Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7573335 www.bgdnes.bg

Разбиха компютъра на белия хакер

Кристиян Бойков изчезна от Фейсбук

Обвиниха работодателя му в киберрекет

Разследващите са успели да влязат в компютъра на обявения за "бял хакер" Кристиян Бойков. От прокуратурата разпространиха пространната информация за намереното в него. От фирмата, в която работи Кристиян, обаче нарекоха всичко спекулации и продължават да са категорични, че 20-годишният младеж е абсолютно невинен.

Прокуратурата обаче твърди, че анализът на иззетия служебен компютър на Кристиян Бойков показва, че той е разполагал с базата данни на НАП преди разпространението им в интернет.

Реклама

В момента продължава работата по декриптиране на информацията, съдържаща се в иззетите веществени доказателства, както и по анализ на вече декриптираната информация от компютъра на Бойков.

"Кристиян Бойков е извършвал различни търсения по единни граждански номера в базата данни на НАП, както и е променял оригиналната дата на файловете с датата 10.11.1989 г., която съвпада с датата на файловете, разпространени в интернет пространството. Установено е, че между 10.07.2019 г. и 12.07.2019 г. - три дни преди публикуването на базата данни на НАП в интернет на служебния компютър на Кристиян Бойков са правени търсения в тази база данни с единни граждански номера на няколко лица: министър-председателя Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и народния представител Делян Пеевски", пише в съобщението на прокуратурата.

От държавното обвинение твърдят още, че в дигитална папка на служебния компютър на Бойков е наличен файл с име „математика за домашно“, създаден на 11 юли, който съдържа специфичните наименования на 106 бази данни и множество техни таблици, които са идентични с частично разпространените 57 бази данни на НАП в интернет пространството. Според прокуратурата това е индикатор, че Бойков разполага с пълната база данни, изтекла от НАП, а не само с тази, вече публикувана в интернет пространството. В друга папка на служебния компютър на Кристиян бил наличен файл с име „броене за домашно“, също създаден на 11 юли, който съдържа "специфично именувани бази данни, идентични с тези от базата данни на НАП, множество други специфични наименования на таблиците от тези бази данни, както и броя на записите във всяка от таблиците". Установено е, че на служебния компютър на Бойков са били въвеждани команди за промяна на датата на оригиналните файлове от базата данни на НАП с датата 10.11.1989 г. от манипулираните файлове, изтекли в интернет пространството. При декриптирането е установено и наличие на файлове с бази данни на клиенти на частни търговски дружества.

Георги Янков, изпълнителен директор на "ТАД Груп", в която работи Кристиян, каза, че всичко става все по-абсурдно и твърденията са спекулации.

"Според мен говорим за ответна реакция на това, че пуснахме Кристиян в сутрешния блок на една телевизия. А това го направихме, защото журналистите постоянно го преследват и не го оставят да работи", каза Янков пред "България Днес". Добави, че фирмата има пълна подкрепа от клиентите си и се надява те да не се "уплашат" от случващото се. Янков дори не вярва, че разследващите изобщо са успели да декриптират данните в компютъра.

А заради медийния интерес, след като първо Кристиян скри част от информацията за него в социалната мрежа Фейсбук, вчера реши кардинално проблема и изтри изцяло профила си.

Реклама

В същото време в интервю за БНТ номинираният за главен прокурор Иван Гешев коментира, че основната версия на разследването по атаката срещу НАП е киберрекет.

„Накратко, отначало разследването започна в насока лицето, за което знаете. В момента за нас е ясно, че този обвиняем е просто оръдие и маша. Разследването и основната версия, по която се работи, е че фирмата, в която той работи, се занимава с нещо като киберрекет. С удряне на фирми, търговски дружества, държавни организация с цел нарушаване на тяхната компютърна информационна сигурност и съответно по-късно да бъдат привлечени като клиенти. Дали цялата фирма, или части от нея, или отделни нейни ръководители, това е водещата версия, по която се работи в момента", каза Гешев.

Реклама
Реклама
Реклама