Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7570902 www.bgdnes.bg

Криптокралицата Ружа оневинена в Швеция

3,5 млрд. долара потъват в пирамидата на Игнатови

Брат й Константин търка нар в Ню Йорк до началото на делото за грандиозната измама

Издирваната от близо две години криптокралица Ружа Игнатова е оневинена в Швеция, където оглавяваната от нея финансова организация OneCoin беше на мушката на местните власти заради измами. Новината за приключилото разследване съобщи пресцентърът на компанията във фейсбук.

Реклама

Ружа Игнатова, брат й Константин и още няколко техни авери са погнати от ФБР заради над 3,5 млрд. долара, прибрани от наивни техни клиенти. Американската прокуратура им повдигна обвинения за създаване и ръководене на пирамидална схема за продажба на измамническата криптовалута OneCoin. Според данни на криминалисти Игнатови са пуснали пипала по целия свят.

Оказа се, че една от страните, в които е действала фирмата, е Швеция, където вече тя е чиста пред закона. Според официалното съобщение от пресслужбата на OneCoin, управата на шведската комисия по хазарта е информирала представителите на компанията, че няма повече процедури по подозрения срещу фирмата. Проверката на дейността й е докладвана на полицията от комисията по хазарта заради съмнения, че нарушава закона, още преди три години.

"След като проучват подробно дейността на компанията, разследващите установяват, че действията на фирмата не противоречат на правните норми. В резултат на това разследванията срещу OneCoin са прекратявани на два пъти - на 6 февруари 2017 и на 16 януари 2018 г.", пише в съобщението на дружеството. В него се уточнява още, че е последвала още една проверка и по нея разследването е прекратено през май 2019 г. В изложението на пресслужбата е отбелязано, че шведският закон за хазарта съответства на нормите на ЕС и затова решението на властите там би трябвало да е валидно за цяла Европа.

"Търсенето на справедливост обикновено е дълъг и неприятен процес, но накрая истината винаги надделява. Компанията OneCoin е обнадеждена, че подобно нещо ще се случи и в Америка и това е въпрос на време", пише в съобщението на фирмата.

В американски арест в момента е братът на Ружа - Константин, който е изпълнителен директор на компанията. Българинът с немски паспорт беше задържан на международното летище в Лос Анджелис на 6 март 2019 г. Той е обвинен в измама, която "произтича от ролята му на лидер на международна пирамидална схема, която включва търговията с измамна криптовалута OneCoin". Същото наказателно производство е насочено и срещу сестра му Ружа, както и към адвоката Марк С. Скот. Американският юрист е бил назначен като съдружник в международна правна фирма. За нея разследването е събрало данни, че организира, притежаваха и управляваха серия от инвестиционни фондове. Според обвинението Марк С. Скот е използвал именно тях за изпирането на част от милионите, събрани с измами чрез схемата OneCoin.

След като направи неуспешен опит да се самоубие в ареста в Лос Анджелис, Константин бе прехвърлен в килия в затвор в Ню Йорк. Финансовият играч поиска от съда да го пусне под домашен арест. Той заяви, че е готов да внесе в брой 10 млн. долара, както и свои лични вещи, всичко на обща стойност 20 милиона, за да излезе от затвора. Освен това Игнатов декларира, че е готов да му бъде поставена GPS гривна за проследяване, както и да плаща за 24-часова въоръжена охрана пред жилището, в което ще бъде по домашен арест. Това според задържания щяло да гарантира, че той няма да изчезне от адреса. Съдът отхвърли молбата на Игнатов преди дни. Мотивът на магистратите е, че той може да избяга в страни, които не биха го екстрадирали в САЩ, където трябва да остане до края на съдебния процес.

Съседи по килия с Ел Чапо

Съседи по килии в пандиза се оказаха Константин Игнатов и мексиканският наркобарон Хоакин Гусман - Ел Чапо, който получи доживотна присъда и заради нея в края на миналата седмица бе преместен в най-гадния затвор "Супермакс" в Колорадо. Според информации в американските медии Игнатов наел за свой защитник Джефри Лихтман, който бе адвокат и на Ел Чапо. Особена гордост на кантората на известния юрист е защита на Джон Готи-младши, за когото се счита, че след арестуването на баща му управлява мафиотския клан Гамбино от 1992 до 1999 г. През 2005 г. Лихтман успява да постигне оправдателна присъда за клиента си по три обвинения в убийство и едно за измама с ценни книжа за 25 млн. долара. Сред клиентите на Лихман са състоятелни бизнесмени, шоумени, рап звезди. Медиите в Ню Йорк посочват, че не всеки може да си позволи да ползва услугите на известния адвокат заради високата цена на услугите му.

Реклама
Реклама
Реклама