Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7569873 www.bgdnes.bg

Хакерът накисва Кристиян Бойков

Проверката в НАП започва едва днес

Подозират страхотни пропуски в защитата на данните

Извършилият пробива в системата на НАП, след който в интернет са налични личните данни на почти всички българи, е държал именно Кристиян Бойков да попадне в полезрението на службите като заподозрян.

Това коментира Светлин Наков, основател на софтуерния университет.

Според Наков всичко по публикуваните списъци е много добре обработено, той даде различни примери, включително и с датата 10 ноември 1989 година, която се появява като последна модификация на файловете. Наков разкри, че 20-годишният Кристиян е посещавал курсове и в частния университет и ги е завършил с отличие. Според него пробивът е направен от един или повече хакери, или от "злите сили, собственици на държавата, или със съдействието на вътрешен човек. Всичко било изпипано перфектно, само файлът, който насочи ГДБОП към Кристиян Бойков, бил направен по-късно, при това явно от човек със сравнително ниска компютърна грамотност.

Реклама

Междувременно Кристиян се опитва да избяга от медийния интерес. Той скри почти всичките си снимки във фейсбук, информацията за брат му, който живее зад океана, фирмата, в която работи, видя "България Днес". След излизането си от ареста той даде кратичко интервю пред Нова телевизия.

"На този етап нищо не мога да коментирам. Интересни факти, но нека да видим какво ще каже съдът", каза Бойков.

„Интересни факти, които са малко, как да кажа… не бих използвал думата „тъпи", но нещо такова. Единственото обвинение, което видях, са буквално едни четири реда, в които пише, че от някаква дата аз съм бил извършил нещо. Нищо повече“, каза Бойков.

Младежът каза, че се чувства спокоен.

„Надявам се да излезе така, че това цялото нещо е натопено. Няма да коментирам. Нека да минат всички неща“, каза още той.

„В момента се пишат какви ли не глупости за мен. Бил съм богат. Пуша цигари за 5 лв. и се движа с градски транспорт и ям дюнери от лавката“, завърши Бойков.

Междувременно стана ясно, че Комисията за защита на личните данни ще наложи солена глоба на Националната агенция за приходите заради мегатеча на информация.

Реклама

Това се разбра от думите на председателя на комисията Венцислав Караджов пред Нова тв по повод хакерската атака срещу НАП, при която бяха източени данните на над 5 млн. души.

"Със сигурност ще има санкция за НАП, тя няма да бъде малка. Този тип нарушения в Европа винаги приключват с много сериозни санкции за администратора. Ще бъде отчетен фактът, че е имало влизане в системата им, многократни опити от хора с умения и способности. Но трябва да бъде отчетено и какво е направила НАП за защита на информацията преди и в момента на влизането“, каза Караджов. Комисията има правомощие да глоби НАП с до 20 млн. лв.

От днес Комисията за защита на личните данни започва проверка в НАП, която ще продължи максимум месец. Караджов обясни, че по предварителни данни е имало пропуски в защитата, но не иска да спекулира преди проверката. Според него дори да е имало тестове на системите за сигурност, то те не са били достатъчни. Не са спазвани и препоръки.

Реклама
Реклама
Реклама