Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7569895 www.bgdnes.bg

Краси Гулянския, босът на наркоблизалките, почина

Рак го покосява, преди Темида да го погне за шеф на банда

Децата му и още трима обвинени за дрога, делото върнато заради нарушения

Рак покоси плевенския кримигерой Красимир Първанов-Гулянския и сложи край на заведеното дело срещу него, научи "България Днес". Гулянския е сочен като авер на Камен Балбузанов-Куката, а двамата бяха спрягани преди време за играчите на местния наркопазар.

Въпреки че отдавна фигурира в криминалните хроники, Краси Гулянския успява да скрие случващото се около него. Така се случва и с акцията на 5 юни м.г., когато ченгета го заключват като тартор на наркобанда. Според обвинението групата е действала от април 2017 г., а в нея участвали децата на Първанов Манол и Виктория заедно с още трима. Неясно защо съобщения за операцията няма нито от МВР, нито от спецпрокуратурата.

Реклама

Наскоро делото е вкарано в съда, а преди броени дни е насрочено и разпоредителното заседание. На него става ясно, че главният подсъдим Краси Гулянския е починал. На магистратите е представен смъртен акт от 7 юни т.г., издаден от общинската администрация в Плевен. Според запознати Гулянския е починал от рак на белия дроб. Съдът прекратява делото срещу Първанов.

На подсъдимата скамейка остават да се пържат децата му Манол Първанов и Виктория Атанасова заедно с Венцислав Станков, Светослав Начевски и Владимир Тодоров. Според прокуратурата те са действали като организирана престъпна група за разпространение на дрога. Въпреки това в задържаните са намерени сравнително малки количества наркотици. В обвинителния акт се споменават 2,75 грама метамфетамин и 6 таблетки MDMA. Хаповете били бледозелени с надпис "Чупа чупс", каквото е наименованието на популярна марка близалки за деца.

Обвиненията се оказват написани нескопосано и съдия Антон Урумов прекратява процеса. Обвинителният акт е върнат на спецпрокуратурата, за да се отстранят нарушенията. Според защитата няма никакви конкретни детайли кога и какво се е случвало, за да могат подсъдимите да изградят защитата си. Имало и противоречия между диспозитива и обстоятелствената част във фактите, за които са обвинени участниците. Не ставало ясно подсъдимите държали ли са, или са произвеждали метамфетамини. Прокуратурата се е запънала и протестира връщането на делото.

От него завинаги отпада главният подсъдим. Краси Гулянския е сочен като един от подземните босове в Плевен. През 2003 г. с Куката получават по година и половина за хулиганство, придружено с лека телесна повреда. Препречили с колата си друга, блъснали шофьора и го нарекли "смръдльо". Две години по-късно висшите магистрати ги оправдават. През септември 2003 г. Куката и Гулянския бяха задържани по обвинение за отвличане и побой на 20-годишен дребен пласьор. Той си навлякъл гнева им, защото навлязъл в чужда наркотеритория.

През 2005 г. по разпореждане на прокуратурата Красимир Първанов е проверяван заедно с други гангстери при операция "Респект". Гулянския оцелява, след като неизвестни бандити слагат експлозиви под два от автомобилите му. Негови приближени споделят, че през последните години босът е напуснал наркобизнеса и се е занимавал с продажба на земеделски земи.

Реклама
Реклама
Реклама