Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7572302 www.bgdnes.bg

Цацаров пита Турция за Митьо Очите

С протеста срещу връщането на делото прокуратурата цака Желязков с нов обвинителен акт

Заплетеният казус с делото на Димитър Желязков - Митьо Очите отново стигна до Турция! Главният прокурор Сотир Цацаров е написал предложение да се изясни за какви престъпления може да бъде съден у нас екстрадираният от южната ни съседка несебърски бос, научи "България Днес".

Реклама

Преди три седмици делото срещу Очите и още 12 души бе върнато заради нарушения в обвинителния акт и това, че босът е погнат неправомерно за част от престъпленията.

Той е изпратен от Турция, за да се изправи пред съда за ръководство на престъпна банда и три палежа - на казино, автомобил и вендинг машина. Въпреки това спецпрокуратурата го погна и за изнудване на собственици на погребални фирми и за разпространение на наркотици. Обвинителите сами си разтълкували разменяните с колегите им документи и решили, че е позволено. След 9-часово разпоредително заседание съдия Лилия Георгиева прецени, че това нарушава правата на именития подсъдим и останалите на скамейката. Тя се съгласи и с оплакванията на защитата, че в обвинителния акт е пълна каша с функциите на участниците - кой е помагач, кой извършител.

На заседанието се появиха рекорден брой от четирима наблюдаващи прокурори, а наблюдаващите случая обвинители били общо петима. Те се запънали срещу връщането на делото и протестирали пред апелативния спецсъд. Наред с протеста безпрецедентно е приложен и нов, поправен според прокуратурата обвинителен акт, потвърдиха за вестника два независими източника. Според запознати той не се различавал особено от предишния, а Митьо отново бил обвинен за всички престъпления. Единственото ново било, че вместо да се уточнява каква функция са изпълнявали Очите и аверите му, те са подпукани и като извършители, и като подбудители.

В момента текат сроковете, в които подсъдимите могат да възразят срещу внесените промени. Юристи коментират, че никога не са попадали на случаи, при който с протест до горния съд да се внася и обвинителен акт, и определят това като нарушение на закона. Те предполагат, че окончателното решение на втората инстанция ще се забави, така че да се изчака отговора на запитването от Турция. Това обаче може да се проточи с месеци, както се чакаше и екстрадирането на Желязков.

В същото време Темида не пожали душманина на несебърския бос. В края на юни спецсъдът склони да пусне под домашен арест Георги Иванчев, обвинен за стрелбата по Очите.

Иванчев е подсъдим като част от групата на Божидар Кузманов - Божо Кравата и търка нара повече от три години заради стрелбата в Слънчака между хората на Кравата и Очите. За втори път спецмагистратите определят Иванчев да стои под домашен арест вместо в килията. След това два пъти апелативните съдии отказват да пуснат задържания. Той е подсъдим като участник в престъпната организация на Кравата за опит за убийство на Митьо Очите и за незаконен пистолет "Макаров". Според Темида има достатъчно улики срещу Иванчев за участието му в група и за незаконния патлак. Съдиите признават, че обвиненията му за опит за убийство по-скоро могат да минат под формата на неизбежна отбрана. Дали Иванчев е стрелял по Очите при мелето, или се е отбранявал и ще отнесе по-леко наказание, ще стане ясно скоро, когато се очаква краят на процеса на първа инстанция.

Ел. гривна не спасява душманина

Наличието на работеща система с електронни гривни не спаси сочения като стрелец на Митьо Очите - Георги Иванчев. Съдия Галя Георгиева отсече, че въвеждането на наблюдаващи устройства на поставените под домашен арест не може да бъде прието като ново обстоятелство, заради което да се иска промяна на мярката за неотклонение. Отчита се и това, че Иванчев вече има присъда от 1 година и 4 месеца условно за незаконно оръжие.

Реклама
Реклама
Реклама