Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7570795 www.bgdnes.bg

Дете без крака и ръце печели конкурси

С много добри резултати в училище 

Еля от Разград сваля протезите, не са й удобни 

11-годишната Еля Шаидинова, която се ражда без ръце и крака, печели конкурси в страната. Храбрата девойка не се примирява с тежката си съдба и продължава да се бори и доказва.

Една от последните й изяви е преди половин година, когато заедно със свои съученици печели конкурс за деца с увреждания. "Заедно с приятели Еля представя Разград на конкурси из страната. Последно бяха на турне в Приморско, където бяха отличени. Там рецитира стихотворения. Не се примирява", разказва пред "България Днес" Ремзия Мехмедова, майка на Еля. На ученичката й предстои още едно турне, което ще се проведе през септември, където отново ще рецитира стихове.

Реклама

Страстта й към поезията не е случайна, а българският език е любим предмет на Еля в училище.

Преди месец девойката завършва доста успешно 3-и клас. "Завърши с успех 4,50. За мен това е наистина добро представяне, защото тя не ходи на училище през зимата, тъй като условията не го позволяват, и се налага да наваксва вкъщи. Любим учебник и предмет са й читанката и българският език", допълва майката.

Въпреки многобройните си успехи липсата на крайници води до много трудности и спират детето от повече успехи и достигането на единствената й мечта - нормален живот.

Съдбата на Еля Шаидинова придобива публичност преди три години, когато зам.-кметът на община Разград Ердинч Хасанов научава за проблемите й.

Преди година лъч светлина озарява живота на момичето в лицето на проф. Евгени Дюкенджиев. Докторът създава горни и долни крайници за Еля, с които да може да се движи и да пише.

Щастието от новите крайници трае 1 месец, а момичето решава да ги свали и да продължи живота без тях, защото са й твърде неудобни. "Като манекен съм", споделя Еля с майка си. "Не са й удобни и дори я затрудняват повече. Не се огъват нормално, не може да пише и да яде, дори количката не може да кара с тях. Вече иска да е самостоятелна. Свали ги и каза, че може да живее и без тях. Вероятно тялото й не можа да се адаптира към тях", разказва Ремзия.

Надежда за самостоятелност й дават от турска клиника. Медици от южната ни съседка й дават над 60-70 % шансове за нов и нормален живот с нови модерни крайници. Сумата за новите протези за крака е 24 000 лв. "Казаха, че най-важно е първо да има протези за краката. Искам да осъществим мечтата й, но парите са непосилни за нас", разказва с тъга жената. Въпреки трудностите майка и дъщеря гледат бодро напред в бъдещето и са убедени, че един ден ще сбъднат най-голямата мечта на Еля - да живее нормален живот.

Всеки, който иска да помогне на Еля да достигне мечтите си, може да го направи на дарителска сметка.

Титуляр: Ремзие Ремзиева Мехмедова

BIC: BPBIBGSF

IBAN сметка : BG33 BPBI 7949 1099 5345 01

Реклама
Реклама
Реклама