Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7569286 www.bgdnes.bg

Кравата Пенка роди телето Джон

Бай Иван изражда добичето за 7 минути

Британски политик идва да ориса животинчето на говедото, избягало в Сърбия

"Най-накрая се роди емблемата на надеждата на потиснатия, дребен български фермер. За 7 минути изродих рожбата на Пенка. Теленцето се казва Джон в чест на бившия вече британски евродепутат Джон Флак, благодарени на когото Пенка сега е жива и има поколение", с гордост и щастие обявява пред "България Днес" стопанинът на най-известната крава в Европа – Пенка, бай Иван Харалампиев.

Пенка забременя, след като се отърва на косъм от смъртта. През юни миналата година животното влезе нелегално в Сърбия, върна се обратно у нас, а заради своеволието си тя получи смъртна присъда от властите. След мощна международна кампания, в която се включиха европейски депутати и дори легендарният музикант Пол Макартни, кравата беше спасена. Съдбата на Пенка постави редица въпроси за положението на дребния животновъд у нас и бюрократщината, регулираща сектора.

Реклама

Щастливото събитие, което цяло Мазарачево очакваше с трепет, се случва преди броени дни. Рано сутринта бай Иван отива в обора и вижда, че Пенка започва да ражда. Взема всичко необходимо и за по-малко от 10 минути изражда теленцето.

"Веднага дадох на Пенка вода и я почерпих със захар за здраве, както са ме учили моите родители", разказва Харалампиев. По думите на гордия стопанин добичето Джон е най-красивото и игриво теле, което е виждал някога. Веднага на следващия ден след като се появява на бял свят, то започва да си играе на двора сред останалите крави и животни. Бай Иван споделя, че веднага е уведомил чрез писмо британския политик, на когото е кръстено телето. Отговор също не закъснял, като по думите му Флак е заявил, че с голямо удоволствие би посетил фермата на Харалампиев в китното селце и би се запознал с адаша си.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама