Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7570829 www.bgdnes.bg

Човек на Черния Роди мете градинки с охрана

Варненските „Килъри“ се отървават със споразумения

Деян Михалев-Бузата признава вина, но не влиза в пандиза, защото пропява

Човек от бандата на варненския крими герой Радослав Калчев - Черния Роди ще мете градинки с охрана от Сотир Цацаров, научи "България Днес"! Деян Михалев-Бузата си признал, че участвал в групата на Роди, която бе погната за поръчкови убийства, палежи, изнудвания, рязане на уши и пръсти и чупене на ръце и крака. Заради страховитите методи за саморазправа организацията стана известна като Варненските „Килъри“, а при тараша в членовете й бяха открити ножове, тръби, колове и бейзболни бухалки. На сметката на групата бяха приписвани убийствата на бизнесмена Борислав Манджуков и предприемачите Митко и Наталия Дамянови. Цената за всяко покушение била 20 хил. евро, съобщиха разследващите. Впоследствие доказателства не бяха открити и обвиненията за убийствата отпаднаха, с което групата бе понижена.

След години вземане-даване с Темида Михалев решава да сложи край на разтакаванията си по съдебните зали. Той сключва сделка със спецпрокуратурата, като се признава за виновен. Навива се на 2 г. затвор, тъй като има предишни осъждания, за които отнася общо около 4 г. В своята крими биография Бузата е осъден като член на престъпна група за наркоразпространение заедно със сегашните си авери. Получава 2 г. и половина, задето шиткал марихуана и амфетамини за Николай Тошев-Чирпанския, като е осъществявал пряката връзка между по-горните нива и преките потребители на дрога. Магистратите отбелязват с присъдата, че на 25 години Михалев вече е осъждан 8 пъти за престъпления срещу собствеността и транспорта.

Реклама

Въпреки че признава вината си и сключва споразумение, Деян Бузата не влиза в панделата през март т.г. Вчера той се появи в спецсъда свободен като птичка и охраняван от двама гардове. Оказа се, че осъденият бандит е същевременно и ценен източник на информация за прокуратурата. Затова влязъл в програмата за защита на свидетелите и Бюрото за защита към главния прокурор поело опеката му. Бузата бе зорко пазен от цивилните охранители. Те бяха взели и специални мерки, за да му подсигурят безпрепятствено влизане и напускане на съда на ул. "Черковна" през тайни коридори и с кола на прокуратурата.

Вие не търпите ли наказанието си, поинтересува се съдия Мария Кавракова. С известно смущение подсъдимият й отговори отрицателно. Прокурорът по делото Детелина Йотова също потвърди пред вестника, че Михалев не е в пандиза, тъй като е защитен свидетел.

На него са му групирани наказанията, влезли в сила със споразумението и други осъдителни присъди. Магистратите му определят 2 г. и 2 месеца пробация, която включва явяване и подписване пред пробационен служител и периодични срещи с него. Понеже в сделката е било записано осъденият да ходи 5 пъти седмично до службата, се наложило редакция. По предложение на прокуратурата Бузата ще ходи само два пъти на седмица. Предполага се, че посещенията се намаляват с мотив да не се затрудняват гардовете, които го пазят, като го вардят всеки ден.

По всяка вероятност хората на Цацаров са дали убежище на важния информатор. Проверка на вестника показа, че в системата с делата фигурира адресът му във варненския кв. "Дружба" – "Аспарухово", бл.1. Наред с пробацията Деян Бузата е осъден и на 320 часа общественополезен труд, който в повечето случаи се изразява с метене на градинки и садене на цветя. Запознати не изключват наказанието да е само на хартия, за да не се налага на пазачите да се пекат на жарко слънце, докато обектът на грижите им вършее с метлата.

Освен Бузата с разследващите се договориха и останалите подсъдими Николай Тошев-Чирпанския, Галин Мирчев-Жорко, Христо Георгиев-Ицо Тополския, Петър Благоев-Петрето, Недялко Цвятков-Чубака и Мирослав Михалев. Така делото приключи безславно, без да се гледа по същество от съда.

Скандална сделка за тартора

Смразяващите подробности около бандата не пречат участниците в нея да се измъкнат със скандално ниски наказания. Пример даде тарторът Черния Роди, който се ската от белезниците и бе търсен от Интерпол с години. След това бе открит в Доминикана и екстрадиран. Пред магистратите Радослав Калчев обясни, че живеел в екзотичната страна и чакал да оправи документите на бебето, което му се родило там. Налегнали го и болежки и стигал до болница заради подагра, дискова херния и кисти на черния дроб. Роди успява да си договори само 1 г. пандиз и излиза след около 10 месеца престой в килията. Той е сват на сочената за дедесарка Мила Георгиева, а според ченгета двете банди си взаимодействали.

Реклама
Реклама
Реклама