Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/7570342 www.bgdnes.bg

Волейболистът Мартин Атанасов: Пранди набляга на сервис и блок

Бразилия изглеждаха уморени в Лигата на нациите

Работим с нова система на игра

Нямахме сработка

Мартин Атанасов е от новата вълна български волейболисти, които получиха шанс за изява от селекционера Силвано Пранди. Посрещачът направи стабилни мачове в Лигата на нациите. Юношата на "Левски" е само на 22 години. Той е играл за "Добруджа", "Фридрихсхафен" (Гер), а през миналия сезон спечели сребърен медал в първенството на Франция с "Шомон".

Специално за чиаттелите на "България Днес" Атанасов разказа какво е настроението в националния отбор преди олимпийската квалификация във Варна (9-11 август).

Реклама

- Мартине, успяхте ли да отдъхнете след тежките мачове от Лигата на нациите?

- Доста добре починах. Бях един от малкото, които получиха две седмици. Това е много за един професионален спорист. След петия ден излизаш от форма. Сега започваме наново подготовка, контроли и мачове. Чувствам се отдъхнал физически и психически. Готов съм да навляза във форма и за квалификациите да съм на 100%.

- Как ще оцените вашето представяне в Лигата на нациите?

- Сменяхме съставите за отделните турнири, за да може максимално всеки да покаже на какво е способен и Силвано Пранди да изясни състава за олимпийската квалификация. Явно е направил сметка и е повикал играчите, които са в най-добра моментна форма технически и физически. Сега работим с нова система на игра, внесена от Пранди. Има нужда от време, за да я усвоим. Това е причината в някои от мачовете да не се получаваха нещата. Нямахме и сработка. Непрекъснато бяхме в различен състав. Радвам се, че направих няколко хубави срещи. Надявам се за квалификацията да разчитат на мен. Ние сме 15 човека. Всеки един от нас може да помогне.

- За пръв път бяхте титуляр в националния отбор и получавахте повече минутки. Как усетихте на игрището битките с най-добрите тимове в света?

- Това е голям опит и сериозна крачка в моята кариера. Огромно предизвикателство е да излезеш срещу подобни играчи, когато си млад и недоказан, какъвто съм аз.

- Работихте цял сезон заедно със Силвано Пранди в "Шомон". Има ли разлика между желаната от него система в клуба и в националния отбор?

Реклама

- Една и съща е. В националния отбор никой не е играл с тази система. Докато аз съм наясно, което е предимство за мен. Осем месеца съм играл по този начин. На волейболистите им трябва време, за да влязат в кондиция и да я изпълняват. Пранди много разчита на сервис и блокада. Наблягаме на тези елементи. Има и специфични позиции в защита, които са по-различни.

- Направихте положително впечатление в Германия. Каква беше причината Силвано Пранди да ви привлече в "Шомон" и какво научихте от него?

- Пранди искаше да работи с мен още преди да подпиша с "Фридрихсхафен". Той е голямо име. Всеки познава Силвано Пранди. Исках да отида да се уча от него и да се развия като играч. "Шомон" играе в Шампионската лига. Научавам дребните елементи във волейбола, от които идва високото ниво. Пранди е много спокоен човек психологически. Уравновесен. Гледа да не изпъква емоционално в дадени моменти. Винаги подхожда внимателно в напрегнати мигове. Казва ни да сме по-спокойни. Извън игрището не се меси в личния живот на волейболистите. Това е добре, защото ако си професионалист, сам знаеш как да възстановяваш и разпускаш, за да си готов за битките.

- Основната цел е олимпийската квалификация. Бразилия е фаворит, но ще играем още с Египет и Пуерто Рико. Какво да очакваме от тези мачове?

- Не трябва да подценяваме никой. Играем срещу два отбора, срещу които е необходимо да сме максимално концентрирани и да приключим по най-бързия начин с чисти победи. Бразилия е друг въпрос. Там ще разчитаме на целия тим. Мотивацията е ясна - класиране на олимпиадата. Важното е всеки от нас индивидуално да е в най-високата форма. Това е само един мач. Може да направиш много силен или много слаб двубой. Надяваме се да бъдем във върхова форма точно тук. Видяхме, че бразилците не бяха в най-добрата кондиция във финалите на Лигата. Бяха уморени. Надяваме се за квалификациите да са в същото състояние физически и тактически.

- Миналата година победихме Бразилия в България. Ще бъде ли това психологически плюс?

- Това е добре за нас. Последните години във Варна ги бием. Но те са играчи от световна класа. Надали ще им повлияе негативно. По-скоро ще даде на нас самочувствие.

Реклама
Реклама
Реклама