Мишо Вандала оправдан за убийството на Шмид

Приятел
Автор: БД Онлайн

Мишо Вандала оправдан за убийството на Шмид

Убийството на Красимир Гочев-Шмид може да остане неразкрито

Свидетели срещу Йоско мрат като мухи

Красимир Гочев и Хрисим Хрисимов очистени, след като заковават Костинбродския

Оправдан на втора инстанция е Михаил Туцов - Мишо Вандала, сочен за убиец на Красимир Гочев-Шмид! Софийският окръжен съд даде 20 години затвор на обвинения, но през март т.г. апелативните магистрати отменят присъдата и го оневиняват, научи "България Днес".

Шмид е първият свидетел, намерил смъртта си, след като проговаря срещу гангстера от село Безден Йосиф Йосифов - Йоско Костинбродския. Гочев е свидетелствал срещу небезизвестния Йоско Костинбродския и е напълно възможно отговори за убийството да се търсят именно около Йоско, заявяват лаконично от прокуратурата. Пропелият 34-годишен мъж е убит минути след 22 часа на 20 май 2014 г. в Своге. Покосяват го 6 изстрела от автомат "Калашников".

Легално Шмид се занимавал с дърводобив и продажба на автомобили. В мотивите си магистратите признават, че жертвата е забъркана във враждата между два ромски клана, намесени са Любо Къдравия, към когото гравитирали Йоско Костинбродския и Иван Може, а от другата страна били Ицо Папата и Шмид. Съперничеството между двете групи било на "бизнес" основа - кой да контролира пазара на наркотици и проституция в региона.

Конкретни прояви на войната между двете фамилии били побой, нанесен от Шмид върху сина на Йоско, ограбването и оскверняване на гробовете на майката и чичото на Къдравия по поръчка на Шмид, които предизвикали ответна реакция. Любо Къдравия е задържан през 2012 г. за подготовка на убийства, а Шмид си дал сметка, че е поръчан. Разбрал, че за живота му вече са платени пари и го грози непосредствена опасност от покушение.

Предупрежденията за живота му ставали все по-интензивни между 2011 и 2014 г. Близките му дори разказали за случай край автомивка, където били спрели две коли, а Шмид отишъл да види кой иска да го гърми. Според него основните му врагове били Любо Къдравия и Йоско Костинбродския. "Краси ми сподели, че не го е страх от Любо циганина, защото може и да има пари, но е страхлив, но Йоско е голяма беля и може да го убие", разказва авер на Шмид.

Месец преди убийството Шмид започва да се чувства некомфортно, под напрежение, тревожил се за нещо, започнал да забравя, не чувал, като му се говори, спомнят си негови познати. Десет дни преди покушението служител на кино "Арена Запад" чува, че Красимир Гочев е поръчан и скоро ще бъде ликвидиран. "Това са глупости, не се притеснявай", отвърнал Шмид. Разследващ журналист, разпитан по случая, твърди, че са платени 50 хил. евро за главата на мишената.

Михаил Туцов - Мишо Вандала става заподозрян, тъй като дни след убийството на Шмид си купува джип „Ауди Q7“ за 30 бона. Според разследващите произходът на парите не е доказан. Освен това Вандала е закован по куцукащата си походка от един анонимен свидетел под номер 1 и двама очевидци, които се намират в паркирана кола на метри от местопрестъплението. Свидетелите разказват как извършителят приближил към жертвата си с куфарче в едната ръка и оръжие в другата. Стрелял няколко пъти и се оттеглил бързо, придвижвайки се с особена походка, подскачайки, като различните свидетели оприличават на скокове на сърничка или маймуна.

През 2000 г. Мишо Вандала претърпял катастрофа, счупил си таза и си изкълчил тазобедрената става. Левият му крак останал по-скован, което водело до леко провлачване на крака и по-рязко стъпване на ходилото. При забързан ход тези промени се възприемат като подклякане или подскачане, уточняват вещи лица по делото. Те обясняват, че подсъдимият може да бъде разпознат от свидетелите при следствен експеримент, но няма как да бъде накаран сам да тича, за да се разобличи.

Апелативният съд отказва да се съгласи с първата инстанция, че авторството на убийството е установено по непораждащ съмнение начин и чрез верига от доказателства. Анонимният свидетел разказва, че мястото на убийството било добре осветено от улични лампи и видял лицето на стрелеца. Очевидците от колата се кълнат, че било тъмно, а килърът бил с шапка или маска. Противоречия има и относно външния му вид - едните го описват като слаб, с издължено лице, а мистериозният свидетел - като едър.

Съдиите отбелязват, че няма нито едно доказателство, което да подкрепи думите на анонимния свидетел. Те изтъкват, че присъдата не може да почива само на показания на свидетел с тайна самоличност. Магистратите не изключват и евентуална заинтересованост на тайния свидетел. Възможно е зад статута на анонимен свидетел да се крие не лице, което добросъвестно съдейства на разследването, а такова, което го манипулира незаконосъобразно, коментират съдиите. Заради оправдателната присъда е отхвърлен искът за 250 бона кръвнина, предявен от детето на Шмид.

Само няколко месеца след покушението разследващи се похвалиха на пресконференция, че са открили убиеца на Шмид. Оказва се, че доказателствата не стигат, за да издържат в съда. Решението на Върховния касационен съд ще покаже дали убийството на Шмид ще остане неразкрито.

Няма данни и за душманина на друг свидетел срещу Йоско - Хрисим Хрисимов. Той издъхва от куршум, пратен му от неизвестен килър в началото на декември 2014 г. Атентатът става пред частния клуб на жертвата в столичния кв. "Банишора". Там 53-годишният Хрисим е надупчен с 8 куршума, докато изхвърля кошчето от заведението си.

Хрисимов е сочен като организатор на канал за наркотици с участието на шафнери от международните влакове, които минават през България. Разследващите подозират, че трасето за контрабандата се контролирало от Йоско, като по-голямата част от стоката е изнасяна за чужди пазари. Смята се, че участниците в схемата използвали клуба на бившите шафнери, където да се отчитат.

Основният мотив за покушението на Хрисимов според разследващите е свързан с разобличаване на бандата на Костинбродския. Хрисим проговаря срещу Йоско и хората му още през 2003 г. Дава важни подробности, свързани с разстрела на Филип Найденов-Фатик през същата година. Признава, че именно той е осигурил колата, от която килърите открили стрелба по мерцедеса на Фатик, и наел къща в Банкя, ползвана за база от гангстерите. Въпреки разкритията уликите не стигат Костинбродския и аверите му да бъдат осъдени за екзекуцията. Свидетелските показания не се подкрепят от други доказателства.

Твърди се, че още по време на разследването срещу групата прокуратурата е осигурила защита на Хрисим Хрисимов. Пред държавното обвинение той споделя, че е бил заплашван да оттегли показанията си срещу Йоско и компания по делото, по което са оправдани. След влизането на делото "Килърите 4" в съда Хрисимов се е явил в залата на Темида на 19 ноември 2014 г. - броени дни преди да бъде убит, за да даде отново показания за убийството на Фатик и други престъпления на бандата. Пред магистратите той заявява, че е с държавна охрана заради опасенията си да не бъде убит от Костинбродския и бригадата му. По делото няма данни Хрисимов да е бил със статут на защитен свидетел, уточняват от съда.

Дежурни свидетели

Приживе самият Красимир Гочев-Шмид твърди, че Ивайло Тодоров-Близнака и брат му Игор са били притиснати да свидетелстват от един от най-близките хора на Йоско и сина му Иван - Пламен Симеонов-Пуйката. Разследващите няколко пъти прибягват до услугите на дежурния свидетел Близнака, който пропява и по дела срещу други престъпни организации. Той споделя как Шмид и Красимир Цанов-Будин воювали с Йоско Костинбродския за пазара на дрога в някои столични квартали, в Своге и Костинброд. Близнака свидетелства още, че Шмид е поръчал убийството на Костинбродския, но нещо се объркало и лидерът на "Килърите 4" останал жив.

Висаджии изскачат от италианския боклук

Висаджии изскачат от италианския боклук

Кадри на мутренските структури в аферата от пристанищата Изпращачът Пантелеоне е арестуван за горене на токсични отпадъци, охранителен бос от Перник - съдружник във фирмата получател Кадри, свързани с бившата ВИС-2, надничат зад аферата с откритите на пристанищата в Бургас и Варна контейнери с италиански боклук

Децата убийци на България

Децата убийци на България

Ликвидират родители и съученици по особено жесток начин Пускат ги предсрочно от затвора за добро поведение   700 са лицата, водени на отчет за тежки престъпления в Детска педагогическа стая през 2018 година, пет от които за убийства. Това показва, че имаме престъпност, която се повтаря, проследима в годините

Катерицата на Сако в индийски арест

Катерицата на Сако в индийски арест

Наши овършават банкомати в Азия Темида научава къде източва парите на хората Милен Даврански от публикации в медиите Милен Даврански-Катерицата, сочен за изключително близък до Стефан Бонев-Сако, е арестуван в Индия за източване на банкомати. Даврански е заподозрян, че е откраднал данни от кредитни и дебитни карти на граждани и след това е

Меки присъди за убийци, затрили мъж за 3 лв.

Меки присъди за убийци, затрили мъж за 3 лв.

Ромът Исмаил скачал върху главата на жертвата Пуберите си купили алкохол с парите, върнали се и довършили 48-годишния Хайретин Меки присъди чакат двама непълнолетни роми, които по зверски начин убили 48-годишния Хайретин Юмер заради 3 лв. в Асеновград. Дванайсет години е максималната присъда, която могат да получат обвинените за зверското

Мнения

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Богомил Бонев на съд за "проститутка"?

Богомил Бонев на съд за "проститутка"?

Бившият вътрешен министър агресивно защити Нона Йотова, скочи срещу Калина Паскалева В сериозен скандал се заплете бившият вътрешен министър Богомил Бонев. Мъжът в живота на актрисата и депутат от БСП Нона Йотова яростно я защити и се включи в интернет престрелка с журналистката Калина Паскалева. След обвинение

Бивш затворник в стола на Ревизоро

Бивш затворник в стола на Ревизоро

Бивш затворник влиза на мястото на новоизбрания министър на екологията Емил Димитров в парламента. Общинарят Деян Станчев от квотата на ВМРО сяда на банката на Ревизоро, като преди това обаче е лежал в затвора в Сърбия, научи "България Днес". През 2008 г. младият войвода търка нара във Враня, след като сръбските власти го подведоха под отговорност

Топизмамникът Емил Коен възкръсва

Топизмамникът Емил Коен възкръсва

"Това са пълни глупости. Убедени сме, че смъртта му е инсценирана, за да се измъкне с парите ни", нервно коментираха на 25 юни 2007 г. пред медиите известни родни бизнесмени. Повод за изявленията им е новината за смъртта на подвизаващия се с две самоличности като Емил Коен и Емил Бояджиев скандален бизнесмен и шеф на баскетболния ЦСКА

Емилия в Холивуд

Емилия в Холивуд

Фолкпевицата Емилия заведе голямото си семейство на емоционално пътуване до Холивуд. Заедно с любимия си Жорж, неговата дъщеря и сина си изпълнителката обиколи ембламатични места в меката на киното. Емилия не пропусна да се снима пред надписа "Холивуд" и до отпечатъците от ръцете на Мерилин Монро. От кадрите се вижда, че за разлика от България

Развратно шоу в Студентски град (Видео)

Развратно шоу в Студентски град (Видео)

Гигантски гърди и сочни дупета се друснаха на футболния терен. Не става въпрос за дерби мач от родното изстрадало първенство, а за развратно еротично шоу в Студентски град в столицата. В търсене на повече клиентела заведенията в меката на нощния живот са готови на всякакви прийоми. И вероятно така се заражда идеята полуголи момичета да показват

Големият кораб с огромен товар

Големият кораб с огромен товар

Големият кораб с много товар. Така коментираха столичани, извръщайки се вчера след естрадната легенда Силвия Кацарова на улицата. Топпапараците на "България Днес" изловиха изпълнителката на "Големият кораб", натоварена като танкер с покупки в няколко торби през рамо. Легендата дори успяваше и да урежда делови ангажименти по телефона

Златно имане открито в автобус

Златно имане открито в автобус

Почти килограм и половина контрабандни златни и сребърни накити са открити в автобус на пункта Капитан Андреево, съобщават от Агенция "Митници". Рейсът пътувал по редовна линия от Турция за Румъния. При проверката митничарите забелязали подозрителна плътност в 3 от седалките на автобуса. След разглобяването им оттам са извадени пликове с 266

Глиган убиец разпори ловец

Глиган убиец разпори ловец

Ужас в Родопите Ахмед от Черноочене едва оцелява след атаката на разярения звяр Разярен глиган убиец разпори и едва не прати на оня свят ловец. Ужасяващата случка се разиграва по време на лов в Родопите, разказаха очевидци. Нерезът от доста време имал славата на най-свирепия в района на Кърджалийско, преди да бъде повален

Наско и Ицо избиват шараните в Америка

Наско и Ицо избиват шараните в Америка

Рибите ми помогнаха да се издигна в съдийството, казва кумът на Камата - Атанас Узунов Футболната легенда Христо Стоичков е станал специалист в улова на шарани в Америка. Това разкри неговият кум - бившият футболен съдия Атанас Узунов, който тези дни отпразнува своя имен ден. 64-годишният топрефер е общински съветник в Пловдив

Крисия става любимка на Путин

Крисия става любимка на Путин

Детето-чудо покорява руската сцена с Руслан Вега Най-новата сензация на руската музикална сцена е Крисия Тодорова. 15-годишната певица, която успя с таланта си да омае Слави Трифонов, си поставя нова цел, и то не каква да е. Крисия се стреми да завладее руската публика, като прави дует с любимеца на Владимир Путин Руслан Вега

Най-коментирани

Богомил Бонев на съд за "проститутка"?

Богомил Бонев на съд за "проститутка"?

Бившият вътрешен министър агресивно защити Нона Йотова, скочи срещу Калина Паскалева В сериозен скандал се заплете бившият вътрешен министър Богомил Бонев. Мъжът в живота на актрисата и депутат от БСП Нона Йотова яростно я защити и се включи в интернет престрелка с журналистката Калина Паскалева. След обвинение

Цветана Манева сама си пазарува

Цветана Манева сама си пазарува

И на 75 години Цветана Манева има енергията сама да си пазарува, видя "България Днес". Облечена в дебело и дълго зимно яке, бележитата ни актриса с уверена стъпка носеше пазарската чанта, която беше понапълнила с продукти.

Росица Кирилова открила Мара Отварачката

Росица Кирилова открила Мара Отварачката

"Никога няма да забравя жеста на Роси Кирилова, с чиято помощ станах звезда. Тогава тя бе звезда, а аз - едно момиченце на осем години, което обичаше да пее песни на Лили Иванова. Росица Кирилова всъщност бе човекът, който ме откри." Това споделя с днешна дата фолкпевицата Мария. "Всеки Божи ден изнасях концерт пред приятелки на майка ми"

БГ кримитип очиства Красимир в Лондон

БГ кримитип очиства Красимир в Лондон

Криминално проявен българин е един от заподозрените за убийството на 60-годишен сънародник в Лондон, съобщиха от МВР. Въпросният 44-годишен мъж вече е задържан от британските власти, уточнява EveningStandart. Тялото на Красимир Къртиков е открито в дома му в британската столица на 13 януари, като според местната полиция убийството е извършено

Сърчаджиева пише пиеса за Ласкин

Сърчаджиева пише пиеса за Ласкин

„Искам да направя нещо много искрено и честно. Искам да изляза на сцената такава, каквато съм. Да изляза и да разкрия душата си. Искам през 2020 г. да се събера и да го направя и да разкажа моята история такава, каквато е. Искам да разкажа за любовта ни с Иван Ласкин. Може би това ще е моноспектакъл

Мариана Маринова лъсна по зърна

Мариана Маринова лъсна по зърна

Сексбомбата Мариана Маринова показа прелести. Звездата, която взе участие в последното издание на "Фермата", се пусна по зърна от плаж в Маями. Дългата ваканция на силиконката радва окото на феновете, които я следват в социалната мрежа. Всяка снимка на брюнетката показва все повече от прелестното й тяло

Бивш затворник в стола на Ревизоро

Бивш затворник в стола на Ревизоро

Бивш затворник влиза на мястото на новоизбрания министър на екологията Емил Димитров в парламента. Общинарят Деян Станчев от квотата на ВМРО сяда на банката на Ревизоро, като преди това обаче е лежал в затвора в Сърбия, научи "България Днес". През 2008 г. младият войвода търка нара във Враня, след като сръбските власти го подведоха под отговорност

1000 лв. глоба и отнета книжка за година на Ангел Джамбазки, шофирал пиян

1000 лв. глоба и отнета книжка за година на Ангел Джамбазки, шофирал пиян

Евродепутатът Ангел Джамбазки е глобен с 1000 лв., а шофьорската му книжка е отнета за една година. Това става известно от публикуван в сайта на Народното събрание отговор на въпрос от депутата Десислав Чуковлов към вътрешния министър Младен Маринов. В отговора се обяснява, че Джамбазки е бил спрян на 8 декември около 01

Наско и Ицо избиват шараните в Америка

Наско и Ицо избиват шараните в Америка

Рибите ми помогнаха да се издигна в съдийството, казва кумът на Камата - Атанас Узунов Футболната легенда Христо Стоичков е станал специалист в улова на шарани в Америка. Това разкри неговият кум - бившият футболен съдия Атанас Узунов, който тези дни отпразнува своя имен ден. 64-годишният топрефер е общински съветник в Пловдив

Глиган убиец разпори ловец

Глиган убиец разпори ловец

Ужас в Родопите Ахмед от Черноочене едва оцелява след атаката на разярения звяр Разярен глиган убиец разпори и едва не прати на оня свят ловец. Ужасяващата случка се разиграва по време на лов в Родопите, разказаха очевидци. Нерезът от доста време имал славата на най-свирепия в района на Кърджалийско, преди да бъде повален

15 години затвор за главния машинист в Хитрино, 10 за помощника му

15 години затвор за главния машинист в Хитрино, 10 за помощника му

Шуменският окръжен съд произнесе присъдата по делото срещу двамата машинисти, обвинени за трагедията в Хитрино през 2016 година. Главният машинист на влака Димитър Михнев получи 15 години затвор, а неговият помощник машинист – 10 г. Ще излежават наказанията си при първоначален общ режим, съобщава NOVA

Певицата Алиша Кийс оповести първото си турне
от 7 години

Певицата Алиша Кийс оповести първото си турне от 7 години

Ритъм енд блус и соул певицата Алиша Кийс оповести първото си голямо турне от седем години в подкрепа на предстоящия си нов албум, съобщи Контактмюзик. Седмият студиен диск на 38-годишната изпълнителка, озаглавен "Alicia", ще се появи на глобалния музикален пазар на 20 март, предава БТА. Турнето на Алиша Кийс в Европа и Северна Америка ще започне

Журналистка е най-красивата баба (Видео)

Журналистка е най-красивата баба (Видео)

Дори и на години, българките са най-красиви Лили АНГЕЛОВА Най-красивите баби в света са българки! Това са Силвия Домозетска и Стефи Стаменова. Силвия е журналист, продуцент и водещ на радио- и тв програми в Благоевград, на 51 години, а Стефи се окичи с лентата Мисис Баба на Балканите. "Щастлива съм с титлата

Москов опъва нервите на МВР

Москов опъва нервите на МВР

Бившият министър и настоящ партиен лидер Петър Москов опъна здраво нервите на МВР. Десният водач паркира безцеремонно джипа си под носа на институцията, точно на забранения ъгъл на улицата, видяха топпапараците на "България Днес". Ексздравният шеф не се притесни от близкото присъствие на куп униформени и хукна да си купува храна за вкъщи

Какви са симптомите и усложненията на грипа?

Какви са симптомите и усложненията на грипа?

Грипна епидемия вече е обявена в няколко области на страната. Критичният праг на броя на заболелите е преминат в Дупница, Сапарева баня и Монтана. В Карнобат, Сунгурларе, Хисаря и Сопот прекъсват учебни занимания. На прага на епидемия са и в Пловдив. „Съвсем точна информация за това как ще се развие грипната ситуация никой не може да даде

Виолета Марковска стана ескимос

Виолета Марковска стана ескимос

Актрисата Виолета Марковска заприлича на истински ескимос, видяха папараците на "България Днес". Мария Чеканова от сериала "Столичани в повече" отиде до магазина сгушена в дебело зимно яке, а повече от половината й лице бе закрито от вълнен топъл шал. Екипирана от главата, но не и до петите. Актрисата бе забравила да закопчае ботите си и

Голям пробив в рака

Голям пробив в рака

Британски учени по случайност откриха нов вид клетка, която убива повечето ракови образувания. Новото откритие може да е се окаже огромен пробив в опитите за откриване на универсален лек за борба с рака, пише британското издание "Телеграф". Учените от университета в Кардиф анализирали банка с кръв, като се опитвали да открият бели кръвни телца в

Развратно шоу в Студентски град (Видео)

Развратно шоу в Студентски град (Видео)

Гигантски гърди и сочни дупета се друснаха на футболния терен. Не става въпрос за дерби мач от родното изстрадало първенство, а за развратно еротично шоу в Студентски град в столицата. В търсене на повече клиентела заведенията в меката на нощния живот са готови на всякакви прийоми. И вероятно така се заражда идеята полуголи момичета да показват

ЙОРДАН ДИНЕВ ПО БИЗНЕС ДЕЛА

ЙОРДАН ДИНЕВ ПО БИЗНЕС ДЕЛА

По бизнес срещи в луксозно столично заведение бе забелязан от "България Днес" Йордан Динев. Предприемачът се сля с останалите посетители, облечен в яке, а не със скъпарски кюстюми и палта. Компания му правеше млад здравеняк, който елегантно го настани на задната седалка и шофираше по натоварените софийски улици

Цветана Манева сама си пазарува

Цветана Манева сама си пазарува

И на 75 години Цветана Манева има енергията сама да си пазарува, видя "България Днес". Облечена в дебело и дълго зимно яке, бележитата ни актриса с уверена стъпка носеше пазарската чанта, която беше понапълнила с продукти.