Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7570038 www.bgdnes.bg

Индия успешно изстреля ракета с лунната си станция "Чандраян-2" (Видео)

Индийската организация за космически изследвания изстреля към Луната космическата си станция "Чандраян-2" с луноход на борда, предадоха световните агенции.

Стартът на ракетата-носител GSLU Mk III, който беше предаван пряко от индийските телевизионни канали, се състоя от космодрума на остров Шрихарикота в Бенгалския залив.

Реклама

Станцията с обща маса над 3,8 тона се отправи в космоса при втория си опит. Индийското космическо ведомство отложи първия старт, предвиден за 15 юли, по технически причини, 56 минути преди изстрелването, предаде БТА.

Очаква се "Чандраян-2" да достигне до Луната на 6-7 септември. Индия възнамерява да стане четвъртата държава, след САЩ, Русия и Китай, успешно осъществила меко кацане на естествения спътник на Земята.

Станцията се състои от орбитален модул, спускаем модул и малък луноход. Последните трябва да се прилунят на Южния полюс на Луната, който досега никой не е изследвал. Очаква се 27-килограмовият луноход "Прагиян" да работи най-малко един лунен ден, равняващ се на 14 земни денонощия. 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама