащи

10 лева броят фетишисти, за да си купят носени и непрани дамски гащи. Ароматният бизнес набира популярност в платформите за онлайн търговия, а скандалните обяви зачестяват през последните месеци. "Гащичките ми са напоени със соковете ми и са с неустоимо възбуждащ аромат", гласи една от най-провокативните реклами,

След ухапване от комар! Обезобразяват дете в Червен бряг

След ухапване от комар! Обезобразяват дете в Червен бряг

3-годишната Евелин с тежка инфекция и изгаряния Тежка инфекция и изгаряния получава дете след ухапване от комар в Червен бряг, научи "България Днес"! Част от кожата на лявата ръка на малката Евелин почти липсва. Майката на 3-годишното момиченце обвинява лекарите в Червен бряг в некомпетентност. Историята е от началото на месеца.

Ексхумират Дилинджър, предаден от Анна Акълиева

Ексхумират Дилинджър, предаден от Анна Акълиева

Ексхумация на тялото на легендарния банков обирждия Джон Дилинджър ще бъде направена през септември. Трупът му ще бъде изровен, за да се установи неговата самоличност. Гангстерът е направен на решето през 1934 г., след като влюбената в него българка Анна Акълиева го предава. До ден днешен се носят легенди за истината около смъртта му.

Химическата кастрация спира педофила

Химическата кастрация спира педофила

Химическата кастрация като наказание за сексуално насилие и педофилия стана обсъждана тема през последните дни. След бруталното убийство и блудство над 7-годишната Кристин от 21-годишния Мартин Трифонов в сливенското село Сотиря от ВМРО предложиха и у нас химическата кастрация да бъде наказание за извергите.

Капитанката на националките Дора Рангелова: Шиникова узря за големия тенис

Капитанката на националките Дора Рангелова: Шиникова узря за големия тенис

Впечатлена съм от нейната борбеност и целеустременост "Изабелла Шиникова узря за голеия тенис", обяви капитанът на женския национален отбор по тенис Дора Рангелова. Българката направи изключителен обрат срещу 104-ата в света Аранча Рус (Хол) след 1:6, 6:4, 6:1 в I кръг от квалификациите на Откритото първенство на САЩ. Двубоят продължи 1.41 ч.

Николета Лозанова и сестра й се препичат по монокини

Николета Лозанова и сестра й се препичат по монокини

Николета Лозанова сподели провокативен кадър със сестра си в инстаграм. Двете са се излегнали по монокини край басейн в популярен комплекс. Само за 4 часа снимката събра над 18 000

Изродът Мартин млатил Криси с камък в главата

Изродът Мартин млатил Криси с камък в главата

Детето издъхнало от тежка черепно-мозъчна травма С камък е смазал главата на малката Кристин жестокият килър Мартин Трифонов от сливенското село Сотиря. От жестоките удари мозъкът на детето буквално е станал на пихтия. Счупени са били почти всичките й ребра, имала е тежки разкъсвания. Тези смразяващи кръвта детайли станаха ясни от резултатите от

Горещи спасителки на плажа!

Горещи спасителки на плажа!

Дениз и Елица са секси морските патрули на "България Днес" Снимки: Ивайло ПЕТРОВ www.ivaylopetrovphotography.eu Черната и русата! Не една, а две горещи спасителки на плажа бдят за спокойствието на народа. И особено за мъжката част. Дениз Хайрула и Елица Младенова са секси морските патрули на "България Днес",

Тотомилионерът от Перник 
жени сина си Жоро

Тотомилионерът от Перник жени сина си Жоро

Перник тръпне в очакване на светско събитие №1 в града за годината! Тотомилионерът Росен Русимов жени големия си син Жоро за красивата Джули. Квартал "Монте Карло" ще похарчи своя най-търсен ерген в събота, 24 август, със сватба, за която дълго ще се пише и говори, разкриват организаторите на тържеството.

Новият филм за Джеймс Бонд ще се казва
"Няма време да умра"

Новият филм за Джеймс Бонд ще се казва "Няма време да умра"

25-ият филм за Джеймс Бонд ще е озаглавен "Няма време да умра", съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес, цитирани от БТА. Продуцентите уточниха, че филмът ще се появи по екраните във Великобритания на 3 април следващата година и в САЩ на 8 април. В новия филм на режисьора Кари Фукунага ролята на шпионина на Нейно Величество отново се изпълнява от

Галерия: Как световните лидери пристигнаха за срещата на Г-7 в Биариц

Галерия: Как световните лидери пристигнаха за срещата на Г-7 в Биариц

Германският канцлер Ангела Меркел пристигна в събота във френския Биариц на срещата на върха на Г7, предава TACC, цитирана от "Фокус". Преди откриването на форума тя ще проведе двустранни разговори с френския президент Еманюел Макрон, съобщиха от германското правителство пред репортери. Възможно е канцлерът и президентът преди всичко да обсъдят

При ядрения инцидент в Русия вероятно е
имало две експлозии

При ядрения инцидент в Русия вероятно е имало две експлозии

Експлозията, отнела живота на петима руски учени по време на изпитание на ракетен двигател по-рано този месец, е била последвана от втори взрив два часа по-късно, вероятния източник на последвалото повишаване на радиацията.Това заяви норвежката изследователска фондация Норсар, цитирана от Ройтерс и БТА

Шиникова отпадна на US Open

Шиникова отпадна на US Open

Изабелла Шиникова загуби срещата си в третия кръг на квалификациите преди Откритото първенство по тенис на САЩ. Българката падна с 1:6, 3:6 срещу Ана Богдан, предаде БНР. Румънката, заемаща 147-мо място в световната ранглиста, постигна общо пет пробива срещу само един в полза на 27-годишната софиянка в срещата, която продължи едва 53 минути.

Сицилианска примка за свити 30 бона

Сицилианска примка за свити 30 бона

Бизнесмен и приятелката му оковани с железа и изхвърлени живи в река Камчия заради дълг към Краля на скрапа Невърнат дълг от едва 30 хиляди лева става причина за отвличане и последвало жестоко убийство в стила на италианската мафия на бизнесмена Венцислав Евтимов и неговата секретарка и интимна приятелка Димитринка Пекова.

"Форбс": За втора година Скарлет Йохансон е най-скъпо платената актриса в света

"Форбс": За втора година Скарлет Йохансон е най-скъпо платената актриса в света

Американската кинозвезда Скарлет Йохансон и тази година остава най-скъпо платената актриса в света, според публикуваната в сряда класацията на сп. "Форбс", предаде Франс прес. Неравенствата в заплащането на актьорите и актрисите обаче се запазват в полза на мъжете: въпреки спечелените 56 милиона долара (от юни 2018 до юни 2019 г.

Проверяват шивашки цехове за жертвите край Негован

Проверяват шивашки цехове за жертвите край Негован

Убитите нямат роднинска връзка Откритите дрехи в бидоните са евтини, произведени са преди 4-5 години Шивашки цехове и пазари са на мушката на криминалисти, разследващи двата разчленени трупа край Негован, научи "България Днес". Вече седмица от полицията не могат да разкрият самоличността на телата, намерени натъпкани в бидони край водоема на

Мъж съсече жена си в Петрич със секира

Мъж съсече жена си в Петрич със секира

Мъж наръга жена в Петрич. Инцидентът стана днес около обяд в дома на семействотo. При битов скандал съпругът съсякъл със секира жена си в областта на гръдния кош и ръката, съобщи "Струма". Тя е транспортирана с линейка до приемния блок на петричката болница в много тежко състояние. Пострадалата е Невена Т. на 41 години. На място има полиция.

Нищят Миню Стайков за фиктивен износ на брашно

Нищят Миню Стайков за фиктивен износ на брашно

Тирове със стоки минавали границата само на хартия заради схеми с ДДС Дело за митнически далавери през ГКПП "Кардам" от 2009 г. изискано от спецобвинението Далавери с фиктивен износ на зърно и брашно през ГКПП "Кардам" отпреди 10 години се нищят по делото срещу Миню Стайков! Към разследването срещу алкохолния бос за данъчни престъпления е изискан

Дядо Влайчо оцелява под метеорит

Дядо Влайчо оцелява под метеорит

Взривява се в двора на комшия в родното му село Пророкът дядо Влайчо оцелява под метеорит, който прелита над главата му и се взривява над него. Това се случва в родното му село Коньово, Новозагорско, и е отразено в доклади на учени. Случката се разиграва малко повече от 2 часа след полунощ на 26 май 1931 година. Пада се вторник, небето е ясно.

Елизабета отряза Бриаторе

Елизабета отряза Бриаторе

Бившият шеф на тима от Формула 1 "Бенетон" Флавио Бриаторе бе жестоко отрязан от Елизабета Грегорачи. Красавицата няма никакво намерение да се събира с него въпреки затоплянето в отношенията им. Красивата моделка отново е сама. Тя се раздели с последния си приятел Франческо Бетуци. В последно време Елизабета и Флавио често могат бъдат забелязани